På mandag den 3. februar starter den amerikanske valgkampen for fullt. Da arrangerer nemlig Iowa det første nominasjonsvalget for å avklare hvem av demokratenes mange Presidentkandidater som vil få muligheten til å utfordre President Trump.

I løpet av de knappe 3 årene som er gått siden innsettelsen i januar 2017, har USAs 45 President gang på gang “brutt så godt som samtlige uskrevne normer for sunn statsstyring. Man lener seg generelt på at det presidenten sier er sant, men Trump lyver nærmest manisk“. Mange frykter for konsekvensene hvis den sittende Presidenten skulle klare å bli gjenvalgt i november. Blir 2020-valget demokratiets siste håp? Jeg anbefaler dere å se klippet med skuespiller Jeff Daniels under, han evner å få alle til å forstå alvoret:

 

Den pågående riksretten i Senatet er i ferd med å bli den teaterforestillingen vi alle forventet den skulle være. Sannsynligheten for at 20 republikanske senatorer vil stemme for å fjerne President Trump på onsdag i neste uke er nok mindre enn at jeg vinner toppgevinsten i Lotto tre uker på rad. Men: Det som har opprørt mange de siste dagene, er hvor råttent systemet har blitt. La meg ta noen eksempler:

  • En av President Trump sine advokater, Alan Dershowitz, forklarte følgende under riksretthøringene i Senatet: Hvis en President mener at det er i nasjonens interesse at han blir gjenvalgt, er det ikke grunnlovstridig å bruke militær bistand i bytte mot politiske tjenester. Disse meningene til den tidligere Jusprofessoren ved Harvard har naturlignok skapt mye debatt. I dette klippet vises først de kontroversielle synspunktene til Dershowitz (det første minuttet), etterfulgt av en debatt i CNN-studio. Og her er lenke til en kronikk som “legenden” fra Watergate-skandalen, John Dean, i en twittermelding mener burde hatt tittelen “Why Alan Dershowitz’s Outrageous Defense of Trump Can Be Traced To Nixon’s Resignation“.
  • Gjennom hele den siste uken har New York Times kommet med stadig nye avsløringer fra tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton, som kort fortalt bekrefter innholdet i riksrettsaken. Gjennom sin advokat har Bolton informert om at han er klar til å møte opp i Senatet for å vitne, men fredag ble det klart at kun 2 republikanske senatorer (Mitt Romney og Susan Collins) støtter demokratenes krav om vitneførsel. Dermed blir den 16. riksrettsaken i USA den første noensinne uten vitner.
  • Den siste saken i New York Times fra fredag hadde forøvrig en ny smått sjokkerende detalj: Det viser seg at Bolton i sin nye bok skriver om et møte i mai forrige år, der President Trump ba han om hjelp til å presse Ukraina til å sverte demokrater. På dette møtet befant også fungerende stabssjef Mick Mulvaney, “USAs borgermester” Rudy Giuliani, og sist men ikke minst rådgiver Pat A. Cipollone. Sistnevnte har ledet President Trump sitt forsvarer-team i riksretthøringene, og har derfor forbrutt seg mot alt som god advokatskikk handler om. I denne debatten på MSNBC antydes det at Cipollone sine handlinger er av en slik art at han risikerer å miste advokatlisensen.

NYT

I denne lederartikkelen i New York Times med tittelen “A Dishonorable Senate fra fredag 31. januar kan vi lese følgende: “The Senate may acquit Mr. Trump, but it will not, it cannot, exonerate him. Mr. Trump is the most corrupt president in modern times.

Følgende twittermelding fra den kjente talkshow-verten Jimmy Kimmel tenker jeg sier det meste:

JimmyK

Mange frykter at President Trump vil bli enda mer hensynsløs etter frikjennelsen i Senatet neste uke. Personen som står igjen som demokratenes Presidentkandidat til sommeren, kan vente seg litt av en valghøst! Har demokratiet noen fremtid i USA hvis den sittende Presidenten gjenvelges i november? Hvis svaret er nei: Hvordan kan man i så fall stoppe President Trump? Kanskje ligger noe av nøkkelen i etableringen av The Lincoln Project?

The Lincoln Project ble introdusert for første gang i en kronikk med tittelen “We Are Republicans, and We Want Trump Defeated” i New York Times den 17. desember 2019.  Her skriver forfatterne George Conway, Steve Schmidt, John Weaver og Rick Wilson: “Patriotism and the survival of our nation in the face of the crimes, corruption and corrosive nature of Donald Trump are a higher calling than mere politics. As Americans, we must stem the damage he and his followers are doing to the rule of law, the Constitution and the American character.”

Deretter følger de opp med følgende: “Over these next 11 months, our efforts will be dedicated to defeating President Trump and Trumpism at the ballot box and to elect those patriots who will hold the line. We do not undertake this task lightly, nor from ideological preference. We have been, and remain, broadly conservative (or classically liberal) in our politics and outlooks. Our many policy differences with national Democrats remain, but our shared fidelity to the Constitution dictates a common effort.”

I filmklippet under gis en kort presentasjon av The Lincoln Project.

 

For noen uker siden skjedde det en litt spesiell hendelse i kongressbygningen i Washington D.C., der den respekterte CNN-reporteren Manu Raju henvendte seg med et spørsmål i riksrettsaken til den republikanske senatoren Martha McSally. I stedet for å besvare spørsmålet valgte hun å kalle reporteren for “a liberal hack”, og senere ble hendelsen brukt for å samle inn pengestøtte blant Trump-supportere. På programmet Morning Joe dagen etterpå ble episoden debattert, og tidligere republikaner Joe Scarborough var ikke mye imponert over senatoren fra Arizona:

 

Personlig må jeg innrømme at dette var ekstra skuffende, med tanke på at jeg har spandert spalteplass på bloggen min hvor jeg har hyllet nettopp McSally. Det skjedde i blogginnlegget “Kvinnene bringer håp” fra februar forrige år, hvor jeg fremhevet måten Arizona-senatoren aksepterte valgnederlaget i november 2018 mot sin demokratiske motstander Kyrsten Sinema. Her er det aktuelle klippet jeg viser til i blogginnlegget:

 

Men hvis McSally tapte valget i 2018, hvorfor er hun da i Senatet likevel? Det skyldes utelukkende at man trengte en erstatter for legenden John McCain, og i november 2020 må McSally dermed ut i ny valgkamp (i utgangspunktet velges en senator for 6 år). Dette vet The Lincoln Projects alt om, og etter kontroversen med CNN-reporter Manu Raju laget man følgende video for å advare velgerne i Arizona:

 

Men det er ikke bare The Lincoln Projects som vet å lage filmer. I november annonserte Michael Bloomberg at han ønsker å bli demokratenes Presidentkandidat i 2020. Denne annonseringen skjedde såpass sent at han faktisk ikke vil være på listen over kandidater i de fire første nominasjonsvalgene. Men fra og med “Super-Tuesday” den 3. mars er Bloomberg på plass, og han oppfattes nå som en seriøs outsider til å kapre nominasjonen. På nasjonale målinger ligger han på rundt 10 %, og Bloomberg har noe som de andre kandidatene bare kan drømme om: Enorm rikdom. En rikdom han bruker på annonser og reklame i hopetall. Siden han annonserte sitt kandidatur i november har han i løpet av 2 måneder allerede brukt ca 250 millioner dollar på slike medieannonser. Noe som er mye mer enn de andre Presidentkandidatene tilsammen. Til sammenligning har President Trump brukt 46 millioner dollar.

Kort fortalt er Michael Bloomberg en av de rikeste i verden, med en formue på om lag 51 milliarder kroner. I grafen nedenfor (hentet fra Forbes) sammenlignes formuene til Bloomberg og President Trump:

960x0

Selv tenker jeg at det kan bli vanskelig for Bloomberg å vinne demokratenes nominasjonskamp. Men skulle han klare det, vil den tidligere borgermesteren i New York kunne bli et mareritt for den sittende Presidenten. Bloomberg har langt større økonomiske ressurser, og pøser på med den ene imponerende valgkampvideoen etter den andre:

 

Denne søndagen er det duket for den årlige Super Bowl kampen som “alle” i USA kommer til å se, og både President Trump og Bloomberg er klare med sine respektive 60-sekunders annonser til en verdi av 10 millioner dollar hver. Som klippet under viser, er Bloomberg sin annonse rettet mot hans politiske “signaturkamp”: Kampen for strengere våpenkontroll (et budskap som vil gå hjem hos demokratene).

 

Jeg synest konseptet med The Lincoln Project er oppløftende, og det er utvilsomt bra at rikinger som Michael Bloomberg bidrar økonomisk for å bekjempe den sittende Presidenten. Men det som virkelig betyr noe, er hva folk flest tenker. I så måte har det vært flere håpefulle twittermeldinger å lese det siste døgnet i kjølvannet av Senatets kapitulasjon for å ha vitner i riksrettsaken. Som eksempel er skjermutklippene nedenfor, som en twitterbruker publiserte igår. Budskapet er følgende: Personene i skjermutklippene stemte for President Trump i 2016, men har nå begynt å angre på dette:

klipp1

klipp2

 

Her er en annen twittermelding med et lignende budskap:

Biden

Og så har vi den kjente konservative politiske analytikeren (og republikaner) Bill Kristol, som igår lørdag sendte ut følgende twittermelding:

bill

Den amerikanske valgkampen 2020 blir spennende. Det hersker det ingen tvil om!

Helt til slutt: Her er Chris Cuomo sine tanker etter at Senatet sa nei til å høre fra vitner i riksretthøringene. Klarere kan det ikke sies: