Siden den smått sensasjonelle seieren i det Amerikanske Presidentvalget høsten 2016, har Donald Trump fremstått som en person det er umulig å gjøre noe med. En årelang Russland-etterforskning renner ut i sanden. En katastrofal korona-håndtering fører til over 1 million dødsfall blant amerikanerne. Og fornektelse rundt valgresultatet i 2020, samt oppfordring til vold, resulterer 6. januar 2021 i at tusenvis av rasende Trump-supportere tar over kongressbygningen og truer livet til valgte representanter for folket.

I skrivende stund nå i april 2023 er tilsynelatende Donald Trump på god vei til å bli republikanerens kandidat påny i 2024-valget om 18 måneder. Han leder komfortabelt på partiets målinger, og de fleste eksperter sliter med å finne noen som kan utfordre mannen. Men samtidig er “lovens lange arm” omsider kommet på skuddhold av USAs 45. President, og nedenfor vil jeg redegjøre for de mange etterforskningene som pågår og de rettsdramaene vi har i vente fremover. Vil det økende trykket fra etterforskere og ikke minst virkeligheten etter hvert bli så overveldende at Presidentkandidat Trump gir opp en ny fight mot President Joe Biden?

Sak 1: Forretningssvindel/forfalsking av regnskap/valgjuks

I denne saken er allerede Donald Trump blitt siktet. Dette skjedde 4. april i år, hvor statsadvokat Alvin Bragg fra New York kunne presentere 34 tiltalepunkter. Selve tiltalen finner dere lenke til her, og kort fortalt handler saken om at Trump ville holde uheldige historier om han selv unna søkelyset før Presidentvalget i 2016. Så “hysjpenger” ble betalt til en person som hevdet han hadde kjennskap til et ukjent Trump-barn, samt to kvinner som hevdet at de hadde hatt sex med Trump. I etterkant ble så disse utbetalingene bokført i den hensikt å slippe unna skatt, noe som forklarer hvorfor antall tiltalepunkter endte på hele 34.

Ifølge journalist Katie Phang handler denne saken om at Donald Trump stjal valget i 2016:

Sak 2: Forsøk på å stjele valgseieren i Georgia

Denne kriminalsaken etterforskes av påtalemyndighetene i Fulton County, Georgia, og den har sitt utgangspunkt i den famøse telefonsamtalen daværende President Donald Trump hadde med valgansvarlige i Georgia, Brad Raffensperger, den 2. januar 2021.

I skrivende stund forventer “alle” at vi snart får vite at Trump og et titalls andre personer er blitt siktet. Grunnen til dette er den noe spesielle måten denne saken er blitt etterforsket på i Georgia. I stedet for en vanlig storjury som anbefaler (eller ikke) siktelse, er det her to – 2 – storjuryer involvert. Den første storjuryen kan kun gi råd, og hvis rådet er siktelse, skal en storjury nummer 2 avgjøre det hele. Vanligvis har folk som sitter i storjuryer ikke lov å uttale seg i det hele tatt, men for denne første storjuryen – som Georgia praktiserer ved lov – har faktisk medlemmene anledning til å si det aller meste (bortsett fra interne diskusjoner). Så etter at den første storjuryen i Georgia hadde gjort sitt i januar dette året, opplevde man – til de flestes overraskelse – at juryforkvinnen var veldig snakkesalig. Hun lot seg intervjue i media etter media, og flere “eksperter” tenkte først at dette er galskap. Men etter å ha sjekket opp i de spesielle lovene som finnes i Georgia, erkjente man at kvinnen kunne si alt hun hadde sagt. Og det var ikke rent lite… hun bekreftet blant annet at minst ett dusin mennesker anbefales å bli siktet av denne første storjuryen, og på spørsmål om Trump var blant disse sa hun kryptisk noe slikt som at “dere vil ikke bli overrasket når dere leser listen med siktede”. Noe de fleste tolker dithen at Trump er blant de som er anbefalt siktet.

Når kommer i så fall siktelsen mot Trump i denne saken? Mitt tips er enten slutten av april, eller en gang i løpet av juni. Med andre ord: Veldig snart! Merk: Mine vurderinger om tidspunkt har med regler knyttet til etablering av nye storjuryer å gjøre, dere skal slippe lange forklaringer på hvorfor. Men kort oppsummert vil vi meget snart kunne stå ovenfor nok en Trump-siktelse, derom hersker det liten tvil…

Sak 3: Tyveri av hemmelighetsstemplede dokumenter

Dette er en av to kriminelle saker som ledes av spesialetterforsker Jack Smith. Han ble gitt oppdraget direkte av Justisminister Merrick Garland noen dager etter at Donald Trump annonserte sitt kandidatur for Presidentvalget 2024. Garland forklarte da at det var viktig å skape uavhengighet rundt etterforskningen av en Presidentkandidat, derav behovet for en spesialetterforsker.

For øyeblikket tyder alt av rykter m.m. at dette kanskje er den aller mest alvorlige saken for Trump. Kort fortalt er det slik at reglene rundt hemmelighetsstemplede dokumenter i USA er særdeles strenge, så i alle kjente tilfeller hvor dokumenter har kommet på avveie, har det endt med fengselstraff for de involverte. I Trumps sak handler det dog ikke bare om dokumenter på avveie, men at han har holdt tilbake og gjemt en rekke dokumenter i flere år. Det er mye som tyder på at etterforskerne har videobevis som avslører at Trump har kjent til og bidratt til å holde dokumenter tilbake, noe som innebærer en siktelse som handler om såkalt “obstruction of justice”. Men i tillegg har det nylig blitt rapport av flere medier at Trump skal ha vist hemmelighetsstemplede dokumenter til sine støttespillere, i så fall risikerer han å bli siktet av den såkalte “spion-paragrafen”.

Troverdigheten i disse ryktene støttes av det vi opplever innen deler av domstolen; som Trump vanligvis har brukt for å senke farten i etterforskninger gjennom anke etter anke. I en nylig domsavgjørelse knyttet til denne saken opplevde vi faktisk at dommeren gjorde noe helt bemerkelsesverdig; han gav myndighetene frem til midnatt (= noen timer) på å kommentere anken til Trump-advokatene, og tidlig neste morgen hadde han avgjørelsen klar (den var mot Trump). Til orientering kan slike ankesaker ta flere uker eller måneder. Noen “eksperter” har spekulert i at dette tyder på at Trump er/har vært i besittelse av svært hemmelige dokumenter, noe som betyr at saken må oppklares så fort som mulig.

Sak 4: Opprøret 6. januar

Har Trump noen skyld for opprøret som fant sted den 6. januar? Det er den andre saken som spesialetterforsker Jack Smith undersøker etter direktiv av Justisminister Merrick Garland, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avgjørelse. For i skrivende stund holder rettsvesenet på å avklare hvorvidt tidligere visepresident Mike Pence kan snakke til etterforskerne. Pence selv har sagt ja (under visse betingelser), men senest i dag sendte Trump-advokatene inn en ny anke hvor målet er å lukke munnen på Pence. Det meste tyder på at dette kun vil føre til en utsettelse på rundt en uke, og at Jack Smith deretter kan ta en god prat med Mr Pence. Uansett tenker jeg at Pence sin inntreden forteller at vi er på oppløpssiden når det gjelder at Jack Smith bestemmer seg for hvorvidt han sikter Trump eller ikke. En eventuell siktelse kan handle om såkalt “seditious conspiracy” og “insurrection”, siktelser som har en strafferamme på 20 år.

Sak 5: Økonomisk svindel av Trumporganisasjonen

Dette er i utgangspunktet en sivilrettslig sak, men den kan også ende i et kriminalrettslig spor basert på hva som kommer frem i retten. Det får i så fall være til en annen bloggpost…

For øyeblikket er dette en sak som er berammet til 2. oktober 2023 (altså et halvt år frem i tid), og det er en sak som ledes av statsadvokat Letitia James ved New York sin justisminister. Kort fortalt handler dette om økonomisk svindel bedrevet av Trump organisasjonen, og håpet er at denne saken fullstendig vil ruinere Donald Trump, samt hindre han fra å drive forretningsvirksomhet i New York. I skrivende stund er søksmålet fra statsadvokat Letitia James på 250 millioner dollar, men det kan fort bli større når saken starter.

Sak 6: Voldtekt

Påny en sivilrettslig sak hvor anklager E. Jean Carroll hevder at hun ble voldtatt av Donald Trump i en butikk sitt omkledningsrom på 90-tallet. Denne saken starter faktisk allerede i slutten av april (om knappe 9-10 dager), og under rettsaken vil to andre kvinner forklare seg om påståtte voldtekter av Donald Trump.

Det finnes også andre saker utover disse, men uansett tenker jeg vi kan være enige om at Donald Trump har noen utfordrende år foran seg. Så hva gjør han? Vel, for noen dager siden gikk han til et 500-millioner dollar søksmål mot sin tidligere advokat Michael Cohen. Her kommer han med en rekke påstander mot Cohen, som ifølge “eksperter” bare er tull. Men mer alvorlig for Trump: Dette gjør at Cohen gjennom noe som heter “discovery” kan få utlevert drøssevis av materiale fra Trump som bare vil avsløre han for den bedrageren han er. Så blant flere advokater som ønsker å hjelpe Cohen var det stor jubel etter et søksmål de holdt på å le seg ihjel av.

Er Trump iferd med å “miste det”? Er virkeligheten iferd med å innhente USAs 45. President. Det er mye som tyder på det. Uansett, kun fremtiden vil vise hva som vil skje.