Den siste uken har vi vært vitne til tidenes politiske comeback i USA. Landets tidligere visepresident, Joe Biden, var for 10 dager siden i praksis død og begravet når det gjaldt demokratenes nominasjonskamp til Presidentembedet. De tre første primærvalgene i Iowa (4. plass), New Hampshire (5. plass) og Nevada (2. plass) hadde gått elendig, og kampanjen hans var tom for penger. Men: er det nettopp Joe alle tror vil være den som skal bryne seg mot sittende President Trump i 2020-valget til høsten.

Lenger nede i dette blogginnlegget vil jeg prøve å forklare hvordan “verden” kunne forandre seg såpass fort i løpet av knappe ti dager. I forkant av dette tenker jeg dog vi bør se litt på hvem Joe er – politisk sett.

fb-share

Først av alt: Joe Biden har den nødvendige erfaringen (blant annet gjennom 8 år som Visepresident i Barack Obama sin Presidentperiode), og han er klar til å bringe USA tilbake til “normalen” fra dag 1. Biden kjenner de politiske aktørene – både innlands og internasjonalt – og kanskje like viktig: De kjenner Biden, og vet at han kan bygge bro på tvers av partilinjene. Joe Biden er en såkalt moderat demokrat som kan vinne stemmer fra både uavhengige velgere og i noen tilfeller republikanere. Med tanke på at en del republikanere ikke er komfortabel med den nåværende Presidenten (jeg tenker her i første rekke på de som har forlatt GOP de siste årene), kan fort Biden bli et akseptabelt alternativ. Eksempelvis har Meghan McCain (datter av den legendariske John McCain) uttalt at hvis valget står mellom Joe Biden og Donald Trump, vil hun gå for førstnevnte. Det til tross for at hun er en konservativ tvers gjennom. Nedenfor er en lenke til en rørende scene på “The View”, hvor Meghan McCain er en av programvertene, og hvor Joe Biden gir henne støtte i en vanskelig tid.

 

Under er en twittermelding (to dager gammel!) fra President Trump sin tidligere kommunikasjonssjef, Anthony Scaramucci, som er klar på hvem han vil stemme på til høsten:

Scaramuchi-twitter-0403-2020

Personlig tror jeg Joe Biden gjorde et svært smart trekk da han i forkant av nominasjonskampen hyret strategen Symone Sanders til sitt valgmannskap. Symone Sanders jobbet for Bernie Sanders i 2016, og har vært ekspertkommentator på CNN de siste årene. Hun har svært god teft for hva som rører seg blant velgerne. Her er et artikkel om Symone Sanders fra Politico med tittelen: “Why Symone Sanders Went From Bernie to Biden“.

Da Biden lanserte sitt kandidatur i slutten av april 2019, skjedde det via gjennom en valgvideo som de fleste “eksperter” hyllet:

Biden er klar på at han er mannen som kan vinne mot President Trump, og har lenge vært ledende på de fleste meningsmålinger. Men han har samtidig slitt i debatter, og da han startet med dårlige resultater i de tre første nominasjonsvalgene (Iowa, New Hampshire, Nevada), må jeg innrømme at jeg tenkte at mannen var ferdig.

Men: I forkant av det fjerde nominasjonsvalget i South Carolina, som “ekspertene” mente ville bli “kroken på døren” for Biden, skjedde det noe som snudde alt på hodet: Kongressrepresentanten James Clyburn gav nemlig sin fulle støtte til nettopp Joe Biden som USAs 46. President. Og denne mannen er ikke “hvem som helst”; Clyburn er en av de desidert mest innflytelsesrike afroamerikanske politikere i USA.

Noe som førte til at Biden vant staten med utrolige 28 % (etter at ekspertene på forhånd hadde tippet på noenlunde jevnt løp mellom nevnte Biden og Bernie Sanders). I etterkant av dette primærvalget viste det seg at hele 61 % av velgerne mente at James Clyburn sin støtte til Biden spilte en stor rolle for hvordan de hadde stemt (og 27 % sa at Clyburn-støtten var avgjørende for hvem de stemte på).

Valgresultatet i South Carolina førte til at den “norske” Presidentkandidaten Pete Buttigieg valgte å trekke seg, da han erkjente at han slet med å vinne stemmer blant afroamerikanerne. I stedet valgte han å uttrykke sin støtte til Joe Biden, noe som førte til rørende scener på sistnevntes valgscene i Dallas, Texas.

Siden fulgte Amy Klouchar og Beto O’Rourke opp med lignende støtte, noe som satte tonen for en fantastisk “Super-Tuesday” hvor Joe Biden ble den store vinneren – mot alle odds!

I skrivende stund er det Joe Biden som har flest delegater og som ligger an til å bli demokratenes kandidat i Presidentvalget til høsten. Det er dog fremdeles en kamp som skal utkjempes mot Bernie Sanders, så enn så lenge tenker jeg vi avventer det endelige resultatet.

Men mens vi venter på fortsettelsen, tenker jeg vi kan nyte oppsummeringen etter Super-Tuesday på “Morning Joe” onsdag den 4. mars 🙂

 

Helt til slutt: Mens jeg har gitt mye av æren for Joe Biden’s “oppstandelse” til James Clyburn, har MSNBCs Joy Reid en del tanker som er verdt å se nærmere på: