For alle oss som er over gjennomsnittet interesserte i amerikansk politikk, er selvsagt de mange podcastene som dekker det daglige politiske dramaet et must! I dette blogginnlegget kommer noen anbefalinger fra meg om hvilke podcaster som er verdt å lytte til.

Anbefaling nr 1: The Beat with Ari Melber.

Siden sommeren 2017 har den amerikanske advokaten og journalisten Ari Melber ledet programmet «The Beat with Ari Melber» på MSNBC. Melber har alltid en rekke gjester til å diskutere dagsaktuelle hendelser, og blant de «faste» finner vi borgerrettsaktivisten Maya Wiley og tidligere statsadvokat i New York John P. Flannery. Noe som er unikt ved The Beat er Ari Melbers evne til å komme med musikkreferanser under diskusjonene, noe som dette herlige klippet viser:

Anbefaling nr 2: The Rachel Maddow Show

Rachel Maddow har en doktorgrad i statsvitenskap, og har ledet «The Rachel Maddow Show” på MSNBC i over 10 år. Med årene har dette programmet blitt stadig mer populært, og i mai 2017 nådde det 1.plassen i seertall (når man ser bort fra sportsprogrammer). Til forskjell fra de fleste andre programmer som dekker amerikansk politikk, har Rachel Maddow veldig få gjester. Store deler av programmet hennes er en eneste lang fortelling, hvor hun sørger for at vi lyttere ser de store sammenhengene. Ofte når jeg hører en ny sending med Rachel Maddow opplever jeg at jeg spør meg selv: Hvorfor snakker hun om dette? Og så går det 10-15 minutter og plutselig ser jeg hvor hun vil hen. Kort oppsummert: Rachel Maddow er en svært begavet programleder og journalist, og dette er en podcast jeg anbefaler på det aller sterkeste.

Lenke til intervju med Maddow på The Late Show with Stephen Colbert fra 2. oktober denne høsten:

Anbefaling nr 3: Morning Joe

Morning Joe ledes av musiker/politiker Joe Scarborough, sammen med jounalist/forfatter Mika Brzezinski og journalist/komiker Willie Geist. Til forskjell fra seriøsiteten som preger The Beat with Ari Melber og The Rachel Maddow Show, er Morning Joe mye mer løssluppen (det er tross alt et frokostshow). Dessuten tenker jeg programmet styrkes av «spenningen» mellom ekteparet Joe Scarborough og Mika Brzezinski; mens førstnevnte er en tidligere republikansk kongressrepresentant er Brzezinski kjent for å tilhøre den liberale delen av politikken. For øvrig bør det nevnes at det ofte sies ting i dette programmet som jeg mistenker at USAs 45 President ikke liker. Som eksempel kan vi ta Morning Joe sendingen i etterkant av guvernørvalget i Kentucky for 6 uker siden. Dette er en stat som President Trump vant med 30 % i 2016-valget, og i den siste meningsmålingen før valget ledet republikaneren Matt Bevin med 5 % over demokraten Andy Beshear (52 % vs 47 %). Så derfor var det kanskje ikke så overraskende at President Trump valgte å holde en av sine klassiske rally dagen før valget i Kentucky, for å sikre seieren til partikollega Bevin (og samtidig motta sin del av hyllesten for seieren). Men slik skulle det faktisk ikke gå! Demokratenes kandidat vant guvernørvalget, og i den påfølgende episoden av Morning Joe klarte ikke Scarborough å holde så mye tilbake. Som klippet nedenfor viser, bruker Scarborough taletiden sin til å hevde at Trump sitt rally i Kentucky var grunnen til republikanernes tap i guvernørvalget. Saken begynner i rolige former rundt 1:55, det øker kraftig på rundt 2:40, og fra 3:17 er det full meltdown! (en lengre sekvens der Scarborough henvender seg direkte til Trump, som han vet får med seg alt som skjer på tv): «Bevin was ahead, son, he was ahead by 5 points before you went to Kentucky».

Anbefaling nr 4: Cuomo Prime Time

Journalist Chris Cuomo har kanskje det debattprogrammet på CNN som er viktigst per i dag, da han (til forskjell fra mange andre) er nærmest «besatt» på å få fram synspunktene fra begge sider. I tillegg er Cuomo nådeløs hvis noen prøver å si ting som ikke støttes av fakta. Se for eksempel dette intervjuet med den republikanske kongressrepresentanten Markwayne Mullin:

I en verden i dag hvor frontene står steilt mot hverandre, er det forøvrig verdt å merke seg følgende episode: I forrige uke var redaktør for konservative Newsmax, Chris Ruddy, gjest på Cuomo Prime Time. Ruddy er en trofast tilhenger av USAs 45 President, og avsluttet intervjuet (noe overraskende) med å si at Trump burde komme på nettopp Cuomo Prime Time, fordi Cuomo er en mann som begge de politiske fløyene kan stole på (merk: siste delen her er «min» forenklede tolkning av hva Ruddy sa).