De to siste kveldene (26-27. juni) har 20 av demokratenes presidentkandidater vært på debattscenen i Miami, Florida, i beste sendetid for å vise at de er den rette personen til å utfordre President Trump i 2020-valget.

Jeg har ved to tidligere anledninger dette året vurdert hvem jeg tror kommer til å stå på demokratenes valgseddel når amerikanerne går til urnene tirsdag 3. november 2020, for å gjennomføre det 59. Presidentvalget i USA. I det første blogginnlegget fra februar (Vurdering av demokratenes Presidentkandidater) hadde jeg 10 kandidater å forholde meg til. I mai hadde dette antallet økt til 22 (Hvem blir demokratenes Presidentkandidat i 2020?). Nå som sommeren står for tur har ytterligere 3 personer meldt seg på, så i skrivende stund er det 25 personer som kjemper om å bli nominert. Det rekordstore antallet gjør at det er fort gjort å miste oversikten, men “heldigvis” har de siste dagers to tv-debatter demonstrert med all tydelighet at noen av kandidatene er seriøse kandidater, mens andre ikke er det. Jeg velger derfor å nøye meg med å rangere de 10 fremste kandidatene, og plasserer resten i kategorien “useedet”.

En siste saksopplysning: Når kandidatene fra 10 til 1 omtales nedenfor, vil jeg henvise til deres opptreden i denne ukens debatter (På grunn av det store antallet valgte man å dele debatten opp i to med puljer på 10 og 10 kandidater. 5 av kandidatene fikk ikke være med pga for liten oppslutning så langt). Disse debattene vil refereres til som Debatt 1 og Debatt 2.

Nr 11-25

Merk: Disse er useedet og listet opp alfabetisk

 • Bennet, Michael
 • Blasio, Bill de
 • Bullock, Steve
 • Delaney, John
 • Gabbard, Tulsi
 • Gilibrand, Kirsten
 • Gravel, Mike
 • Hickenlooper, John
 • Inslee, Jay
 • Messam, Wayne
 • Moulton, Seth
 • Ryan, Tim
 • Sestak, Joe
 • Williamson, Marianne
 • Yang, Andrew

 

Nr 10: Eric Swalwell

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): Ikke kandidat
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 12

EricSwalwell Eric Swalwell (Wikimedia Commons)

38 år gammel mann og kongressmedlem fra California. Blant de yngste Presidentkandidatene. Opptatt av utdanningsspørsmål og våpenkontroll. Har holdt en høy medieprofil de siste årene, og vært svært kritisk til President Trumps Russland-koblinger. Her er lenke til et intervju som Swalwell gjorde 2. mai på MSNBCs “The Last Word”, hvor han forklarer hvorfor han ønsker å bli USAs 46. President.

Eric Swalwell deltok i Debatt 2 denne uken, og hadde utvilsomt en klar strategi med å angripe Joe Biden (som har ledet rekordmye og rekordlenge på alle meningsmålinger) for å være for gammel. Følgende sitat fra Swalwell under debatten har fått mye oppmerksomhet det siste døgnet: “I was six years old when a presidential candidate came to the California Democratic Convention and said ‘it’s time to pass the torch to a new generation of Americans.’ That candidate was then-Senator Joe Biden. Joe Biden was right 32 years ago, and he’s still right today“.

Nr 9: Cory Booker

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): 2
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 8

410px-Cory_Booker_2011_Shankbone Cory Booker (User: David Shankbone/Wikimedia Commons)

49 år gammel mann, og Senator fra New Jersey. I 2012, som borgermester i Newark, reddet han en kvinne fra en brennende bygning, og pådrog seg annengrads forbrenninger og røykskader under redningen. Han er også kjent (fremdeles som borgermester) for å ha måket snø fra fortauer og tatt hånd om hunder under kuldeperioder. Booker har holdt en rekke emosjonelle taler om spesielt innvandring, og har fått mye ros for bidrag til reformer innen kriminalomsorgen (hvor han har jobbet tett sammen med republikaneren Rand Paul). Booker har imidlertid måttet tåle et kritisk søkelys for tette bånd til Wall Street, samt en rekke forsvareroppdrag for private aktører innen farmasøytisk industri. I dette klippet forklarer Cory Booker hvorfor han ønsker å bli demokratenes Presidentkandidat.

I etterkant av den første debatten denne uken hadde Cory Booker et øyeblikk som gjorde han til toppsak for en rekke amerikanske komikere: Saken var nemlig den at Booker tydeligvis hadde planlagt et stunt hvor han skulle snakke litt spansk (i tillegg til engelsk) for å “fri” til en stor spansktalende velgergruppe i USA. Men problemet var bare at Beto O’Rourke, som fikk taletid før Booker, gjorde nettopp dette. Uttrykket til Booker forteller med all tydelighet at han ikke hadde forutsett at O’Rourke hadde planlagt det samme stuntet som han. Her er lenke til noen artige kommentarer fra blant annet Trevor Noah (The Daily Show) om den litt bisarre hendelsen.

Nr 8: Amy Klobuchar

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): Ikke kandidat
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 7

Amy Amy Klobuchar (Wikimedia Commons)

58 år gammel, tidligere advokat og første kvinnelige senator fra Minnesota. Kjent for å være blant de mer moderate demokratene, og kan fort vise seg å være en solid stemmesanker blant mer uavhengige velgere (som verken definerer seg som demokrat eller republikaner). Her er lenke fra 10. februar, hvor Amy Klobuchar i tett snøvær annonserer at hun stiller som Presidentkandidat.

Under Debatt 1 denne uken klarte Amy Klobuchar å markere seg positivt ved flere anledninger, selv om hun aldri helt nådde gjennom (slik mange har ventet på at hun skal gjøre). Blant annet satte hun “skapet på plass” når den mannlige kandidaten Jay Inslee ble litt for het i toppen og uttalte følgende i forbindelse med abortsaken: “I am the only candidate here who has passed a law protecting a woman’s reproductive rights in health insurance (…)”. Klobuchar svarte med å si følgende: “I want to say there are three women up here who fought pretty hard for a woman’s right to choose”. Den påfølgende latteren fra publikum gjorde det klart at Klobuchar vant denne runden mot Inslee. Hun mottok også stor applaus etter følgende herlige uttalelse om utenrikspolitikken til den sittende Presidenten: ““This president is literally, every single day, 10 minutes away from going to war (…) I don’t think we should conduct foreign policy in our bathrobe at five in the morning.”

Nr 7: Bernie Sanders

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): Ikke kandidat
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 6

Sanders-021507-18335- 0004 Bernie Sanders (Wikimedia Commons)

77 år gammel. Senator fra Vermont og et fenomen i amerikansk politikk. I 2010 holdt han en 8 timer og 36 minutter lang tale for å protestere mot daværende President Obama sitt skattelettekompromiss med republikanerne. Regnes blant demokratene, og er da også med i nominasjonskampen til demokratene. Men lenge har Sanders sittet som uavhengig representant i den amerikanske kongressen. Han ser på seg selv som en demokratisk sosialist, og har ved flere anledninger pekt mot Skandinavia når han skal snakke om hvordan det amerikanske samfunnet bør utvikle seg.

Bernie Sanders gjennomførte en imponerende valgkamp mot Hillary Clinton i demokratenes nominasjonskamp før 2016-valget, og har en stor og trofast velgerskare. Mange av dagens kampsaker for det demokratiske partiet, som eksempelvis gratis helsetjenester og utdanning, var det lenge kun Sanders som kjempet for. Sanders har utvilsomt potensiale til å ende opp som demokratenes Presidentkandidat, men hans høye alder er kanskje det som gjør at velgerne går for en annen kandidat. Her er lenke til et folkemøte Bernie Sanders gjennomførte hos det som mange demokrater vil omtale som “løvens hule”, nemlig Fox News.

I etterkant av Debatt 2 denne uken har Sanders fått en noe blandet tilbakemelding på sin innsats. Flere “eksperter” mener at Sanders kom mer til sin rett for 4 år siden når han kjempet mot Hillary Clinton, som politisk sett står mye mer mot høyre enn Sanders. Men nå må han debattere mot en rekke liberale demokrater som deler mye av Sanders tankegods, og som gjerne behersker den raske ordvekslingen i dagens debattform langt bedre enn Senatoren fra Vermont.

Nr 6: Beto O’Rourke

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): Ikke kandidat
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 2

800px-Beto_O'Rourke,_Official_portrait,_113th_Congress Beto O’ Rourke (Wikimedia Commons)

46 år gammel mann, som i mellomvalget i 2018 tapte en plass i Senatet mot repulikaneren Ted Cruz. Men å tape med kun 2.6 % i Texas, som regnes som en sikker republikansk stat, gjorde at O’Rourke virkelig fikk sitt nasjonale gjennombrudd.

O’Rourke har av mange blitt sett på som “den nye Obama”, og har en intellektuell og empatisk fremtoning som fremstår forlokkende for mange. Her er lenke til en berømt tale han holdt sommeren 2018 vedrørende kontroversen rundt NFL-spillere som kneler under avspilling av den amerikanske nasjonalsangen.

Etter at han lanserte sitt Presidentkandidatur i midten av mars, har det vært ganske stille fra O’Rourke-leiren, og så langt er han ikke spesielt høyt på meningsmålingene. Jeg føler heller ikke at han fikk vist seg frem så bra under Debatt 1 denne uken, og det blir interessant å se hva som skjer fremover. Et problem for O’Rourke (som egentlig ikke burde vært et problem) er at han er veldig respektfull mot alle. Så selv om han ble angrepet av Julián Castro under Debatt 1 i forbindelse med en diskusjon rundt innvandringslover, var det aldri aktuelt for han å slå tilbake. Da O’Rourke ble intervjuet av morgenprogrammet “Morning Joe” dagen etterpå, hadde han kun gode ord å si om alle de andre demokratiske Presidentkandidatene. Min mening er at O’Rourke får vist seg best frem når han kan prate i lengre setninger og bruke tid på å argumentere og reflektere. En kjapp ordveksling er ikke  noe som passer Beto O’Rourke like bra. Igrunnen ser jeg en del likheter mellom han og Ap-leder Jonas Gahr Støre, som også ser ut til å trives best når man får nok tid til å resonnere og begrunne.

På det nåværende tidspunktet vil jeg ikke helt utelukke O’Rourke. Han driver en veldig systematisk valgkamp der han deltar på folkemøte etter folkemøte. Så langt dette året har han gjennomført imponerende 165 slike, og betydningen av den nære kontakten med velgerne kan aldri undervurderes. O’Rourke har utvilsomt noe spesielt med seg, en optimisme og genuin omsorg for medmennesker. Hvis han får sjansen, vil han helt sikkert bli en strålende President for USA. Men etter å ha sett utviklingen de siste månedene, inkludert innsatsen på debattscenen denne uken, er jeg skeptisk til sjansene hans.

Her er lenke til et intervju han gjorde med gode gamle Oprah Winfrey for 4 måneder siden.

Nr 5: Julián Castro

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): 5
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 9

Julián_Castro's_Official_HUD_Portrait Julián Castro (Wikimedia Commons)

44 år gammel mann. Er av latinamerikansk opphav, en velgergruppe som står sterkt hos Demokratene. Tidligere Boligminister under Obama, og tidligere borgermester for San Antonio, Texas. Hans tvillingbror Joaquin Castro sitter i Representantenes hus. Julián Castro ble for alvor kjent nasjonalt da han i 2012 holdt en av hovedtalene på demokratenes landsmøte. Her er lenke til Castro på The View hvor han forklarer hvorfor han ønsker å bli demokratenes Presidentkandidat.

Julián Castro får mye skryt for innsatsen i Debatt 1 denne uken, hvor han fremstod både emosjonell og kunnskapsrik i forbindelse med diskusjoner rundt utfordringene med innvandringen fra sør. Det rapporteres idag fra USA at en rekke velgere for første gang har fått øynene opp for Julián Castro, og det blir spennende å følge med på mannen fremover. Her er lenke til noe av det han sa under onsdagens debatt.

Nr 4: Joe Biden

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): Ikke kandidat
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 3

800px-Official_portrait_of_Vice_President_Joe_Biden.jpg Joe Biden (Wikimedia Commons)

Joe Biden er 76 år gammel, og har utvilsomt alderen mot seg. Men den tidligere visepresidenten har svært god standing blant amerikanerne, og i hele vår har han vært storfavoritt ifølge meningsmålinger. En av fordelene til Biden er at han er en politiker som personer fra begge partier har stor respekt for, og med tanke på at mange republikanere ikke er komfortabel med den nåværende Presidenten, kan fort Biden bli et akseptabelt alternativ. Eksempelvis har Meghan McCain (datter av den legendariske John McCain) uttalt at hvis valget står mellom Joe Biden og Donald Trump, vil hun gå for førstnevnte. Det til tross for at hun er en konservativ tvers gjennom. Her er lenke til en rørende scene fra The View, hvor Meghan McCain er en av programvertene, og hvor Joe Biden gir henne støtte i en vanskelig tid.  Men: Ironien er den at selv om Biden kanskje er det logiske valget for demokratene, så vil han få problemer med å vinne nomiasjonskampen i det demokratiske partiet. For det er mange demokratiske velgere som er utålmodige etter å få gjennomført forandringer i det amerikanske samfunnet, og blant disse er det nok en stor del som føler at Biden ikke representerer den forandringen som er påkrevd. Men jeg tror han gjorde noe lurt da han for noen måneder siden hyret strategen Symone Sanders til sitt valgmannskap. Symone Sanders jobbet for Bernie Sanders i 2016, og har vært ekspertkommentator på CNN de siste årene. Hun har svært god teft for hva som rører seg blant velgerne, og kan vise seg å bli en svært viktig brikke når Joe Biden nå skal prøve å manøvrere seg frem til den ledige plassen som demokratenes Presidentkandidat.

Da Biden lanserte sitt kandidatur i slutten av april, skjedde det via gjennom en valgvideo som de fleste “eksperter” hyllet. Biden er klar på at han er mannen som kan vinne mot President Trump, og har som nevnt vært suveren på de fleste meningsmålinger i flere måneder. Men: Noe vil kanskje komme til å endre seg i tiden fremover, da Bidens innsats under Debatt 2 denne uken har blitt møtt med mye kritikk. Dette ble understreket med all tydelighet i dagens podcast-episode til Deconstructed, hvor programleder Mehdi Hasan forklarte at staben hans hadde prøvd å finne et positivt øyeblikk for Joe Biden fra den 2-timer lange debatten. De hadde imidlertid ikke lykkes med å finne noe. Nå skal det dog legges til at denne Mehdi Hasan ikke er noen stor Biden-fan, men uansett tenker jeg de fleste er enige om at Biden har hatt bedre dager enn hva han opplevde torsdag kveld på debattscenen i Miami.

Nr 3: Pete Buttigieg

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): 8
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 4

400px-Pete_Buttigieg_Official_Portrait Pete Buttigieg (User: Joesmith67765/Wikimedia Commons)

37 år gammel mann, som er borgermester i South Bend, Indiana. Krigsveteran fra Afghanistan. Er den første gifte homofile som prøver å bli President. I dette klippet fra 31. januar dette året forteller han hvorfor Pete Buttigieg bør bli USAs 46. President, og siden den gangen har mannen igrunnen tatt hele USA med storm. Pete Buttigieg har opptrådt på de fleste tv-show denne våren, og imponert tilhørerne gang på gang. Selv er jeg blant de som er blitt fascinert av mannen, og i mars laget jeg derfor et blogginnlegg om han med tittelen: “Vil USAs 46. President kunne snakke norsk?

I skrivende stund antyder meningsmålingene at han er blant favorittene til å vinne hele nominasjonskampen, og tilbakemeldingene etter Debatt 2 denne uken har vært svært gode. Buttigieg får blant annet stor ros for det ærlige svaret sitt på et betent spørsmål som har skapt problemer for den unge kandidaten de siste ukene. Det har nemlig blitt avdekket et problem med rasisme hos politiet i South Bend, hvor Buttigieg er ordfører. Nylig ble en svart mann drept av en hvit politimann, og i denne ordvekslingen med ordstyrer Rachel Maddow er Pete Buttigieg forfriskende ærlig når han medgir at han ikke har lykkes. Dagen etterpå var Buttigieg gjest på morgenshowet “Morning Joe”, hvor han fikk mange gode tilbakemeldinger fra bl.a. tidligere kongressrepresentant for republikanerne, Joe Scarborough. Da jeg skulle rangere de demokratiske presidentkandidatene i februar, plasserte jeg Pete Buttigieg på 8 plass av de da 10 kandidatene. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde så veldig tro på mannen på det tidspunktet. Men etter hvert som våren skred fremover, imponerte han mer og mer, og ved neste blogginnlegg i mai (da antallet kandidater hadde økt til 22) endte jeg opp med å plassere han som nr 4. Og denne gangen ender det med plass nr 3. Hvor ender vi neste gang mon tro? 🙂

Forøvrig skal det sies at det neppe var tilfeldig at panelet på “Morning Joe” ønsket å snakke med Pete Buttigieg etter Debatt 2 denne uken. For de har ved en rekke anledninger denne våren lovprist mannen. Etter et folkemøte som Pete Buttigieg deltok på i regi Fox News for 5-6 uker siden, konkluderte programleder Joe Scarborough med at Pete Buttigieg er fremtiden til det demokratiske partiet. Se lenke til hyllesten her.

Nr 2: Elizabeth Warren

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): 3
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 5

800px-Elizabeth_Warren--Official_113th_Congressional_Portrait-- Elizabeth Warren (Wikimedia Commons)

69 år gammel kvinne, og Senator fra Massachusetts. Tidligere jusprofessor ved Harvard og en skarp kritiker av Wall Street. Mener at det økonomiske systemet favoriserer noen få fremfor de mange, og er for mange den største forkjemperen mot økonomisk ulikhet i USA. Er for alvor blitt en seriøs kandidat til å bli demokratenes Presidentkandidat i 2020. Her er lenke til en video som forklarer hvorfor Warren forsøker å bli USAs 46. President. Måten Warren fremstår på i dette klippet gjør det umulig å utelukke henne som vinner av demokratenes nominasjonkamp, men vi må likefullt minne om følgende: Elizabeth Warren har skapt mye DNA-kontrovers, og kalles konsekvent for Pocahontas av President Trump. Se for eksempel dette bisarre klippet hvor Trump har besøk av Navajo-indianere i det Hvite hus.

Så langt denne våren er de fleste politiske “eksperter” enige om at Warren er den demokraten som har presentert den mest helhetlige politikken av samtlige. Hun har redegjort i detalj for den politikken hun ønsker å føre, og i en ideell verden hadde hun trolig vært den som “fortjente” å vinne demokratenes nominasjonskamp. Men som kjent lever vi ikke i en ideell verden, og så langt har ikke Warren opplevd gode tall på meningsmålinger. Men det vil kanskje komme til å endre seg i tiden fremover. Elizabeth Warren gjorde en veldig god figur under Debatt 1 denne uken, og blir fremhevet av de fleste som en av de store vinnerne. Warren fremstår genuin, ekte og med full av ideer. Hun har det som trengs for å lede USA inn i fremtiden.

Nr 1: Kamala Harris

Plassering Blogginnlegg 1 (februar): 1
Plassering Blogginnlegg 2 (mai): 1

Kamala_Harris_Official_Attorney_General_Photo.jpg Kamala Harris (Wikimedia Commons)

54 år gammel kvinne, og Senator fra California. Hennes slagord er “For the People“, og denne våren har også hennes talepunkt om at “We are better than this” (med referanse til dagens administrasjon i det Hvite hus) fått mye positiv omtale. I forbindelse med kongresshøringen med tidligere Trump-advokat Michael Cohen den 27. februar dette året, hadde forøvrig komiteleder Elijah Cummings en herlig kommentar etter 2:00 i dette klippet hvor han sier at noen har “tatt” hans talepunkter om at “We are better than this” – i praksis en hyllest av Kamala Harris 🙂

Harris er datter av innvandrere fra India og Jamaica, og  i 2016 ble hun den andre mørkhudete kvinnen som noensinne hadde blitt en del av Senatet. De siste årene har hun vist seg som en av de mest effektive politikerne til å holde maktpersoner ansvarlig gjennom gode og effektive spørsmål under høringer i kongressen, noe denne “herlige” utspørringen av daværende kandidat for Høyesterett, Brett Kavanaugh, demonstrerer. Eller dette klippet fra høringen med Justisminister William Barr den 1. mai. Ifølge Vanity Fair så sløyet Harris Justisminister Barr som en fisk: “Kamala Harrius guts Barr like a fish, leaves him flopping on the deck“.

Hovedgrunnen til at hun er blant de politikerne som behersker slike høringer best, er hennes bakgrunn som statsadvokat i California. Men nettopp denne bakgrunnen er kilde til den sterkeste kritikken mot Harris, da hun tidligere var kjent som en knallhard aktor som ikke viste noen nåde mot de som hadde havnet i politiets søkelys. Mange demokrater mener at USA har lidd under “mantraet” om at man må være “tough on crime”, og i dette klippet fra 28 januar dette året forsvarer Harris sine valg som statsadvokat i California.

Her er et klipp av Harris hvor hun forteller at hun er klar til å kjempe for å bli demokratenes Presidentkandidat. Og i dette klippet er Harris i hjembyen Oakland hvor hun kickstarter 2020-kampanjen sin.

Kamala Harris blir av de fleste medier hyllet som vinneren av Debatt 2 denne uken, etter en imponerende opptreden. Spesielt blir “rasismedebatten” med Joe Biden trekt frem som det store høydepunktet, som dere kan se i dette klippet. Så når CNN sitt “ekspertpanel” i etterkant skulle analysere det de hadde sett, tok Van Jones og de andre frem superlativene og konstaterte at en ny stjerne hadde blitt født (lovprisingen fra Van Jones kommer etter ca 5 min og 20 sekunder, men jeg anbefaler selvsagt hele klippet – som i praksis handler om at den ene etter den andre ønsker å hylle Kamala Harris).

Så langt denne våren har ikke Kamala Harris vært veldig høyt på meningsmålingene. Hun har stort sett befunnet seg på 4. eller 5. plass, flere titalls prosentpoeng etter Joe Biden. Men etter denne ukens debatter både tror og håper jeg at dette vil endres. Personlig mener jeg det hadde vært fantastisk om Kamala Harris skulle lykkes i sin drøm om å bli USAs første kvinnelige President! Da ville utsiktene til en hardt prøvet verden med ett sett mye lysere ut.