Tirsdag 3. november 2020 er det duket for det 59. Presidentvalget i USA, og nå begynner demokratenes Presidentkandidater å dukke opp en etter en. I dette blogginnlegget vil jeg vurdere de 10 demokratiske kandidatene som i skrivende stund har gitt beskjed om at de er klare til å vinne tilbake det Hvite hus, og her er den foreløpige listen med kandidater (i alfabetisk rekkefølge):

  • Booker, Cory
  • Buttigieg, Pete
  • Castro, Julián
  • Delaney, John
  • Gabbard, Tulsa
  • Gilibrand, Kirsten
  • Harris, Kamala
  • Warren, Elizabeth
  • Williamson, Marianne
  • Yang, Andrew

I tillegg til disse 10 florerer det med aktuelle navn til å supplere listen over, og blant disse finner vi en av mine store favoritter, 46 år gamle Beto O’Rourke. Han tapte riktignok en plass i Senatet mot republikaneren Ted Cruz i mellomvalget i november. Men å tape med kun 2.6 % i Texas, som regnes som en sikker republikansk stat, gjorde at O’Rourke virkelig fikk sitt nasjonale gjennombrudd.

800px-Beto_O'Rourke,_Official_portrait,_113th_Congress Beto O’ Rourke (Wikimedia Commons)

Om noen få dager (5. februar) skal Beto O’Rourke være gjest på Oprah Winfrey sitt talkshow, og kanskje annonserer han sitt Presidentkandidatur da? Her er lenke til en berømt tale han holdt i sommer vedrørende kontroversen rundt NFL-spillere som kneler under avspilling av den amerikanske nasjonalsangen. Mange sammenligner O’Rourke med Kennedy, og hvis han bestemmer seg for å entre demokratenes Presidentkamp vil han umiddelbart bli en av de absolutte favorittene til å vinne frem.

En annen spennende person er 45 år gamle Stacey Abrams.

498px-Stacey_Abrams_2012 Stacey Abrams (User: Delaywaves/Wikimedia Commons)

Som Beto O’Rourke opplevde også Abrams å tape i USAs mellomvalg i november, da hun prøvde å bli USAs første mørkhudete kvinnelige guvernør i Georgia. Men valget hadde et kontroversielt etterspill med påstander om valgjuks, og hos demokratiske velgere har nå Stacey Abrams virkelig blitt et nasjonalt fenomen. Det har blant annet ført til at når President Trump førstkommende tirsdag den 5. februar (samme dag som Beto O’Rourke gjester Oprah) skal holde den årlige talen om Rikets tilstand til den amerikanske kongressen, så har nettopp Stacey Abrams fått æren av å være den som holder talen for opposisjonen. Kanskje kan denne talen være et første steg på veien mot å markere seg som en seriøs Presidentkandidat for demokratene?

Og så har vi selvsagt gode gamle Joe Biden, som nå i en alder av 76 år kanskje er den demokratiske politikeren med størst sjanse for å vinne mot President Trump (tommelfingerregelen i amerikansk politikk er at en sittende President alltid vinner valget).

800px-Official_portrait_of_Vice_President_Joe_Biden.jpg Joe Biden (Wikimedia Commons)

Joe Biden er en politiker som personer fra begge partier har stor respekt for, og med tanke på at mange republikanere ikke er komfortabel med den nåværende Presidenten, kan fort Biden bli et akseptabelt alternativ. Eksempelvis har Meghan McCain (datter av den legendariske John McCain) uttalt at hvis valget står mellom Joe Biden og Donald Trump, vil hun gå for førstnevnte. Det til tross for at hun er en konservativ tvers gjennom. Her er lenke til en rørende scene fra The View, hvor Meghan McCain er en av programvertene, og hvor Joe Biden gir henne støtte i en vanskelig tid.  Men: Ironien er den at selv om Biden kanskje er det logiske valget for demokratene, så vil han få problemer med å vinne nomiasjonskampen i det demokratiske partiet. For det er mange demokratiske velgere som er utålmodige etter å få gjennomført forandringer i det amerikanske samfunnet, og blant disse er det nok en stor del som føler at Biden ikke representerer den forandringen som er påkrevd.

Uansett, verken Beto O’Rourke, Stacey Abrams eller Joe Biden har så langt meldt seg på i kampen om Presidentembetet. Så derfor holder vi de foreløpig utenfor rangeringen nedenfor av de 10 personene som har sagt at de stiller.

Her kommer min vurdering av demokratenes nåværende Presidentkandidater – og vi begynner med den jeg vurderer på 10.plass og fortsetter til min favoritt på 1. plass.

Nr 10: Marianne Williamson

Marianne_Williamson Marianne Williamson (User: Sydneygo/Wikimedia Commons)

66 år gammel kvinne, kjent som entreprenær og spirituell guru. Venn av Oprah Winfrey (som er viktig med tanke på Oprah sin enorme popularitet i USA) og New Age forfatter. Williamson prøvde å bli kongressrepresentant i 2014, men endte som nr 4. Jeg tror ikke det går så mye bedre i kampen om å bli demokratenes Presidentkandidat.

Nr 9: Tulsi Gabbard

454px-Tulsi_pic Tulsi Gabbard (User: TGTpageworker/Wikimedia Commons)

37 år gammel kvinne og kongressrepresentant fra Hawaii. Krigsveteran fra Irak, og den første fra Amerikansk Samoa, samt den første hindu, som ble valgt inn i den amerikanske kongressen. Gabbard støttet Bernie Sanders i 2016 og er kjent for sin motstand mot krig. Men hun har vært kilde til stor kontrovers blant demokrater, etter et møte med Syrialeder Bashar Assad i januar 2017 (et møte som fant sted uten at demokratenes lederskap kjente til det på forhånd). Tidligere har hun også vært motstander av rettigheter for LHBT personer, noe som gjør at jeg levner hennes små sjanser i demokratenes nominasjonsprosess.

Nr 8: Pete Buttigieg

400px-Pete_Buttigieg_Official_Portrait Pete Buttigieg (User: Joesmith67765/Wikimedia Commons)

37 år gammel mann, som er borgermester i South Bend, Indiana. Krigsveteran fra Afghanistan. Er den første gifte homofile som prøver å bli President. I dette klippet fra 31. januar dette året forteller han hvorfor Pete Buttigieg bør bli USAs 46. President.

Nr 7: Andrew Yang

417px-Andrew_Yang_talking_about_urban_entrepreneurship_at_Techonomy_Conference_2015_in_Detroit,_MI_(cropped).jpg Andrew Yang (User: PatbackT/Wikimedia Commons)

44 år gammel mann, og grunnlegger av den ideelle organisasjonen “Venture for America” (som jobber opp mot nyutdannede i forbindelse med entreprenørskap). Yang har markert seg som en forkjemper for borgerlønn.

Nr 6: John Delaney

John_Delaney_113th_Congress_official_photo John Delaney (Wikimedia Commons)

55 år gammel mann, millionær og tidligere kongressrepresentant fra Maryland. Annonserte sitt kandidatur allerede sommeren 2017, og har så langt gjennomført over 100 politiske møter i Iowa og New Hampshire. Disse to statene arrangerer de første nominasjonsvalgene neste år, og er således avgjørende for hvem som ender opp som demokratenes Presidentkandidat. Delaney ønsker å reformere valglover, kjemper for strengere våpenrestriksjoner og en slutt på gerrymandering.

Nr 5: Julián Castro

Julián_Castro's_Official_HUD_Portrait Julián Castro (Wikimedia Commons)

44 år gammel mann. Er av latinamerikansk opphav, en velgergruppe som står sterkt hos Demokratene. Tidligere Boligminister under Obama, og tidligere borgermester for San Antonio, Texas. Hans tvillingbror Joaquin Castro sitter i Representantenes hus. Julián Castro ble for alvor kjent nasjonalt da han i 2012 holdt en av hovedtalene på demokratenes landsmøte. Her er lenke til Castro på The View hvor han forklarer hvorfor han ønsker å bli demokratenes Presidentkandidat.

Nr 4: Kirsten Gilibrand

465px-SenatorGillibrandpic Kirsten Gilibrand (User: Todd Beeton/Wikimedia Commons)

52 år gammel kvinne, og Senator fra New York. Har en kontroversiell fortid hvor hun hadde synspunkter om våpenlover og innvandring som er mer på linje med republikanere, men har endret mening på mange områder og regnes i dag som en av de mer liberale demokratene. I mange år før #MeToo kjempet hun mot seksuell trakassering i militæret og på universitetsområder. Bidrog til tidligere Senator Al Frankens avgang, noe mange demokratiske velgere holder mot henne. Jeg tror hun vil markere seg sterkt i demokratenes Presidentkamp, men at hun ikke når helt opp til slutt. Her er lenke til en nylig gjesteopptreden på Late Show with Stephen Colbert.

Nr 3: Elizabeth Warren

800px-Elizabeth_Warren--Official_113th_Congressional_Portrait-- Elizabeth Warren (Wikimedia Commons)

69 år gammel kvinne, og Senator fra Massachusetts. Tidligere jusprofessor ved Harvard og en skarp kritiker av Wall Street. Mener at det økonomiske systemet favoriserer noen få fremfor de mange, og er for mange den største forkjemperen mot økonomisk ulikhet i USA. Er en seriøs utfordrer til å bli demokratenes Presidentkandidat i 2020. Her er lenke til en video som forklarer hvorfor Warren forsøker å bli USAs 46. President. Måten Warren fremstår på i dette klippet gjør det umulig å utelukke henne som vinner av demokratenes nominasjonkamp, men vi må likefullt minne om følgende: Elizabeth Warren har skapt mye DNA-kontrovers, og kalles konsekvent for Pocahontas av President Trump. Se for eksempel dette bisarre klippet hvor Trump har besøk av Navajo-indianere i det Hvite hus.

Nr 2: Cory Booker

410px-Cory_Booker_2011_Shankbone Cory Booker (User: David Shankbone/Wikimedia Commons)

49 år gammel mann, og Senator fra New Jersey. I 2012, som borgermester i Newark, reddet han en kvinne fra en brennende bygning, og pådrog seg annengrads forbrenninger og røykskader under redningen. Han er også kjent (fremdeles som borgermester) for å ha måket snø fra fortauer og tatt hånd om hunder under kuldeperioder. Booker har holdt en rekke emosjonelle taler om spesielt innvandring, og har nylig fått mye ros for bidrag til reformer innen kriminalomsorgen (hvor han har jobbet tett sammen med republikaneren Rand Paul). Booker har imidlertid måttet tåle et kritisk søkelys for tette bånd til Wall Street, samt en rekke forsvareroppdrag for private aktører innen farmasøytisk industri. I dette klippet forklarer Cory Booker hvorfor han ønsker å bli demokratenes Presidentkandidat.

Nr 1: Kamala Harris

Kamala_Harris_Official_Attorney_General_Photo.jpg Kamala Harris (Wikimedia Commons)

54 år gammel kvinne, og Senator fra California. Hennes slagord er “For the People“, og den siste tiden har også hennes talepunkt om at “We are better than this” (med referanse til dagens administrasjon i det Hvite hus) fått mye positiv omtale. Harris er datter av innvandrere fra India og Jamaica, og  i 2016 ble hun den andre mørkhudete kvinnen som noensinne hadde blitt en del av Senatet. De siste årene har hun vist seg som en av de mest effektive politikerne til å holde maktpersoner ansvarlig gjennom gode og effektive spørsmål under høringer i kongressen, noe denne “herlige” utspørringen av daværende kandidat for Høyesterett, Brett Kavanaugh, demonstrerer. Hovedgrunnen til at hun er blant de politikerne som behersker slike høringer best, er hennes bakgrunn som statsadvokat i California. Men nettopp denne bakgrunnen er kilde til den sterkeste kritikken mot Harris, da hun tidligere var kjent som en knallhard aktor som ikke viste noen nåde mot de som hadde havnet i politiets søkelys. Mange demokrater mener at USA har lidd under “mantraet” om at man må være “tough on crime”, og i dette klippet fra 28 januar dette året forsvarer Harris sine valg som statsadvokat i California.

Her er et klipp av Harris hvor hun forteller at hun er klar til å kjempe for å bli demokratenes Presidentkandidat. Og i dette klippet er Harris i hjembyen Oakland hvor hun kickstarter 2020-kampanjen sin.

Min mening: Måtte Kamala Harris lykkes i sin drøm om å bli USAs første kvinnelige President! Jeg tenker det hadde vært en velsignelse for en hardt prøvet verden. Jeg mener hun er det beste valget for amerikanerne, og med henne i det Hvite hus ville verdens fremtid sett mye lysere ut.