I disse dager ser det ut til at den tidligere visepresidenten Joe Biden blir demokratenes Presidentkandidat. En del folk er skeptiske til at en 78 år gammel mann med et tilsynelatende lite spenstig politisk program skal bli frontfiguren for demokratene mot President Trump. Men selv er jeg optimistisk på vegne av den tidligere kongressmannen fra Delaware. Joe Biden er nemlig en sjelden empatisk mann, kanskje fordi han selv har opplevd en rekke personlige tragedier. I 1972 (like etter å ha blitt valgt inn i den amerikanske kongressen) mistet han sin første kone Neilia og datteren Naomi i en bilulykke. Og for 5 år siden døde hans 46 år gamle kreftsyke sønn Beau.

Gjennom hele sin karriere har Joe Biden demonstrert sitt evne til empati på måter man ikke skulle tro var mulig for en toppolitiker. Se for eksempel intervjuet nedenfor ( fra denne uken!) med tidligere Presidentkandidat Amy Klobuchar. Historien hun kommer med fra 3:28 og utover er en historie som mange amerikanere har møtt i ulike varianter tidligere. Felles for de alle er at det hele handler om at Joe Biden stiller opp for enkeltmennesker når folk har det vanskelig.

Etter å ha hørt Amy Klobuchar fortelle historien over, minnes jeg en tilsvarende hendelse som fant sted på CNN for noen år siden. Programleder Don Lemon kunne fortelle at i en vanskelig tid han hadde hatt (husker ikke bakgrunnen for vanskelighetene – tror det handlet om et dødsfall i nær familie – men det var uansett offentlig kjent), ja, så hadde han plutselig blitt oppringt fra ukjent nummer. Først hadde han ikke tenkt å svare, men ombestemte seg, og stemmen i røret ba han vente noen sekunder på visepresidenten. Plutselig var så Joe Biden på tråden, som fortalte at han var der for Don Lemon hvis han trengte noen å snakke med.

I twittermeldingen under kommenterer forøvrig Fred Guttenberg (som mistet datteren Jamie i forbindelse med skoleskytingen i Parkland, Florida, 2018) denne evnen Joe Biden har til å vise empati.

Her er et annet eksempel (se fra ca 6:00 i klippet under) hvor Joe Biden viser omsorg til en pastor fra South Carolina som mistet konen sin i en kirkemassakre i 2015:

Og her er lenke til en rørende scene på “The View”, hvor Meghan McCain er en av programvertene, og hvor Joe Biden gir henne støtte i en vanskelig tid:

For å oppsummere: Joe Biden er en tvers gjennom god mann, som evner å vise empati for sine medmennesker. En større konstrast til USAs 45. president er det vanskelig å finne. Joe Biden har kanskje ikke det mest spenstige politiske programmet, men han har hjertet på riktig plass. Jeg tror Joe Biden kommer til å knuse Donald Trump i 2020-valget.

Nedenfor er lenke til en video som nylig er publisert på you tube, hvor tidligere Ebola-virus-koordinator i det Hvite hus, Ron Klain, forklarer forskjellen på en President Trump og en President Biden i lys av koronautfordringene:

Her er to filmer i etterkant av primærvalget i South Carolina, hvor Pete Buttigieg bestemte seg for å gi opp Presidentdrømmen og heller støtte opp om Biden:

Og nedenfor er lenke til valgkampvideoen som innledet Joe Bidens Presidentkamp foran 2020-valget. Jeg tenker denne filmen viser hvorfor Biden er riktig mann til å bli USAs 46. President.