Dette året fyller skolen jeg jobber på, Nordahl Grieg vgs, 10 år. Det har vært et privilegium å få være med på dette eventyret, og i blogginnlegget under vil jeg trekke frem noen av de mange minnerike øyeblikkene jeg kjenner på siden oppstarten for snart ti år siden.

2009-åpningsplakat

Den første skoledagen

Det var en varm augustdag i 2010, og endelig tid for å åpne Nordahl Grieg vgs. Det hele forløp veldig fint, og ble (forhåpentligvis) en minnerik og god opplevelse for de aller fleste. Men selv om jeg også koste meg stort denne dagen, er likefullt mine to sterkeste minner i kategorien “litt spesiell”.

Jeg skulle være kontaktlærer for 1STA (studiespesialiserende) og hadde dagen i forveien fått et ark med navnene på ungdommene. Noe som gjorde meg litt stresset. For planen var at vi kontaktlærere skulle komme frem under åpningen og lese opp elevnavnene i vår klasse. Som kontaktlærer for A-klassen skulle jeg være først, og jeg innsåg plutselig at det aller første elevnavnet ikke befant seg i kategorien “A4”. Jeg måtte rett og slett øve langt og lenge for å kunne si det noenlunde riktig, og må innrømme at jeg var takknemlig da eleven i etterkant tipset meg om at han hadde en forkortet navneversjon på 4 bokstaver. Her er lenke til en BT-artikkel fra 2008 hvor den aktuelle familien spøker med hvor utfordrende det er å stave navnene deres.

Denne første skoledagen skulle jeg også holde et åpningsforedrag til ungdommenes foresatte, som dere finner lenke til her.

SONY DSC

Jeg husker at jeg hadde forberedt meg svært godt, og følte at foredraget gikk fint. Men da jeg var ferdig ønsket en far umiddelbart å stille meg et spørsmål, og det spørsmålet handlet ikke om hva jeg nettopp hadde snakket om. I stedet ville han høre om det stemte at vi ikke ville gi elevene papirbøker. Problemstillingen kom litt uventet på meg, og i ettertid kan man nok trygt slå fast at jeg ikke var “up to the task”. På ett eller annet tidspunkt innsåg heldigvis daværende assisterende rektor Lise Holsen Skei at hun burde overta for meg i å besvare de mange papirbok-spørsmålene som kom (uten tvil en riktig beslutning…). Dette med papirbøker vs digitale læremidler blir forøvrig kommentert nærmere lenger nede i dette blogginnlegget. Uansett; selv om akkurat denne delen ikke akkurat gikk så strålende, har jeg stort sett veldig gode minner fra åpningen. Rett og slett en god og minnerik dag.

Her er lenker til en del mediaartikler fra disse augustdagene i 2010:

Framtidskonferansen 2012

Siden oppstarten i 2010, har vi hvert eneste skoleår arrangert en Framtidskonferanse i februar. Da blir den vanlige timeplanen i 3 dager erstattet med foredrag og workshops, og handler om at ungdommene skal rette blikket mot fremtiden og se hvilke muligheter som finnes. Det har vært mange givende Framtidskonferanser, men den vi arrangerte i 2012 var utvilsomt helt spesiell. Tema var “Teknologi og menneskeverd”, og bakteppet for hele konferanseprogrammet var 22.juli-tragedien i 2011. Det siste halvåret hadde “Til ungdommen” (som er “skolesangen” til Nordahl Grieg vgs) nærmest blitt en ny nasjonalsang i landet vårt, og på Framtidskonferansen 2012 kom mange av de viktigste aktørene fra 22.juli-dramaet. AUF-leder Eskil Pedersen holdt en gripende appell for ungdommene våre, mens mediedekningen av 22. juli ble debattert av Kjetil H. Dale og Dyveke Buanes fra TV2, Marius Tetlie fra VG, Gard Steiro fra Bergens Tidende, samt  bistandsadvokat for over 20 etterlatne etter Utøya, Einar Drægebø. Til å lede debatten hadde vi daværende samfunnsredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik.

Men selv om dette persongalleriet burde være nok til å gjøre Framtidskonferansen 2012 helt spesiell, stoppet det ikke der. Vi fikk også besøk av Louisa Louhibi, som på det tidspunktet var aktuell i nyhetsbildet på grunn av en fæl overfallsvoldtekt hun hadde vært åpen om i mediene. Georg Apenes (tidligere direktør i Datatilsynet) og advokat Jon Wessel-Aas kom for å snakke om datalagringsdirektivet, Synnøve Kvamme holdt foredrag om monstermastene i Hardanger, mens Direktør Tore Furevik fra Bjerknessenteret gav oss siste status om klimaet. Og til å åpne Framtidskonferansen 2012 kom ingen ringere enn Mads Gilbert, mannen som er avbildet på en vegg på Nordahl Grieg med sin berømte SMS-melding fra 2009:

DSC_0002

Åpningstalen til Mads Gilbert trollbandt både elever og lærere, og heldigvis ble det hele filmet:

Det var mange medieartikler knyttet til Framtidskonferansen i 2012, og her følger lenker til noen få av disse:

Digitale læreverk vs papirbøker

De første årene på Nordahl Grieg vgs var det mye fokus på digitale læreverk vs papirbøker. Mens skolen fokuserte på førstnevnte, var det mange sterke krefter i samfunnet forøvrig som strittet imot. Noe vi fikk oppleve for fulle en desemberdag i 2012. For da var plutselig dette forsiden på Bergens Tidende:

BT2012papirbøker

Selve saken finner dere her, og de kommende dagene var det mye som skjedde:

  • For det første kunne en av elevene i den aktuelle BT-artikkelen fortelle at vedkommende ikke kjente seg igjen i teksten. Jeg var ikke overrasket, da jeg visste eleven satte pris på digitale læreverk. Så i dette tilfellet hadde utvilsomt BT-journalisten gått for langt, men samtidig tenker jeg dette var verdifull medieerfaring for eleven.
  • Uansett, NRK fulgte straks opp med artikkelen “Digitale prøvekaniner krevde å få skolebøkene tilbake“. På dette tidspunktet var jeg heldigvis mye mer komfortabel med papirbokdebatten enn hva tilfellet var under åpningsdagen til skolen i 2010, og jeg bestemte meg derfor for å konfrontere nettrollene i kommentarfeltet til NRK. I de neste 24 timene svarte jeg og korrigerte/informerte alle som “synset” i kommentarfeltet. Mange av kommentarene var rettet mot NDLA (= Nasjonal Digital LæringsArena), og de fleste var av typen “useriøse”. Jeg sørget derfor for å oppklare misforståelser og understreket ved flere anledninger at jeg setter stor pris på NDLA. Noen dager senere kunne så administrasjonen på Nordahl Grieg vgs fortelle at det hadde kommet en pakke til meg. Det viste seg at jeg hadde fått tilsendt den ærverdige NDLA-koppen, trolig som takk for min kamp mot nettrollene 🙂
    IMG_0652
  • Noen dager senere valgte jeg og min gode kollega, medieviter Joachim Laberg, å svare BT med kronikken “Kritiske journalistar og digitale pedagogar“.

Aurora Aksnes

Jeg husker ikke helt når jeg hørte henne synge for første gang. Men tror det kanskje var på sommeravslutningen vår i 2013. Uansett, det var åpenbart for alle at denne jenten ville nå langt. Men at hun skulle oppleve den suksessen hun opplever i dag, overgår alle forventninger. Fantastisk å tenke på at det ikke finnes noen grenser for våre elever.

Nedenfor er et klipp av Aurora hvor hun synger “Life on Mars” og hvor ting ikke går helt som planlagt. Men måten hun takler denne situasjonen på tenker jeg viser hvilken imponerende person hun er:

Mathea-Mari Glittenberg

Aurora Aksnes er ikke det eneste sangtalentet vi har hatt gleden av å ha som elev på skolen vår. Mathea-Mari Glittenberg har også vært en del av Nordahl Grieg vgs, og den godeste Mathea-Mari var faktisk vinneren av Melodi Grand Prix Junior i 2014 med sangen “Online”:

De vonde februardagene i 2014

Jeg har stort sett kun positive minner fra tiden på Nordahl Grieg vgs. Med ett unntak: Noen forferdelige februardager i 2014.

Torsdag 6/2 skjedde det utenkelige: En av våre elever mister livet i en trafikkulykke, i forbindelse med den årlige Geilo-turen som mange elever deltar på. Det er planleggingsdag den påfølgende fredagen, så det blir mandag 10/2 før vi alle møtes igjen, elever og lærere. Denne dagen er den absolutt verste jeg har opplevd som lærer.

I utgangspunktet var jeg ikke like berørt som mange andre. Jeg kjente ikke den aktuelle eleven, så min umiddelbare “sorgreaksjon” var nok mest knyttet til det enkle og meningsløse faktum at en ungdom på vei inn i voksenverdenen plutselig er borte for alltid. Men da jeg kom på skolen denne mandagen innsåg jeg for alvor den brutale virkeligheten. Kombinasjonen av vakker pianospilling og bunnløst fortvilte elever var vanskelig å forholde seg til. I utgangspunktet skulle jeg arrangere en fysikkprøve denne mandagen, og på grunn av den tragiske ulykken hadde jeg informert elevene om følgende: “Hvis dere ønsker å gjennomføre fysikkprøven som planlagt, kommer dere til skolen på mandag og gjør nettopp det. Og hvis dere ikke er klar for fysikkprøve denne dagen, finner vi et annet tidspunkt ved en senere anledning”.

Det skulle vise seg at ca halvparten av elevene møtte opp til prøve denne dagen. Da jeg åpnet klasserom 332 (fysikksalen på Nordahl Grieg vgs) tok det ikke mange sekundene før den første eleven kom inn døren. Hun gråt da hun satte seg ned på pulten. Jeg innsåg i det øyeblikket at jeg gjorde det samme. En uvirkelig og tvers gjennom jævlig dag.

Ett år senere valgte forøvrig foreldrene til jenten som døde å tale i Grieghallen til årets russekull, i forbindelse med Norsk Luftambulanses årlige arrangement om trafikksikkerhet. Her er lenke til en BT-artikkel med tittelen “Fortalte om marerittet“.

Washington, USA, 2014

I 2014 hadde jeg gleden av å reise til Washington D.C., USA, sammen med 2 elever (Andreas og Louise), min gode kollega Vegard Relling, samt daværende rektor Lin Holvik og fagleder Margreta Tveisme.

Skolen vår hadde blitt invitert til den årlige CoSN-konferansen, og her er lenke til ett av foredragene våre. Det var et privilegium å få reise på denne turen, og minnene er mange og gode.

Imponerende kolleger

I løpet av mine ti år ved Nordahl Grieg vgs har jeg hatt gleden av å bli kjent med mange imponerende kolleger. Utrolig mange dyktige folk, som hver dag hever nivået på dagens undervisning.

Et eksempel på slike gode kolleger er Aleksander Husøy og Tobias Staaby, som i 2015 ble tildelt den ærverdige Gullepleprisen for sitt arbeid med spill i skolen.

Et annet flott forbilde er Kjell Åke Augestad, som har en unik evne til å få ungdommene til å brenne for naturen.

Og så har vi fantastiske Andre Spica, som i 2017 stod på toppen av selveste Mount Everst. Helt utrolig! Men den enorme prestasjonen kostet, som dere kan lese i denne artikkelen.

Bjerknesdagen 2018

Høsten 2018 ble vg1-elevene mine invitert til å delta på Bjerknesdagen og legge frem forskningsresultater (basert på en oppgave de hadde fått noen uker tidligere). Som forventet var ungdommene strålende, og her er lenke til en kort reportasje fra NRK:

Priser og utmerkelser

Gjennom sine 10 år har både Nordahl Grieg vgs som skole og dens elever mottatt en rekke priser og utmerkelser. Eksempelvis i 2012, da elevene Hanne Sommerfelt og Elise Amundsen Raa vant den lokale delfinalen i Statoils Realfagspris:

2012-hannes-foto-sindreskrede
Elise Amundsen Raa og Hanne Sommerfelt. Foto: Sindre Skrede

I 2015 ble Nordahl Grieg vgs tildelt Innovasjonsprisen 2015, for sin evne til å integrere og bruke IKT i en helhetlig måte i undervisningen. Prisen ble forøvrig delt ut på den årlige BETT konferansen i London, et arrangement hvor våre elever tidligere hadde gjort seg bemerket på en svært positiv måte:

Herlige elever

Det sterkeste inntrykket mitt fra de 10 årene ved Nordahl Grieg vgs er selvsagt de herlige elevene våre. Jeg har mottatt flere brev/kort som er sterk lesing, men som ikke like lett kan deles i et blogginnlegg som dette. Nedenfor er uansett bilder som illustrerer hvor fint det er å være lærer for strålende ungdommer fra Fana bydel 🙂

“Alle” tar turen til Nordahl Grieg vgs

Hva har statsminister Erna Solberg, proffbokser Cecilia Brækhus, artist/lege Trond-Viggo Torgersen og legenden Frank Aarebrot til felles? Jo, alle har besøkt Nordahl Grieg vgs. Nedenfor er et bildearkiv av noen av de mange gjestene som skolen har hatt i sine første 10 år. Og med dette takker jeg av for nå, og håper at de neste 10 årene ved skolen blir (minst) like givende. Nordahl Grieg vgs er en fantastisk arbeidsplass for oss lærere, og en like strålende læringsarena for de unge håpefulle ungdommene våre. Måtte det bare fortsette slik!