Copyright: Alvesgaspar/Wikipedia

Etter de 4 marerittaktige årene med Donald Trump som USAs 45. President, var vi mange som ble utrolig lettet da Joe Biden vant det forrige Presidentvalget. Takket være den sindige karen fra Delaware har USA gradvis begynt å fremstå noenlunde “normal” igjen, og håpet er selvsagt at dette skal vedvare etter det neste Presidentvalget i november 2024.

For øyeblikket vet vi ikke hvem som blir kandidatene til verken det demokratiske partiet eller republikanerne, men en mulighet er selvsagt at det blir en re-match fra 2020 mellom Biden og Trump. Personlig håper jeg at vi slipper det, ikke minst fordi en Trump-valgkamp betyr enorme mengder skittkasting og mye hatefull retorikk.

I dette blogginnlegget vil jeg derfor fokusere på noen kandidater fra hvert parti jeg tenker kunne brakt tilbake noe av verdigheten ved det å stille til valg som Presidentkandidat i USA. Merk: Selv om jeg i utgangspunktet har mistet mye av troen på det republikanske partiet, finnes det heldigvis fremdeles hedersfolk i GOP (the Grand Old Party) som kan bringe partiet tilbake til fordums stolthet. Og hos demokratene er det tilsvarende mange spennende kandidater jeg gjerne ser i det Hvite hus en vakker dag i fremtiden. So here it goes…. mine fire første forslag til en fremtidig President som både amerikanerne og vi allierte fra Europa kan betrakte som et trygt og godt valg!

Kandidat 1: Republikaneren Larry Hogan

Maryland sin Guvernør Larry Hogan. Copyright: Maryland GovPics/Wikimedia


Siden 2015 har den nå 66-år gamle moderate republikaneren Larry Hogan vært guvernør i delstaten Maryland. Han er en særdeles populær politiker i Amerika, og ble i 2022 (i en undersøkelse utført av Morning Consult) kåret til den tredje mest populære guvernøren i hele USA – med støtte fra over 70 % av respondentene.

Hogan har i hele Trump-perioden markert seg som en rettskaffen republikaner med stoltheten i behold; til forskjell fra de fleste andre har han turd å stå imot USAs 45. President når dette har vært nødvendig.

De siste årene har jeg sett en rekke intervjuer med han, og alltid har det slått meg hvor fornuftig og reflektert han fremstår. Klippet nedenfor er nokså tilfeldig valgt, men viser uansett en dyktig politisk leder i en utfordrende Covid-19 tid:

Kandidat 2: Republikaneren Chris Sununu

Jeg ble først oppmerksom på New Hampshire sin forholdsvis unge guvernør Chris Sununu (nå: 48 år gammel) i 2021, da han avviste pågående rykter om at han ville stille til valg som Senator ved det siste mellomvalget. Flere medier spekulerte i at han sa nei til muligheten for å bli en del av Senatet, rett og slett fordi den amerikanske kongressen siden Trump’s Presidentperiode har vært preget av løgner, grove beskyldninger og generelt sett en oppførsel som mangler sidestykke i amerikansk politikk.

Chris Sununu har vært republikansk guvernør i New Hampshire siden 2017, og fikk i 2020 flere stemmer enn noen annen kandidat i delstatens historie!

Til forskjell fra de fleste andre republikanere i dag, nekter Chris Sununu å bli med på det politiske spillet hvor han serverer den ene løgnhistorien etter den andre om sine demokratiske motstandere. I stedet er han utelukkende opptatt av hva han kan få til som guvernør, noe dette nylige intervjuet på Morning Joe demonsterer:

Kandidat 3: Demokraten Mallory McMorrow

I skrivende stund er 36 år gamle Mallory Ann McMorrow medlem av Senatet på fjerde året i delstaten Michigan. Tross sin unge alder har McMorrow allerede rukket å gjøre seg bemerket, ikke minst i forbindelse med en særdeles spesiell hendelse forrige vår. For da ble McMorrow konfrontert med det absurde faktum at en kollega fra det republikanske partiet i en email for å samle inn valgkamp-penger hadde beskyldt henne for å seksualisere barnehagebarn, samt holde 8-åringer ansvarlige for slaveriet. I klippet nedenfor svarer hun på all galskapen, og måten hun gjør det på har fått mange til å betrakte henne som en fremtidig leder – ja, kanskje endatil som President:

I etterkant av denne talen ble hendelsen omtalt på det populære morgenprogrammet Morning Joe, hvor Mallory McMorrow fikk solid støtte:

Personlig vet jeg ikke så mye om denne Mallory McMorrow, men da jeg hørte på en podcast for en tid tilbake skjedde følgende: Gjesten i podcasten (husker ikke hvilken) er en kvinne (husker ikke hvem) som har jobbet for en rekke politiske aktører når disse har prøvd å bli kongressmedlem, Guvernør, Senator eller President. Denne kvinnen sa at hun nylig hadde møtt den mest imponerende politikeren i sitt liv, og som hun spådde kunne bli en dark horse i en fremtidig Presidentvalgkamp. Hvem denne impoerende politikeren var? Mallory McMorrow.

Kandidat nr 4. Demokraten Pete Buttigieg

USAs nåværende transportminister, 41 år gamle Pete Buttigieg, gjorde en imponerende innsats under demokratenes nominasjonskamp for President i 2020. Selv skrev jeg på den tiden en rekke innlegg som omhandlet den språkføre karen (som også snakker norsk flytende): “Vil USAs 46. President kunne snakke norsk?“, “Hvem blir demokratenes Presidentkandidat i 2020?“, “Presidentkampen hos demokratene i full gang før 2020-valget“, og “Hvem blir demokratenes Presidentkandidat?“,

Det jeg spesielt setter stor pris på ved Pete Buttigieg er hans intellekt og evne til å formulere seg på en reflektert og troverdig måte. Noe vi ser i tv-intervju etter tv-intevju. Ikke minst på Fox News, hvor den “fiendtlige” intervjueren gjør at omtrent ingen demokrater stiller opp her. Bortsett fra Pete, som håndterer alle spørsmål på mesterlig vis. Se eksempelvis klippet under hvor han setter skapet på plass da intervjuer Bret Baier prøver seg på en “frekkas”:

For å oppsummere: I dette blogginnlegget har jeg presentert to presidentkandidater fra hhv republikansk og demokratisk side: Larry Hogan (R), Chris Sununu (R), Mallory McMorrow (D) og Pete Buttigieg (D). Felles for alle disse 4 er at de vil sikre amerikansk demokrati og sørge for at vår viktigste allierte fortsetter på den gode kursen som Joe Biden har staket ut de siste årene.

Men det finnes selvsagt flere spennende kandidater, og disse vil bli presentert fortløpende i snarlig fremtid. Enn så lenge: Stay tuned!