For omtrent 10 år siden innledet jeg min lærerkarriere på ærverdige Fana Gymnas (januar 2010), før turen gikk videre til Nordah Grieg vgs da den nye skolen ble startet opp en varm augustdag samme år.

I løpet av disse ti årene har jeg gjort meg flere erfaringer. En av de viktigste er at et trygt og støttende skolemiljø er helt avgjørende for at ungdommene våre skal kunne oppnå god læring. Så hvordan får vi dette til?

Gjennom lærerutdanningen har pedagogikken en sentral plass, og denne gir oss selvsagt en del tanker om hvordan det gode klassemiljø kan skapes. Og når man først begynner å arbeide som lærer, skjer det hele tiden en kontinuerlig utvikling gjennom egne erfaringer og gjentatte diskusjoner med kolleger, som forhåpentligvis bør gjøre oss alle i stand til å lede ungdommene på en måte som skaper mest mulig trygghet. Jeg skriver “bør gjøre” for virkeligheten er ikke alltid like enkel og A4-aktig. Selv etter å ha vært lærer i snart 10 år nå, opplever jeg fremdeles å møte på problemstillinger og situasjoner hvor jeg sliter med å vite den rette responsen. I en slik situasjon er jeg derfor utrolig takknemlig for å arbeide på en skole som har et aldeles fabelaktig miljøteam kjent som Dristige Hjerter. Jeg har faktisk skrevet om dette miljøeteamet i et tidligere blogginnlegg for to år siden (Dristige hjerter – det vakreste som fins), og la meg sitere følgende fra det innlegget den gangen:

Hvis du som elev føler at verden går imot deg, og at ting er vanskelig, ja, da er det bare å gå til Dristige hjerter sine lokaler i 2.etasje på NGV. Her blir de møtt med både varme og omsorg, og får all den hjelp de trenger til å komme seg gjennom en vanskelig dag. På basen til Dristige hjerter kan elever sitte i rolige og trygge omgivelser mens de arbeider med oppgaver, gjennomfører prøver, eller bare slapper av i sofaen. Og skulle vi lærere ønske å komme på besøk, er vi alltid hjertelig velkommen“.

Selv om dette skoleåret kun er 6 måneder gammelt, har jeg allerede hatt flere titalls samtaler med Dristige hjerter-teamet om hverdagen til enkeltelever. Monika, Bjørn og Gunn-Elin (fra venstre på bildet under) stiller opp når det skulle være behov for det, de er kort og godt fantastiske!

Av åpenbare grunner kan jeg ikke komme med konkrete eksempler på hva de har bidratt med i slike samtaler, så jeg nøyer meg med å konstatere følgende: Deres tanker, råd og innspill har vært til uvurderlig hjelp for å skape en best mulig skoleverdag for ungdommene jeg har ansvaret for. Så tusen takk alle tre – dere er rett og slett de vakreste som fins!

Nå i desember var forøvrig gode Bjørn med på en klassetur til Fløyen (sammen med min like gode kollega Kjell Åke) hvor vi alle koste oss med godt selskap og varme pølser. Nedenfor er bilder fra turen (som tidligere er blitt publisert på skolens facebookside):

Helt til slutt vil jeg også gi stor ros til dere andre som har et spesielt ansvar for å gjøre hverdagen til ungdommene våre best mulig. Jeg tenker da på de fine rådgiverne våre Åshild, Siren, Frank, og Ottar, samt de strålende helsesøstrene Marit og Anita samt psykolog Ingvild. Med et slikt mannskap rundt oss har vi lærere de aller beste forutsetninger for å bistå våre unge og lovende ungdommer til å lære mest mulig, sånn at de kan nå drømmene sine for fremtiden.

Godt nytt år alle sammen!