Det nærmer seg de første nominasjonsvalgene i USA som vil avgjøre hvem av demokratenes mange Presidentkandidater som vil få muligheten til å utfordre President Trump. I løpet av det siste året har hele 29 personer meldt sitt kandidatur, men den siste tiden har flere takket for seg. Blant annet Kamala Harris (dessverre), som jeg lenge hadde håpet skulle bli USAs neste President. I dette blogginnlegget vil jeg se nærmere på de 5 kandidatene (av de 15 gjenværende) jeg nå mener har størst mulighet for vinne nominasjonskampen i det demokratiske partiet.

Kort om nomasjonsprosessen:

I løpet av våren 2020 vil de ulike statene avholde hver sine nominasjonsvalg (til ulike tider). De fire første statene er som følger:

 • Iowa (3. februar)
 • New Hampshire (11. februar)
 • Nevada (22. februar)
 • Sør-Carolina (29. februar)

Og deretter er det den såkalte “Super-Tuesday” tirsdag 3. mars, der hele 16 stater skal gjennomføre nominasjonsvalgene sine. Lenke til full oversikt over de ulike valgene.

Men først litt statistikk over de totalt 29 kandidatene:

Mine 5 favoritter (i alfabetisk rekkefølge)

 • Biden, Joe
 • Buttigieg, Pete
 • Klobuchar, Amy
 • Sanders, Bernie
 • Warren, Elizabeth

Outsidere:

 • Bloomberg, Michael
 • Booker, Cory
 • Castro, Julian
 • Patrick, Deval
 • Yang, Andrew

Ingen mulighet:

 • Bennet, Michael
 • Delaney, John
 • Gabbard Tulsi
 • Steyer, Tom
 • Williamson, Marianne

Disse 14 kandidatene har gitt seg:

 • Blasio, Bill de
 • Bullock, Steve
 • Gillibrand, Kirsten
 • Gravel, Mike
 • Harris, Kamala
 • Hickenlooper, John
 • Inslee, Jay
 • Messam, Wayne
 • Moulton, Seth
 • Ojeda, Richard
 • O’Rourke, Beto
 • Ryan, Tim
 • Sestak, Joe
 • Swalwell, Eric

Jeg har ved tre tidligere anledninger dette året vurdert hvem jeg tror kommer til å stå på demokratenes valgseddel når amerikanerne går til urnene tirsdag 3. november 2020, for å gjennomføre det 59. Presidentvalget i USA. I det første blogginnlegget fra februar (Vurdering av demokratenes Presidentkandidater) hadde jeg 10 kandidater å forholde meg til. I mai hadde dette antallet økt til 22 (Hvem blir demokratenes Presidentkandidat i 2020?), og ved siste vurdering i slutten av juni bestod feltet av hele 25 kandidater (Presidentkampen hos demokratene i full gang før 2020-valget). Og som antydet innledningsvis, er det Kamala Harris jeg har hatt som min store favoritt. Det er dessverre ikke lenger en mulighet, men kanskje vi etterhvert vil se henne i en Visepresidentrolle? Nedenfor følger uansett mine vurderinger av de 5 fremste kandidatene (slik jeg vurderer det).

Joe Biden

Joe Biden (Wikimedia Commons)

Joe Biden er blitt 77 år gammel, og har utvilsomt alderen mot seg. Men den tidligere visepresidenten har svært god standing blant amerikanerne, og i hele år har han ( ifølge meningsmålinger) vært storfavoritt til å vinne demokratenes nominasjonskamp. Nedenfor er en graf fra Real Clear Politics som viser hvordan oppslutningen av de ulike kandidatene har variert gjennom året (merk: prosentverdiene i figuren er gjennomsnittsverdier av de mange meningsmålingene som finnes der ute). Joe Biden representerer den grønne kurven øverst, og i skrivende stund har han en oppslutning på 27.8 %. Dette er 8.5 % mer enn nr 2 på listen, Bernie Sanders.

Det politiske budskapet til Joe Biden kan kort sammenfattes slik: Han har den nødvendige erfaringen (blant annet gjennom 8 år som Visepresident i Barack Obama sin Presidentperiode), og han er klar til å bringe USA tilbake til “normalen” fra dag 1. Biden kjenner de politiske aktørene – både innlands og internasjonalt – og kanskje like viktig: De kjenner Biden, og vet at han kan bygge bro på tvers av partilinjene. Joe Biden er en såkalt moderat demokrat som kan vinne stemmer fra både uavhengige velgere og i noen tilfeller republikanere. Med tanke på at en del republikanere ikke er komfortabel med den nåværende Presidenten (jeg tenker her i første rekke på de som har forlatt GOP de siste årene), kan fort Biden bli et akseptabelt alternativ. Eksempelvis har Meghan McCain (datter av den legendariske John McCain) uttalt at hvis valget står mellom Joe Biden og Donald Trump, vil hun gå for førstnevnte. Det til tross for at hun er en konservativ tvers gjennom. Her er lenke til en rørende scene fra The View, hvor Meghan McCain er en av programvertene, og hvor Joe Biden gir henne støtte i en vanskelig tid.

I utgangspunktet er ikke Joe Biden like populær blant de mer demokratiske velgerne på venstresiden (de som gjerne dominerer på twitter), men han har en svært viktig velgergruppe som forklarer mye av de gode målingene det siste året: Blant afroamerikanske velgere er foreløpig Joe Biden suveren! For å sitere fra denne CNN-artikkelen fra 1. desember dette året: “Biden’s averaged 49% among all potential black Democratic primary voters in our last two CNN national polls. That’s good enough not only for a 35-point lead over his Democratic competitors, but good enough to beat all of them combined by about 10 points”. Her er en annen relevant artikkel fra AP med tittelen: “‘I know Joe’s heart’: Why black voters are backing Joe Biden“.

Personlig tror jeg Joe Biden gjorde et svært smart trekk da han i forkant av nominasjonskampen hyret strategen Symone Sanders til sitt valgmannskap. Symone Sanders jobbet for Bernie Sanders i 2016, og har vært ekspertkommentator på CNN de siste årene. Hun har svært god teft for hva som rører seg blant velgerne, og kan vise seg å bli en svært viktig brikke når Joe Biden nå skal prøve å manøvrere seg frem til den ledige plassen som demokratenes Presidentkandidat. Her er et artikkel om Symone Sanders som nylig ble publisert i Politico med tittelen: “Why Symone Sanders Went From Bernie to Biden“.

Da Biden lanserte sitt kandidatur i slutten av april 2019, skjedde det via gjennom en valgvideo som de fleste “eksperter” hyllet. Biden er klar på at han er mannen som kan vinne mot President Trump, og har som nevnt vært suveren på de fleste meningsmålinger i flere måneder. Men han har samtidig slitt i de fleste debattene mellom demokratiske Presidentkandidater dette året, og det har overrasket flere “eksperter” at han har klart å beholde ledelsen i racet. Den siste tiden har det imidlertid virket som at Biden begynner å bli varm i trøyen, og hans berømmelige “No Malarkey” busstur har fått god omtale i mediene. Forrige uke (torsdag 19. desember) fant den siste debatten blant demokratenes Presidentkandidater sted, og de fleste kommentatorer er enige i at dette var Bidens beste debattprestasjon i 2019.

Pete Buttigieg

Pete Buttigieg (User: Joesmith67765/Wikimedia Commons)

37 år gammel mann, som er borgermester i South Bend, Indiana. Krigsveteran fra Afghanistan. Er den første gifte homofile som prøver å bli President. I dette klippet fra 31. januar dette året forteller han hvorfor Pete Buttigieg bør bli USAs 46. President, og siden den gangen har mannen igrunnen tatt hele USA med storm. Pete Buttigieg brukte våren 2019 på å opptre på de fleste tv-show for å presentere seg for det amerikanske folk, og imponerte tilhørerne gang på gang. Selv ble jeg tidlig fascinert av mannen, og i mars laget jeg derfor et blogginnlegg om han med tittelen: “Vil USAs 46. President kunne snakke norsk?

Et viktig politisk budskap fra Buttigieg er hva som skjer den dagen USAs nåværende President forlater det Hvite hus. Ifølge den unge borgermesteren vil man da trenge å forene amerikanerne, og Pete Buttigieg snakker derfor mye om hva som må gjøres i denne kritiske første fasen. Når det gjelder globale klimaendringer, er han også påpasselig med å bemerke at hans generasjon vil bli direkte berørt av disse, noe som gir troverdighet til hans sterke klimaengasjement.

Buttigieg regnes forøvrig for å være en moderat demokrat, og kjemper dermed om mange av de samme velgerne som Joe Biden. I staten Iowa, som er først ute blant delstatene i den kommende nominasjonskampen (avholder valg den 3. februar 2020), leder faktisk Pete Buttigieg i meningsmålingene! Ifølge Real Clear Politics sine siste data har Buttigieg 22 % i oppslutning, mens nærmeste utfordrer Bernie Sanders ligger 2 % bak. Dette er viktig, da det historisk er sånn at kandidaten som vinner Iowa automatisk får en nasjonal “boost” som kan gi verdifulle ringvirkninger videre i de mange nominasjonsvalgene utover våren. For å ta et aktuelt eksempel: Under nominasjonskampen for 12 år siden var lenge de to kandidatene John Edwards og Hillary Clinton i tet på meningsmålingene, mens den unge utfordreren Barack Obama slet med å vinne oppslutning. Men: Da det nærmet seg nominasjonsvalget i Iowa tok Obama over ledelsen og gikk seirende ut i denne første duellen. Og resten av historien kjenner vi alle.. I dette CNN-klippet fra 2. november 2019 sammenligner man Buttigieg og Obama, og får perspektiver fra velgere som ser klare likheter mellom de to.

Men: Selv om det er mye positivitet rundt Pete Buttigieg, har han ett stort problem som må løses hvis han skal kunne bli demokratenes Presidentkandidat: Nemlig oppslutningen (eller mangel på denne) blant afroamerikanerne. I dette viktige velgersegmentet viser nasjonale målinger at oppslutningen hans kun er noen få prosent. Merk: Noen av dere lurer kanskje på hvorfor Buttigieg foreløpig leder i Iowa hvis han sliter såpass mye blant afroamerikanerne, og forklaringen er kanskje den at hvite utgjør 80 % av Iowa sin befolkning. I denne sammenheng vil jeg samtidig benytte anledningen til å understreke at en inndeling i “white votes” og “black votes” selvsagt er utenkelig i eksempelvis det norske samfunnet, men i USA er dette fremdeles svært relevant (selv om vi nå er ved inngangen til år 2020). Det amerikanske samfunnet har fremdeles store utfordringer knyttet til rasisme, noe som gjenspeiles ved at bl.a. meningsmålinger bruker forskjellen i hudfarge på å analysere kandidater.

Det er flere forklaringer til hvorfor Buttigieg sliter med å vinne oppslutning blant afroamerikanere. Noen peker på at han ennå ikke er like godt kjent i dette miljøet, og at oppslutningen vil kunne øke etter hvert som tiden går. Men andre viser også til uheldig hendelser fra hans virke som borgermester i South Bend, noe som blant annet ble gjenstand for oppmerksomhet under den andre demokratiske Presidentkandidat-debatten i sommer. Kort fortalt har politiet i South Bend blitt beskyldt for rasisme, i forbindelse med en sak hvor en svart mann ble drept av en hvit politimann. Under demokratenes debatt ble Buttigieg presset på dette, og vi er mange som tenker at han gav et forfriskende ærlig svar til ordstyrer Rachel Maddow. Dagen etterpå var forøvrig Buttigieg gjest på morgenshowet “Morning Joe”, hvor han fikk mange gode tilbakemeldinger. Det var igrunnen ikke overraskende, da panelet her ved en rekke anledninger har lovprist mannen. Etter et folkemøte som Pete Buttigieg deltok på i regi Fox News våren 2019, konkluderte programleder Joe Scarborough med at Pete Buttigieg er fremtiden til det demokratiske partiet. Se lenke til hyllesten her.

Her er lenke til “The Political Case for Mayor Pete” fra Slate den 19. desember 2019, hvor artikkelforfatteren prøver å forklare hvorfor Pete Buttigieg kan bli USAs neste President.

Amy Klobuchar

 Amy Klobuchar (Wikimedia Commons)

59 år gammel, tidligere advokat og første kvinnelige senator fra Minnesota. Kjent for å være blant de mer moderate demokratene, og kan fort vise seg å være en solid stemmesanker blant mer uavhengige velgere (som verken definerer seg som demokrat eller republikaner). Her er lenke fra 10. februar, hvor Amy Klobuchar i tett snøvær annonserer at hun stiller som Presidentkandidat.

De som følger meningsmålinger lurer kanskje på hvorfor jeg har inkludert Amy Klobuchar blant mine 5 favoritter. I skrivende stund er hun på kun 3.3 % i de nasjonale målingene. Men: Historisk sett har det skjedd flere ganger at personer som ligger langt bak kan komme sterkt etterhvert, og Klobuchar har egenskaper og trekk som jeg tenker vi ikke bør undervudere:

 • For det første er hun regnet blant de moderate, noe som gir best gjenklang blant demokrater flest (vi hører riktignok mye om venstresiden i partiet gjennom utspill fra republikanere og konservative medier som Fox, men kjernevelgeren blant demokratene er utvilsomt moderat).
 • Videre var hun aldeles strålende i den siste demokratiske Presidentkandidat-debatten forrige uke.
 • Noen av de demokratiske favorittene er av svært høy alder (Biden, Warren, Sanders). Her har utvilsomt Klobuchar et fortrinn.
 • Kan kvinneperspektivet spille inn positivt for Klobuchar? Man skulle tro at det har vært nok med mannlige Presidenter i USA…
 • Men kanskje aller viktigst: Som Senator fra Minnesota er Klobuchar påpasselig med å minne velgerne om at hun er den som kan vinne Midtvesten tilbake fra President Trump.

Bernie Sanders

 Bernie Sanders (Wikimedia Commons)

78 år gammel. Senator fra Vermont og et fenomen i amerikansk politikk. I 2010 holdt han en 8 timer og 36 minutter lang tale for å protestere mot daværende President Obama sitt skattelettekompromiss med republikanerne. Regnes blant demokratene, og er da også med i nominasjonskampen til demokratene. Men lenge har Sanders sittet som uavhengig representant i den amerikanske kongressen. Han ser på seg selv som en demokratisk sosialist, og har ved flere anledninger pekt mot Skandinavia når han skal snakke om hvordan det amerikanske samfunnet bør utvikle seg.

Bernie Sanders gjennomførte en imponerende valgkamp mot Hillary Clinton i demokratenes nominasjonskamp før 2016-valget, og har en stor og trofast velgerskare. Mange av dagens kampsaker for det demokratiske partiet, som eksempelvis gratis helsetjenester og utdanning, var det lenge kun Sanders som kjempet for. Sanders har utvilsomt potensiale til å ende opp som demokratenes Presidentkandidat, og her er lenke til et folkemøte Bernie Sanders gjennomførte hos det som mange demokrater vil omtale som “løvens hule”, nemlig Fox News.

Denne høsten var vi nok mange som tenkte at Sanders-kampanjen var over, da det ble kjent at han måtte midlertidig trekke seg fra “sirkuset” på grunn av hjerteproblemer. Men det skulle vise seg at han kom sterkt tilbake, ikke minst takket være demokratenes stjerneskudd Alexandria Ocasio-Cortez. Mens Sanders ligger i sykehussengen i Nevada og “alle” tenker at det er over, så ringer AOC og sier at hun har bestemt seg for å støtte hans Presidentkampanje. Her er lenke til et intervju med nettopp Bernie Sanders og AOC fra 21. oktober 2019.

Jeg må innrømme at jeg lenge har vært skeptisk til Bernie Sanders, men mannen slutter aldri å overraske meg, og kanskje kan dette gå hele veien? På de siste meningsmålingene for de fire første nominasjonsvalgene er han nr 2 i Iowa, nr 1 i New Hampshire, og nr 3 i både Nevada og Sør-Carolina. Det kan gå mot en spennende vår for Senatoren fra Vermont.

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren (Wikimedia Commons)

70 år gammel kvinne, og Senator fra Massachusetts. Tidligere jusprofessor ved Harvard og en skarp kritiker av Wall Street. Mener at det økonomiske systemet favoriserer noen få fremfor de mange, og er for mange den største forkjemperen mot økonomisk ulikhet i USA. Her er lenke til en video som forklarer hvorfor Warren forsøker å bli USAs 46. President.

Har tidligere slitt med mye DNA-kontrovers, og blitt konsekvent kalt for Pocahontas av President Trump. Se for eksempel dette bisarre klippet hvor Trump har besøk av Navajo-indianere i det Hvite hus. Men gjennom det siste året har Warren hevet seg over “mobbingen” og fremstått som en av de absolutt fremste favorittene i det demokratiske Presidentfeltet.

Warren er utvilsomt den demokraten som har presentert den mest helhetlige politikken av samtlige. Hun har redegjort i detalj for den politikken hun ønsker å føre, og ved inngangen til høsten 2019 var hun i tet på de fleste meningsmålingene. Men det å lede betyr at du blir gjenstand for ekstra mye oppmerksomhet, og jeg tenker medias fokus på Warren’s helsepolitikk (kan hun betale for valgløftene sine?) gjorde en del velgere usikre. Så etterhvert ble oppslutningen dårligere, og i skrivende stund inntar Warren 3.plassen nasjonalt med 15.2 %.

Elizabeth Warren har forøvrig gjennomført en unik kampanje i den forstand at hun har deltatt på over 100,000 selfies det siste året med sine trofaste velgere. Kanskje vil denne evnen hennes til å nå ut til enkeltvelgeren svare seg til slutt? 🙂