Tirsdag 3. november 2020 er det duket for det 59. Presidentvalget i USA, og kampen om å bli demokratenes Presidentkandidat er nå i full gang. Rekordmange 22 personer har så langt meldt seg på i kampen, og i dette blogginnlegget vil jeg vurdere hvem jeg tror kommer til å stå igjen som utfordreren til sittende President Trump.

Merk: Jeg gjorde en lignende vurdering i februar av de 10 kandidatene som da hadde meldt sitt kandidatur. Plasseringen jeg gav de den gangen vil stå under navnet deres i gjennomgangen nedenfor (for de 12 nye kandidatene vil det stå “Ny“).

Nr 22: Marianne Williamson

Forrige plassering: 10

Marianne_Williamson Marianne Williamson (User: Sydneygo/Wikimedia Commons)

66 år gammel kvinne, kjent som entreprenær og spirituell guru. Venn av Oprah Winfrey (som er viktig med tanke på Oprah sin enorme popularitet i USA) og New Age forfatter. Williamson prøvde å bli kongressrepresentant i 2014, men endte som nr 4. Jeg tror ikke det går så mye bedre i kampen om å bli demokratenes Presidentkandidat. Merk: Hun har ennå ikke “offisielt” kunngjort sitt kandidatur, da hun fremdeles har en såkalt “exploratory committee” for å undersøke om hun skal være med i racet. Men enn så lenge tenker jeg hun kan få bli inkludert i min oversikt 😉

Nr 21: Tulsi Gabbard

Forrige plassering: 9

454px-Tulsi_pic Tulsi Gabbard (User: TGTpageworker/Wikimedia Commons)

37 år gammel kvinne og kongressrepresentant fra Hawaii. Krigsveteran fra Irak, og den første fra Amerikansk Samoa, samt den første hindu, som ble valgt inn i den amerikanske kongressen. Gabbard støttet Bernie Sanders i 2016 og er kjent for sin motstand mot krig. Men hun har vært kilde til stor kontrovers blant demokrater, etter et møte med Syrialeder Bashar Assad i januar 2017 (et møte som fant sted uten at demokratenes lederskap kjente til det på forhånd). Tidligere har hun også vært motstander av rettigheter for LHBT personer, noe som gjør at jeg levner hennes små sjanser i demokratenes nominasjonsprosess.

Nr 20: Mike Gravel

Forrige plassering: Ny

Mike_Gravel Mike Gravel (User: Kenb215/Wikimedia Commons)

88 år gammel mann, og tidligere senator fra Alaska (men det var så langt tilbake som 1969-1981). Ifølge medierapporter har han ingen ambisjoner om å vinne frem, men ønsker å delta for å forme debatten fremover. Er en anti-krigsaktivist, som blant mange er kjent for å ha offentliggjort topphemmelige dokumenter fra Vietnamkrigen (for å få avskaffet allmenn verneplikt). Deltok i demokratenes nominasjonsprosess før 2008-valget.

Nr 19: Wayne Messam

Forrige plassering: Ny

WayneMessam Wayne Messam (Wikimedia Commons)

Den første afrikansk-amerikanske borgermester i Miramar, Florida (på størrelse med Haugesund). 44 år gammel, og tidligere NFL fotballspiller. Opptatt av våpenkontroll og klimaforskning. Her er lenke til et intervju på you tube-programmet  “The Young Turks”, der Messam redegjør for sitt kandidatur.

Nr 18: John Hickenlooper

Forrige plassering: Ny

JohnHickenlooper John Hickenlooper (User: Connormah / Wikimedia Commons)

67 år gammel mann fra Pennsylvania, kjent som geolog og forretningsmann. Ble valgt som guvernør for Colorado i 2010. Var borgermester i Denver i perioden 2003-2011, og ble i 2005 kåret til en av de fem beste storby-borgermestrene av Time Magazine. Er blant de moderate i det demokratiske partiet. Her er lenke til en tale som John Hickenlooper gav i New Hampshire 3. mai, hvor han redegjorde for å sin økonomiske plan som vil “rescue and reboot American capitalism”.

Nr 17: Jay Inslee

Forrige plassering: Ny

Jay_Inslee_Official_Photo Jay Inslee (Wikimedia Commons)

68 år gammel mann, som har vært guvernør i delstaten Washington siden 2013. Inslee er kjent for å gå all-in på klimaspørsmålet. Han ønsker 100 % ren energi, og med Inslee som President ville USA utvilsomt tatt en lederrolle i kampen mot klimaendringer. Hans plan for å takle klimaendringer ble lansert fredag 3. mai, og her er lenke til en gjennomgang av Inslees ideer på MSNBC.

 

Nr 16: John Delaney

Forrige plassering: 6

John_Delaney_113th_Congress_official_photo John Delaney (Wikimedia Commons)

55 år gammel mann, millionær og tidligere kongressrepresentant fra Maryland. Annonserte sitt kandidatur allerede sommeren 2017, og har så langt gjennomført over 100 politiske møter i Iowa og New Hampshire. Disse to statene arrangerer de første nominasjonsvalgene neste år, og er således avgjørende for hvem som ender opp som demokratenes Presidentkandidat. Delaney ønsker å reformere valglover, kjemper for strengere våpenrestriksjoner og en slutt på gerrymandering.

Nr 15: Andrew Yang

Forrige plassering: 7

417px-Andrew_Yang_talking_about_urban_entrepreneurship_at_Techonomy_Conference_2015_in_Detroit,_MI_(cropped).jpg Andrew Yang (User: PatbackT/Wikimedia Commons)

44 år gammel mann, og grunnlegger av den ideelle organisasjonen “Venture for America” (som jobber opp mot nyutdannede i forbindelse med entreprenørskap). Yang har markert seg som en forkjemper for borgerlønn.

Nr 14: Kirsten Gilibrand

Forrige plassering: 4

465px-SenatorGillibrandpic Kirsten Gilibrand (User: Todd Beeton/Wikimedia Commons)

52 år gammel kvinne, og Senator fra New York. Har en kontroversiell fortid hvor hun hadde synspunkter om våpenlover og innvandring som er mer på linje med republikanere, men har endret mening på mange områder og regnes i dag som en av de mer liberale demokratene. I mange år før #MeToo kjempet hun mot seksuell trakassering i militæret og på universitetsområder. Bidrog til tidligere Senator Al Frankens avgang, noe mange demokratiske velgere holder mot henne.  Her er lenke til en gjesteopptreden på Late Show with Stephen Colbert fra januar dette året.

Nr 13: Seth Moulton

Forrige plassering: Ny

Seth_Moulton Seth Moulton (Wikimedia Commons)

40 år gammel kongressmann fra Massachusetts. Tidligere marinesoldat. Noe omdiskutert i det demokratiske partiet etter at han på slutten av 2018 utfordret Nancy Pelosi som Speaker i Representantenes hus. Ønsker å bringe moral og etikk tilbake til det Hvite hus, og er opptatt av grønne klimaløsninger og strengere våpenkontroll. Her er lenke til CBS News fra 22. april, hvor Seth Moulton blir den 20ende kandidaten som melder seg på i kampen om å bli demokratenes Presidentkandidat.

Nr 12: Eric Swalwell

Forrige plassering: Ny

EricSwalwell Eric Swalwell (Wikimedia Commons)

38 år gammel mann og kongressmedlem fra California. Blant de yngste Presidentkandidatene. Opptatt av utdanningsspørsmål og våpenkontroll. Har holdt en høy medieprofil de siste årene, og vært svært kritisk til President Trumps Russland-koblinger. Her er lenke til et intervju som Swalwell gjorde 2. mai på MSNBCs “The Last Word”, hvor han forklarer hvorfor han ønsker å bli USAs 46. President.

Nr 11: Tim Ryan

Forrige plassering: Ny

TimRyan Tim Ryan (Wikimedia Commons)

45 år gammel kongressmann fra Ohio, som er kjent for sin sterke støtte til fagforeninger. Opptatt av fornybar energi og helsespørsmål. Oppfattes som en moderat demokrat.  Hadde en svært minneverdig tale i Representantenes hus under nedstengingen av statsapparatet rundt årsskiftet 2018/19, som anbefales på det varmeste. Og her er lenke til et intervju han gjorde på The View i begynnelsen av april, etter å ha lansert sitt Presidentkandidatur.

Nr 10: Michael Bennet

Forrige plassering: Ny

MichaelBennet Michael Bennet (Wikimedia Commons)

54 år gammel mann, og senator fra Colorado siden 2009. Vanligvis en stille og rolig person, men i forbindelse med den midlertidige nedstengingen av statsapparatet i USA rundt årsskiftet (fordi President Trump ikke fikk penger til muren sin), fikk vi se en ny side av Bennet (som gjorde at hele USA for alvor fikk øynene opp for mannen). Bennet er forøvrig kjent som en som bidrog sterkt til Obamacare (offentlig helseforsikring for alle), og annonserte sitt Presidentkandidatur så sent som torsdag denne uken (2 mai). Se video fra CBS “This morning” fra torsdag 2. mai.

Nr 9: Julián Castro

Forrige plassering: 5

Julián_Castro's_Official_HUD_Portrait Julián Castro (Wikimedia Commons)

44 år gammel mann. Er av latinamerikansk opphav, en velgergruppe som står sterkt hos Demokratene. Tidligere Boligminister under Obama, og tidligere borgermester for San Antonio, Texas. Hans tvillingbror Joaquin Castro sitter i Representantenes hus. Julián Castro ble for alvor kjent nasjonalt da han i 2012 holdt en av hovedtalene på demokratenes landsmøte. Her er lenke til Castro på The View hvor han forklarer hvorfor han ønsker å bli demokratenes Presidentkandidat.

Nr 8: Cory Booker

Forrige plassering: 2

410px-Cory_Booker_2011_Shankbone Cory Booker (User: David Shankbone/Wikimedia Commons)

49 år gammel mann, og Senator fra New Jersey. I 2012, som borgermester i Newark, reddet han en kvinne fra en brennende bygning, og pådrog seg annengrads forbrenninger og røykskader under redningen. Han er også kjent (fremdeles som borgermester) for å ha måket snø fra fortauer og tatt hånd om hunder under kuldeperioder. Booker har holdt en rekke emosjonelle taler om spesielt innvandring, og har fått mye ros for bidrag til reformer innen kriminalomsorgen (hvor han har jobbet tett sammen med republikaneren Rand Paul). Booker har imidlertid måttet tåle et kritisk søkelys for tette bånd til Wall Street, samt en rekke forsvareroppdrag for private aktører innen farmasøytisk industri. I dette klippet forklarer Cory Booker hvorfor han ønsker å bli demokratenes Presidentkandidat.

Nr 7: Amy Klobuchar

Forrige plassering: Ny

Amy Amy Klobuchar (Wikimedia Commons)

58 år gammel, tidligere advokat og første kvinnelige senator fra Minnesota. Kjent for å være blant de mer moderate demokratene, og kan fort vise seg å være en solid stemmesanker blant mer uavhengige velgere (som verken definerer seg som demokrat eller republikaner). Her er lenke fra 10. februar, hvor Amy Klobuchar i tett snøvær annonserer at hun stiller som Presidentkandidat.

 

Nr 6: Bernie Sanders

Forrige plassering: Ny

Sanders-021507-18335- 0004 Bernie Sanders (Wikimedia Commons)

77 år gammel. Senator fra Vermont og et fenomen i amerikansk politikk. I 2010 holdt han en 8 timer og 36 minutter lang tale for å protestere mot daværende President Obama sitt skattelettekompromiss med republikanerne. Regnes blant demokratene, og er da også med i nominasjonskampen til demokratene. Men lenge har Sanders sittet som uavhengig representant i den amerikanske kongressen. Han ser på seg selv som en demokratisk sosialist, og har ved flere anledninger pekt mot Skandinavia når han skal snakke om hvordan det amerikanske samfunnet bør utvikle seg.

Bernie Sanders gjennomførte en imponerende valgkamp mot Hillary Clinton i demokratenes nominasjonskamp før 2016-valget, og har en stor og trofast velgerskare. Mange av dagens kampsaker for det demokratiske partiet, som eksempelvis gratis helsetjenester og utdanning, var det lenge kun Sanders som kjempet for. Sanders har utvilsomt potensiale til å ende opp som demokratenes Presidentkandidat, men hans høye alder er kanskje det som gjør at velgerne går for en annen kandidat. Her er lenke til et folkemøte Bernie Sanders gjennomførte hos det som mange demokrater vil omtale som “løvens hule”, nemlig Fox News.

 

Nr 5: Elizabeth Warren

Forrige plassering: 3

800px-Elizabeth_Warren--Official_113th_Congressional_Portrait-- Elizabeth Warren (Wikimedia Commons)

69 år gammel kvinne, og Senator fra Massachusetts. Tidligere jusprofessor ved Harvard og en skarp kritiker av Wall Street. Mener at det økonomiske systemet favoriserer noen få fremfor de mange, og er for mange den største forkjemperen mot økonomisk ulikhet i USA. Er en seriøs utfordrer til å bli demokratenes Presidentkandidat i 2020. Her er lenke til en video som forklarer hvorfor Warren forsøker å bli USAs 46. President. Måten Warren fremstår på i dette klippet gjør det umulig å utelukke henne som vinner av demokratenes nominasjonkamp, men vi må likefullt minne om følgende: Elizabeth Warren har skapt mye DNA-kontrovers, og kalles konsekvent for Pocahontas av President Trump. Se for eksempel dette bisarre klippet hvor Trump har besøk av Navajo-indianere i det Hvite hus.

Så langt denne våren er de fleste politiske “eksperter” enige om at Warren er den demokraten som har presentert den mest helhetlige politikken av samtlige. Hun har redegjort i detalj for den politikken hun ønsker å føre, og i en ideell verden hadde hun trolig vært den som “fortjente” å vinne demokratenes nominasjonskamp. Men som kjent lever vi ikke i en ideell verden, og så langt har ikke Warren opplevd gode tall på meningsmålinger. Så kanskje derfor er det at hun var en av de første som i etterkant av publiseringen av Mueller-rapporten slo fast at det var på tide å innlede riksrettshøringer mot President Trump.

Nr 4: Pete Buttigieg

Forrige plassering: 8

400px-Pete_Buttigieg_Official_Portrait Pete Buttigieg (User: Joesmith67765/Wikimedia Commons)

37 år gammel mann, som er borgermester i South Bend, Indiana. Krigsveteran fra Afghanistan. Er den første gifte homofile som prøver å bli President. I dette klippet fra 31. januar dette året forteller han hvorfor Pete Buttigieg bør bli USAs 46. President, og siden den gangen har mannen igrunnen tatt hele USA med storm. Pete Buttigieg har opptrådt på de fleste tv-show denne våren, og imponert tilhørerne gang på gang. I skrivende stund antyder meningsmålingene at han er blant favorittene til å vinne hele nominasjonskampen, noe som blant annet har ført til at jeg (for litt over en måned siden) laget dette blogginnlegget. Og her er lenke til en opptreden Pete Buttigieg gjorde på The Daily Show for noen dager siden (30 april).

 

Nr 3: Joe Biden

Forrige plassering: Ny

800px-Official_portrait_of_Vice_President_Joe_Biden.jpg Joe Biden (Wikimedia Commons)

Joe Biden er 76 år gammel, og har utvilsomt alderen mot seg. Men den tidligere visepresidenten har svært god standing blant amerikanerne, og i skrivende stund er han storfavoritt ifølge meningsmålinger. En av fordelene til Biden er at han er en politiker som personer fra begge partier har stor respekt for, og med tanke på at mange republikanere ikke er komfortabel med den nåværende Presidenten, kan fort Biden bli et akseptabelt alternativ. Eksempelvis har Meghan McCain (datter av den legendariske John McCain) uttalt at hvis valget står mellom Joe Biden og Donald Trump, vil hun gå for førstnevnte. Det til tross for at hun er en konservativ tvers gjennom. Her er lenke til en rørende scene fra The View, hvor Meghan McCain er en av programvertene, og hvor Joe Biden gir henne støtte i en vanskelig tid.  Men: Ironien er den at selv om Biden kanskje er det logiske valget for demokratene, så vil han få problemer med å vinne nomiasjonskampen i det demokratiske partiet. For det er mange demokratiske velgere som er utålmodige etter å få gjennomført forandringer i det amerikanske samfunnet, og blant disse er det nok en stor del som føler at Biden ikke representerer den forandringen som er påkrevd. Men jeg tror han gjorde noe lurt da han nylig hyret strategen Symone Sanders til sitt valgmannskap. Symone Sanders jobbet for Bernie Sanders i 2016, og har vært ekspertkommentator på CNN de siste årene. Hun har svært god teft for hva som rører seg blant velgerne, og kan vise seg å bli en svært viktig brikke når Joe Biden nå skal prøve å manøvrere seg frem til den ledige plassen som demokratenes Presidentkandidat.

Da Biden lanserte sitt kandidatur i slutten av april, skjedde det via gjennom en valgvideo som de fleste “eksperter” har hyllet. Biden er klar på at han er mannen som kan vinne mot President Trump, og så langt er han suveren på de fleste meningsmålinger. Men det er lenge igjen, og foreløpig vurderer jeg to andre kandidater som mer skikket til å bli USAs 46. President.

 

Nr 2: Beto O’Rourke

Forrige plassering: Ny

800px-Beto_O'Rourke,_Official_portrait,_113th_Congress Beto O’ Rourke (Wikimedia Commons)

46 år gammel mann, som i mellomvalget i 2018 tapte en plass i Senatet mot repulikaneren Ted Cruz. Men å tape med kun 2.6 % i Texas, som regnes som en sikker republikansk stat, gjorde at O’Rourke virkelig fikk sitt nasjonale gjennombrudd.

O’Rourke blir sett på som “den nye Obama”, og har en intellektuell og empatisk fremtoning som fremstår forlokkende for mange. Her er lenke til en berømt tale han holdt i sommer vedrørende kontroversen rundt NFL-spillere som kneler under avspilling av den amerikanske nasjonalsangen.

Etter at han lanserte sitt Presidentkandidatur i midten av mars, har det vært ganske stille fra O’Rourke-leiren, og så langt er han ikke spesielt høyt på meningsmålingene.  Men jeg forventer at han viser seg frem for alvor når tv-debattene mellom demokratenes Presidentkandidater starter opp til sommeren. O’Rourke har noe spesielt med seg, en optimisme og genuin omsorg for  medmennesker som jeg håper og tror kan bringe han helt inn i det Hvite hus.

Her er lenke til et intervju han gjorde med gode gamle Oprah Winfrey for 2 måneder siden.

Nr 1: Kamala Harris

Forrige plassering: 1

Kamala_Harris_Official_Attorney_General_Photo.jpg Kamala Harris (Wikimedia Commons)

54 år gammel kvinne, og Senator fra California. Hennes slagord er “For the People“, og denne våren har også hennes talepunkt om at “We are better than this” (med referanse til dagens administrasjon i det Hvite hus) fått mye positiv omtale. I forbindelse med kongresshøringen med tidligere Trump-advokat Michael Cohen den 27. februar dette året, hadde forøvrig komiteleder Elijah Cummings en herlig kommentar etter 2:00 i dette klippet hvor han sier at noen har “tatt” hans talepunkter om at “We are better than this” – i praksis en hyllest av Kamala Harris 🙂

Harris er datter av innvandrere fra India og Jamaica, og  i 2016 ble hun den andre mørkhudete kvinnen som noensinne hadde blitt en del av Senatet. De siste årene har hun vist seg som en av de mest effektive politikerne til å holde maktpersoner ansvarlig gjennom gode og effektive spørsmål under høringer i kongressen, noe denne “herlige” utspørringen av daværende kandidat for Høyesterett, Brett Kavanaugh, demonstrerer. Eller dette klippet fra høringen med Justisminister William Barr den 1. mai. Ifølge Vanity Fair så sløyet Harris Justisminister Barr som en fisk: “Kamala Harrius guts Barr like a fish, leaves him flopping on the deck“.

Hovedgrunnen til at hun er blant de politikerne som behersker slike høringer best, er hennes bakgrunn som statsadvokat i California. Men nettopp denne bakgrunnen er kilde til den sterkeste kritikken mot Harris, da hun tidligere var kjent som en knallhard aktor som ikke viste noen nåde mot de som hadde havnet i politiets søkelys. Mange demokrater mener at USA har lidd under “mantraet” om at man må være “tough on crime”, og i dette klippet fra 28 januar dette året forsvarer Harris sine valg som statsadvokat i California.

Her er et klipp av Harris hvor hun forteller at hun er klar til å kjempe for å bli demokratenes Presidentkandidat. Og i dette klippet er Harris i hjembyen Oakland hvor hun kickstarter 2020-kampanjen sin.

Min mening: Måtte Kamala Harris lykkes i sin drøm om å bli USAs første kvinnelige President! Jeg tenker det hadde vært en velsignelse for en hardt prøvet verden. Jeg mener hun er det beste valget for amerikanerne, og med henne i det Hvite hus ville verdens fremtid sett mye lysere ut.