De siste årene har USAs 45. president vært innblandet i en rekke sprø saker. Den siste ukes hendelser – nå kjent som Sharpiegate – er kanskje det mest absurde vi har vært vitne til.

Bakteppet for galskapen er orkanen Dorian, som forrige helg bokstavelig talt knuste deler av Bahamas til pinneved. Lenge fryktet man også store ødeleggelser i USA, men heldigvis for amerikanerne ble ikke østkysten rammet så hardt som fryktet. I skrivende stund er værsystemet på vei mot Norge, så om noen dager er det bare å innstille seg på noen solide regnbyger.

Som de fleste har erfart, blir ikke alltid været slik meteorologen har meldt. Værmelding er en usikker bransje, ikke minst når man har med orkaner å gjøre. Så hver gang en orkan er på vei mot USA, er amerikanerne klar over at situasjonen kan endre seg fra time til time. Jeg har selv bodd i Florida under orkaner, og minnes at jeg stadig måtte oppdaterte meg på det siste orkanvarselet. Har orkanen skiftet kurs? Er jeg i fare? Plutselig kan det skje at myndighetene gir deg beskjed om å komme deg unna. Noen av de sikre tegnene på at et område befinner seg i “the path of the hurricane” er at det er lange køer for å fylle bensin, og at butikkene er utsolgt for drikkeflasker med vann. Skoler og arbeidsplasser stenges, og folk som ikke føler seg trygg der de bor inviteres til en eller annen offentlig bygning man tar i bruk når orkanen forventes å herje.

Værsystemet Dorian ble offisielt kategorisert som orkan den 28. august, og fordi orkanen innledningsvis såg ut til å true en rekke stater i USA, annonserte President Trump at han ikke kom til å delta på en planlagt minnemarkering i Polen den 1. september (for å markere at det er 80 år siden 2. verdenskrig startet med den tyske invasjonen). I stedet ønsket Trump å holde seg hjemme for å følge med på orkanens bevegelser og sørge for at amerikanerne var trygge. En prisverdig beslutning fra Presidenten som alle kan ha forståelse og respekt for. Men deler av denne respekten forsvant ganske fort, da President Trump brukte de neste dagene til å spille golf (mens Bahamas ble maltraktert).

Acosta

Trumps golfspilling ble etterhvert tema hos CNN, som dere kan se i dette videoinnslaget. Her kommenteres også Presidentens twittermelding om at staten Alabama var i fare for å bli truffet av orkanen, og det er nettopp denne twittermeldingen (som vist under) som er bakgrunnen for hele Sharpiegate.

Trump-1sept

Det stemmer at Alabama fire dager tidligere hadde vært i en viss fare for å bli rammet av orkanen, men dette endret seg raskt.  Så når Trump sendte ut twittermeldingen sin som inkluderte Alabama, var dette feil. Det var faktisk så feil at the National Weather Service i Birmingham, Alabama, kun 20 minutter senere såg seg nødt til å sende ut følgende twittermelding:

NWS-1sept

Saken kunne ha vært avsluttet her. Presidenten gjorde en feil, og ble korrigert av de som har ansvar for værmeldinger. Sånt skjer. No big deal. Men som vi har blitt vant med de siste årene, er ikke USAs nåværende President den som innrømmer feil.

De neste dagene var ikke lenger orkanens mulige ødeleggelser for USA fokus for Presidenten. I stedet brukte han enhver anledning til å hevde at han ikke hadde sagt noe feil om Alabama. Både på twitter og når han ble intervjuet av journalister.

Og så kom etterhvert onsdagens utrolige pressekonferanse i Det hvite hus, hvor President Trump skulle bevise at han hadde rett. Her hadde han med et kart fra the National Hurricane Center, som vist under:

Trump-4sept

Dette bildet avdekker to interessante ting. For det første er bildet fra torsdag 29. august, noe som har vært hovedpoenget til kritikerne hele tiden: Du kan ikke som President skrive på twitter søndag 1. september at folk i Alabama er i fare, basert på et orkanvarsel mange dager tidligere. Men: Den observante leser vil også se at det er noe merkelig med hele bildet. Det er en hvit ovalformet ring rundt Florida, og så er det en svart ring oppå denne som såvidt berører Alabama. Kan det faktisk være at noen har redigert bildet med en svart penn? Og i så fall – er det noen som er kjent for å bruke en slik penn?

Trump-Sharpie

Som forklart i denne artikkelen fra Business Insider (publisert høsten 2018) er President Trump kjent for sin “kjærlighet” til sin egen Sharpie penn. For å sitere artikkelen: “In a recent episode of HBOs new four-part series with political website Axios, Trump broke into a monologue professing his love for the Sharpie pen and disdain for the traditional government-ordered pen. Trump said Sharpie created a personalized black plastic pen for him that has his own signature on it“.

I går kunne Washington Post bekrefte at det var nettopp President Trump som – utrolig nok – brukte sin svarte Sharpie-penn for at det skulle se ut som om orkanen Dorian skulle ramme Alabama. Og hvis noen lurer: Ja, å redigere offentlige værvarsler er et lovbrudd. I ethvert normalt demokrati ville denne type hendelse umiddelbart ha fått konsekvenser. Bare tenk om statsminister Erna Solberg hadde prøvd et lignende stunt her i Norge. Hun hadde selvsagt måttet gå på dagen! Men i “the land of the free” har man nå en President som kan gjøre slike ting, uten at han trenger å bekymre seg for hva som vil skje. Hans politiske støttespillere i det Republikanske partiet er dessverre så korrupte at jeg sliter med å forstå at det er mulig.

I går kunne CNN informere om at President Trump ved hele 14 anledninger den siste uken (8 twittermeldinger og 6 offentlige uttalelser til media) hadde gjentatt at hans Alabama-varsel var korrekt. Her er lenke til siste Cuomo Prime Time, hvor programleder Chris Cuomo ser likhetstrekk mellom President Trump og George Orwells legendariske bok “1984”.

Selv om Sharpiegate representerer et nytt lavmål for USAs 45. President, er det ingen tvil om at humoristene har gode tider – som bildene under antyder 🙂

Sharpie1.PNG

Sharpie2

Sharpie3

Sharpie4