Siden Donald Trump ble innsatt som USAs 45. President den 20. januar 2017, har han vært en usedvanlig omstridt leder. Elsket av menigheten, og foraktet av sine politiske motstandere. Selv har jeg flere ganger de siste årene tenkt at “nå må vel amerikanerne ha fått nok?” Noen eksempler:

August 2017: Nazimarsj i Charlottesville, Virginia. 32 år gamle Heather Heyer blir drept mens hun demonstrerer mot rasistene. Ifølge President Trump er det “very fine people on both sides”.

Juli 2018: Pressekonferanse med President Trump og Russlands leder Vladimir Putin i Helsinki. Trump sier her at han tror på Putin (fremfor USAs egen etterretning) når sistnevnte hevder at Russland ikke blandet seg inn i 2016-valget.

Oktober 2019: Riksrettundersøkelsene mot President Trump er nylig innledet. USAs leder velger i denne situasjonen å be Kina om å etterforske Biden.

Selv om President Trump gang på gang har foretatt politiske valg som de fleste eksperter ville riste på hodet av, har han ikke mistet noe oppslutning blant sine trofaste tilhengere. Tvert imot. I kjølevannet av frifinnelsen i Senatet i riksrettsaken for to måneder siden, tydet de første meningsmålingene på et lite oppsving i popularitet.

Men nå er koronakrisen her med full styrke, og kanskje er det nettopp denne som vil være med på å forsegle skjebnen til President Trump. For mannens trang til åpenbare løgner vil neppe fungere like godt i møtet med en dødelig pandemi.

En gruppe som kaller seg “Republicans for the Rule of Law” har i disse dager publisert følgende film, som viser President Trumps mange oppsiktsvekkende uttalelser om koronaviruset de siste månedene:

En lignende film har nylig blitt lansert av The Lincoln Project, som også består av republikanere som misliker hva som skjer i landet:

Igår kunne forøvrig The Washington Post avsløre at USAs etterretning allerede i januar advarte det Hvite hus om faren som koronaviruset representerte. Jeg siterer fra artikkelen: “U.S. intelligence agencies were issuing ominous, classified warnings in January and February about the global danger posed by the coronavirus while President Trump and lawmakers played down the threat and failed to take action that might have slowed the spread of the pathogen, according to U.S. officials familiar with spy agency reporting”.

I stedet for å gjøre noe med situasjonen, opplevde vi i stedet at flere senatorer i den amerikanske kongressen brukte inngangen på det nye året til å selge massevis av aksjer. Som f.eks Senator Richard Burr, leder av etterretningskomiteen. Det hadde vært interessant å vite om President Trump foretok lignende aksjesalg, men han har sålangt lyktes i å skjerme alt av finanser fra omverdenen.

Enn så lenge ser det ut til at President Trump sine mektige støttespillere hos blant annet Fox News evner å holde skansen. Se blant annet denne utrolige undersøkelsen av programleder Lou Dobbs om President Trump sin krisehåndtering:

Men i andre medier er tålmodigheten for lengst over. Dere som følger amerikanske medier, kjenner trolig til at CNNs Jake Tapper er noe av det mer “nøytrale” som finnes. Derfor var det svært oppsiktsvekkende å høre han si følgende fredag kveld:

Et lignende budskap hadde Rachel Maddow på MSNBC:

La oss håpe at tingene bedrer seg både i USA og resten av verden, og at samfunnet snart kan vende tilbake til normalen. Men enn så lenge tenker jeg at President Trumps katastrofale krisehåndtering gjør det ekstra mer utfordrende for landet, og jeg er glad for at vi her hjemme har en statsminister i Erna Solberg som vet å si (og gjøre) de riktige tingene. Her er lenke til en pressekonferanse hun hadde for noen dager siden; jeg tenker USAs 45. President har en god del å lære fra henne.