Bilde: Reuters / Leah Millis

Det nærmer seg omsider slutten på et 4 år langt mareritt. Førstkommende onsdag den 20. januar kl 12 vil Joe Biden bli innsatt som USAs 46. President, mens Kamala Harris skaper historie som den første kvinnelige Visepresident. Jeg er overbevist om at dette er to gode og empatiske mennesker som har alle forutsetninger til å få USA på rett kjøl igjen. Men det er mye som må repareres, for den sittende Presidenten har gjort nærmest uopprettelig skade gjennom sitt 4-år lange vanstyre.

Jeg tenker den amerikanske artisten Demi Lovato oppsummerte tilstanden i landet svært presist da hun i høst gav ut sangen “Commander in Chief”. Selve teksten retter seg mot President Trump, og gjennom sangen tar Lovato et oppgjør med Trumps manglende håndtering når det gjelder rasisme, hvit makt, Covid-19 og LBHT rettigheter. Nedenfor er en musikkvideo hun har laget sammen med The Lincoln Project:

Det amerikanske forlaget McSweeney’s bestemte seg tidlig i Donald Trump sin Presidentperiode å holde rede på all galskapen som utspant seg fra det Hvite hus. I skrivende stund er listen kommet opp i 1,053 avskyeligheter, og disse er inndelt etter følgende kategorier:

Merk: Man har inkludert hendelser før Trump ble innsatt som President, så den første hendelsen skriver seg fra 10. februar 2011 og handler om den rasistiske påstanden til Trump om at tidligere President Obama ikke var født i USA. Dere finner lenke til nettsiden (som oppdateres kontinuerlig) her: “Lest we forget the horrors: A catalog of Trump’s worst cruelties, collusions, corruptions, and crimes“.

En pdf-versjon (per 16/01-21) er også tilgjengelig:

Hva bør skje i snarlig fremtid med..

PRESIDENT TRUMP?

For meg står det helt klart at President Trump må svare for det han har gjort. I skrivende stund har han blitt stilt for riksrett for andre gang, og nå har man et berettighet håp om at Senatet faktisk vil kunne dømme han og bidra til at mannen aldri kan holde et politisk embete igjen i fremtiden!

Men; uavhengig av hva som skjer i Senatet tenker jeg at dette ikke er nok. Den aktuelle riksrettsaken handler om at Trump har oppildnet sine støttespillere til å angripe den amerikanske kongressen, og dette er såpass alvorlig at USAs nye Justisminister, Merrick Garland, vurdere å sikte og stille Donald Trump foran en amerikansk domstol. Forøvrig er det fascinerende å konstatere at hele SoMe-bevegelsen har kastet den sittende Presidenten ut fra sine kanaler. Smak litt på dette; Donald Trump er fremdeles President i USA, med kontroll over atomvåpen og hele det amerikanske militæret, men tvitre eller logge seg inn på facebook kan han ikke lenger gjøre.

Andy Markette, USA TODAY Network USA TODAY Network

VALGFORNEKTERE I KONGRESSEN?

Videre tenker jeg at den amerikanske kongressen må vurdere hva som må gjøres med de over 100 representantene som i etterkant av stormingen av kongressbygningen, fremdeles stod opp for Trumps løgn om valgjuks. Å ha valgte representanter som ikke aksepterer demokratiet er en umulig situasjon.

Den fremadstormende Senatoren Josh Hawley fra Missouri er blant de som for tiden opplever det sterkeste presset fra omgivelsene om å trekke seg. Her er en artikkel fra en lokalavis i St. Louis, Missouri, med tittelen: “St. Louis protesters call on Hawley to resign from Senate”.

About 300 demonstrators gather after painting a sign in the middle of Broadway Saturday, Jan. 9, 2021 outside the historic Old Courthouse in downtown St. Louis. Speakers called for Sen. Josh Hawley, R-Mo., to resign following a seizure and occupation of the U.S. Capitol in Washington. (Christian Gooden/St. Louis Post-Dispatch via AP)

Gruppen av tidligere republikanere som kaller seg The Lincoln Project har hatt to mål siden oppstarten i desember 2019: (1) Bidra til å få avsatt President Trump, og videre (2) knuse Trumpismen. Nå som det første målet er oppnådd, går man all-in for å avskaffe den giftige ideologien som har overtatt the Grand Old Party:

HØYRESIDEN I AMERIKANSK POLITIKK?

Man trenger også at det skjer et oppgjør blant medier på høyresiden i amerikansk politikk. Flere sentrale aktører, som f.eks Fox News, har fungert som rene talerør for den sittende Presidenten, og er definitivt medskyldige i at en stor gruppe mennesker i landet har valgt å tro på den store løgnen om valgjuks.

An unnamed woman told Fox News’ Laura Ingraham she saw envelopes being opened and passed around near a Biden-Harris campaign vehicle, where she also saw workers opening ballots and changing the vote. (Photo: Fox News Channel)

TRUMP-TILHENGERNE?

Og til slutt trenger man at det skjer et oppgjør blant Trump-tilhengerne selv. Etter all galskapen som har funnet sted, tenker jeg det bør være slutt på tålmodigheten med de som forklarer at Trump gjorde så mye bra med økonomien, arbeidsledigheten osv.. For som professor i psykiatri, Sigmund Karterud, sier i denne kronikken i Aftenposten fra 15. januar dette året: “Hitler fikk også skikk på bygging av motorveier i Tyskland. Men både Trump og Hitler ødela «the fabric of society», dette samfunnet som Margaret Thatcher benektet eksisterte. Godt fungerende samfunn hviler på noen grunnleggende forutsetninger. Ett av dem er lederens personlighetsegenskaper”.

Kanskje det vil hjelpe blodfansen blant Trump-tilhengerne å se klippet under, hvor Jordan Klepper intervjuer MAGA-folket? Morsomt er det iallefall (eventuelt smått tragisk, alt fra hvilket ståsted man har).

Noen personlige betraktninger

Allerede før Presidentvalget i 2016 var jeg livredd for at Donald Trump skulle vinne frem. Hans narssisisme var åpenbar for meg (trolig fordi jeg dessverre har møtt på noen slike i mitt liv), og jeg minnes det var utrolig provoserende å høre folk flest omtale det daværende valget mellom Trump og Clinton som “et valg mellom pest og kolera”.

Etter at Donald Trump vant Presidetvalget og flyttet inn i det Hvite hus, begynte det imidlertid å demre for stadig flere. Her er lenke til en kronikk i The Atlantic fra 3. oktober 2019 med tittelen “Unfit for Office”, hvor den profilerte advokaten George Conway forklarer at “Donald Trump’s narcissism makes it impossible for him to carry out the duties of the presidency in the way the Constitution requires”.

De første gangene jeg prøvde å antyde at Amerika anno 2016-2020 var i ferd med å ligne på Tyskland i mellomkrigstiden, møtte jeg motbør blant flere på sosiale medier. Men med tanke på alt som har skjedd de siste årene og ikke minst de siste ukene, tenker jeg vi alle bør prise oss lykkelig over at ikke Trump vant valget i november. Hadde han fått en periode nr 2, kunne fort fremtiden sett veldig stygg ut for både Amerika og verden ellers.

Det er svært mye ubehagelig og uakseptabelt som har skjedd under President Trump sitt lederskap. Nedenfor vil jeg belyse fem områder som jeg tenker har vært spesielt ille under den sittende Presidenten:

  • Immigrantbarn i bur
  • Håndteringen av Covid-19
  • Media og journalister er fake news
  • Rasisme
  • Nedlatende kvinnesyn

Immigrantbarn i bur

I 2018 begynte rapportene å komme om at immigrantbarn ble fjernet fra sine foreldre og satt i bur langs sørgrensen mot Mexico. Dette fikk etterhvert internasjonal oppmerksomhet, og her er lenke til en kronikk i Dagbladet av SVs Audun Lysbakken fra 20. juni 2018 med tittelen: “Kjære Erna, Norge kan ikke stå og se på at dette skjer. Venner lar ikke venner sette barn i bur“. Etterhvert bestemte domstolene i USA at Trump-administrasjonen måtte forene barna med sine foreldre, noe som viste seg vanskelig. For to måneder siden kunne vi lese i NBC News at det ennå var 666 barn som fremdeles var foreldreløse. Og så – i begynnelsen av desember 2020 – ble skandalen om mulig enda verre: Da kom det frem i rettsmøter at Trump-administrasjonen helt siden 2018 hadde sittet på kontaktinformasjon (mobilnr og lignende) til mange av foreldrene man ennå ikke hadde klart å finne. Her er en artikkel fra Time den 7. desember 2020 med tittelen: “Judge Requires the Government to Explain Why Undisclosed Data on Missing Separated Parents Was Not Provided Sooner“. Graden av ondskap i denne saken er vanskelig å fatte.

Media og journalister er fake news

Gjennom President Trump sine 4 år i det Hvite hus, har folk flest vært særdeles forsiktige med å dra sammenligninger med hva man opplevde i Europa under mellomkrigstiden. Men jeg tenker det er på tide å kalle en spade for en spade. På samme måte vis som at Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels brukte ordet lügenpresse, har President Trump anklaget medier og journalister for fake news. Nevnte Goebbels er forøvrig blitt tillagt sitatet om at hvis en løgn blir repetert ofte nok, blir den til slutt en sannhet. Og dette er utvilsomt en taktikk USAs 45 President har praktisert til det fulle. Noen ganger til det smått absurde, som under den berømmelige Sharpiegate høsten 2019, da President Trump endret på et værkart med en tusj for å belegg for sin påstand om at Alabama var utsatt for en orkan. Og andre ganger til det katastofale; ikke minst hans BIG LIE de siste månedene om at valgseieren er stjålet. Noe som forrige onsdag førte til at rabiate og rasende Trump-supportere angrep kongressbygningen.

Supporters of President Donald Trump climb the west wall of the
U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Bakgrunnen for at dette kunne skje, er selvsagt at President Trump gjennom 4 år har klart å viske ut skillet mellom løgn og sannhet. Han har fått sine tilhengere til å tro at media og journalister er upålitelige, og dette har ført til at Trump-supporterne stoler blindt på “Dear Leader” (fremfor hva de kan se med sine egne øyne).

Ifølge Washington Post hadde President Trump totalt fortalt 29,508 løgner ved utgangen av 5. november 2020. Hans personlige rekord fant sted dagen før Presidentvalget i 2020 – da ble 504 av uttalelsene til USAs 45. President karakteristert som enten misledende eller rene løgner. Se en nærmere oversikt i denne artikkelen fra Huffington Post.

Rasisme

Da President Trump sin tidligere personlige advokat, Michael Cohen, ble innkalt til kongresshøring i begynnelsen av 2019, sa han rett ut at den sittende Presidenten var en rasist:

Rasismeuttalelsene til Cohen kom egentlig ikke spesielt overraskende på noen, for “beviser” er det dessverre mange av. I denne artikkelen fra Huffington Post den 12. januar 2018, presenteres 20 eksempler på at Trump omfavner rasisme.

Her er lenke til en artikkel i Vox hvor man ser på Donald Trumps lange historie med rasisme helt fra 1970-tallet og frem til 2020.

Håndteringen av Covid-19

President Trump sin håndtering av Covid-19 kan ikke kalles annet enn skandaløs. I skrivende stund dør det over 4000 mennesker i USA hver dag, og samtidig nekter man å gi Biden sitt overgangsteam innsyn i den nåværende vaksinesituasjonen. Mange Trump-supportere tror ikke at det eksisterer noen pandemi, og en stor andel av tilhengerne til den sittende Presidenten gir blaffen i helseråd (som bruk av munnbind og det å unngå større forsamlinger). Jeg tenker det vil komme en dag i fremtiden hvor man vil ta et kraftig oppgjør med Trump-administrasjonen sin fullstendig mislykkede koronastrategi. Enn så lenge tenker jeg at filmen under fra The Lincoln Project gir et godt bilde på situasjonen i USA frem til sommeren 2020.

Siden den gangen har det kun blitt verre, og som filmsnutten under demonsterer, var det heller ingen hjelp å få gjennom den faktum at President Trump selv på et tidspunkt ble smittet. Vi var flere som krysset fingrene for at det kunne føre til en sterkere bevissthet hos USAs 45. President om alvoret i situasjonen, men dessverre måtte vi konstatere at mannen i det Hvite hus kun bryr seg om en eneste person, nemlig seg selv:

Et nedlatende kvinnesyn

President Trump har et forferdelig og nedlatende syn på kvinner, som burde tilsatt at han aldri burde vært i posisjon til å bli President. I tillegg til å være anklaget for tallrike seksuelle overgrep, har han gjentatte ganger demonstrert i full offentlighet hvor lite han har til overs for kvinner i maktposisjoner. Påny har The Lincoln Project laget en svært god og avslørende filmsnutt:

Håp for fremtiden

Sommeren 2019 var det 25 demokrater som kjempet om å bli partiets Presidentkandidat. Den gangen laget jeg min personlige rangering, hvor jeg endte med Kamala Harris på 1. plass og Joe Biden på 4. plass. Det skulle derfor ikke være noen tvil om at jeg har ståltro på det nye lederskapet i det Hvite Hus!

Den fremste egenskapen til Joe Biden er utvilsomt hans unike evne til empati. Videre er han en leder som evner å skape gode team basert på kunnskap og kompetanse, og han har et iboende sterkt ønske om å forene et splittet USA. Biden har selv sagt at hendelsene i Charlottesville i 2017 var grunnen til at han valgte å stille som Presidentkandidat. USA var på vei utfor stupet, og hedersmannen fra Scranton, Pennsylvania, bestemte seg derfor for å gå inn i kampen mot President Trump i en “Battle for the Soul of the Nation”:

Her er en annen flott filmsnutt om Joe Biden som The Lincoln Project publiserte en knapp uke før Presidentvalget i høst:

Avslutningsvis tenker jeg at det er på sin plass å gi ordet til gode gamle Arnold Schwarzenegger. Mannen ble en legende innen filmverdenen på 80-90 tallet, og jeg minnes hvor uvirkelig det var da han plutselig endte opp som guvernør i California i 2003. Frem til 2011 styrte han det som er en av verdens største økonomier, og som republikaner og dermed partifelle med Donald Trump, tenker jeg hans ord veier ekstra tungt i disse dager: