De siste dagene har 7 kongressmedlemmer fra Representantenes hus lagt frem riksrettanklagene mot President Trump foran Senatets 100 senatorer og Høyesterettsjustitiarius John G. Roberts. I tilsammen 24 timer har de argumentert for hvorfor det vil være riktig å avsette USAs 45 president. De fleste eksperter på CNN og MSNBC ser ut til å enes om minst to ting: For det første har fremleggelsen til samtlige 7 vært svært overbevisende. Og for det andre har sjefsanklager Adam Schiff vist seg som en utrolig talekunstner. Allerede etter aktoratets første dag uttalte demokratenes minoritetsleder i Senatet, Chuck Shumer, at Schiffs avslutningsinnlegg var blant de 10 beste talene som Schumer hadde hørt i sitt liv.  Like rosende i omtalen var Paul Begala, tidligere rådgiver for Bill Clinton, som uttalte at Schiffs ord ville bli studert av samtiden om 40-50 år. På MSNBC-programmet Morning Joe ble ordene “virtuoso performance” brukt for å beskrive talen hans (som dere ser litt av i dette klippet).

Til og med den republikanske Senatoren Lindsey Graham, som i de fleste saker går all-in for President Trump, overrasket med å ta Schiff i hånden og si “Very well spoken”.

tw1

Men det var på dag 2 av rettsaken det virkelig tok av. Schiffs avslutningsinnlegg denne torsdagskvelden var talekunst på høyt nivå, som de 9-10 minuttene under viser. Jeg vil anbefale alle å se dette klippet!

En av de detaljene som gjør denne talen så sterk, er referansen til Oberstløytnant Alexander Vindman sitt vitnemål i kongressen fra november i fjor (starter rundt 6:20). Vindman jobbet for det Hvite hus som Ukraina-ekspert i USAs nasjonale sikkerhetsråd, og var tilstede under President Trump sin famøse samtale med Ukraina-President Zelensky den 25. juli 2019. Under vitnemålet sitt i november kom det frem at familien hans hadde flyktet fra Sovjetunionen da Vindman var kun 3 år. På spørsmål om hvorfor han tør å vitne mot USAs 45. President i kongressen, svarer han at “Here right matters”, og etter utspørringen til demokraten Sean Maloney er det flere som begynner å klappe (noe som omtrent aldri skjer i en kongresshøring).

EPJiKS6WoAojUGv

På twitter (og andre sosiale medier) har Schiff de siste dagene virkelig blitt det store samtaleemnet. Det store flertallet hyller kongressmedlemmet fra California. Under er to twittermeldinger fra den anerkjente jusprofessoren fra Harvard, Laurence Tribe (ekspert på statsforfatningsrett):

tw112

tribe

MSNBC-programleder Lawrence O’Donnell har også tvitret om Schiff de siste dagene:

tw111

Twittermelding fra den legendariske amerikanske journalisten Dan Rather:

AS2

Hyllest av Schiff også fra den konservative spaltisten Jennifer Rubin, som ofte har kommentarartikler i Washington Post:

AS4

I klippet under sammenligner minoritetsleder Chuck Schumer talegavene til Adam Schiff med selveste Martin Luther King:

 

Helt til slutt: Dette er ikke første gangen at Adam Schiff avdekker sin talekunst. I etterkant av Mueller-etterforskningen, krevde repulikanerne som sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus at Schiff måtte trekke seg som leder for denne komiteen. De mente han hadde forhåndsdømt President Trump, og i forbindelse med en høring i komiteen den 28. mars 2018 informerte republikanerne om et mistillitsforslag mot Schiff. Men til deres (og trolig alle andres) store overraskelse svarte Schiff med tidenes episke innlegg om President Trumps korrupte regime. Her er programmet Morning Joe, hvor de viser Schiffs 5 magiske minutter i sin helhet (starter etter ca 1 min). Enjoy!