I dette blogginnlegget vil jeg anbefale gode podcaster å høre på i disse isolerte koronatider.

Hunting Warhead

Dette er en krimpodcast fra virkeligheten som er laget av VG og kanadiske CBC. Den ble publisert høsten 2019, og teller totalt 6 episoder. I starten av episode 1 belyses omstendighetene som førte til at VG i 2013 kunne avdekke at en høyrepolitiker hadde hacket nakenbilder av jenter. Disse ble deretter spredt på en nettsted for hevnporno. Mannen som bidrog til avsløringen var IT-konsulent og “superhacker” Einar Otto Stangvik, og i etterkant av hendelsen fortsatte Stangvik å jobbe med VGs journalister. Et arbeid som brakte dem langt ned i det mørke dypnettet og dens grusomheter i form av misbruk av barn. Advarsel: I noen av episodene får dere høre ting som gjør at man fryser langt nedover ryggen. Her er lenke til de 6 episodene. Og nedenfor er en trailer som er laget for denne podcasten:

Lahlum og Lysbakken

Dette er en relevant og god podcast for de som kjenner seg hjemme på venstresiden i norsk politikk. I skrivende stund har Hans Olav Lahlum og Audun Lysbakken gitt ut 108 episoder, som lastes ned på mobilen min ved ujevne mellomrom (ca 1 gang i uken). I tillegg til å ta opp aktuelle og relevante samfunnssaker, har de ofte en gjest for å belyse ulike tema som ikke nødvendigvis er like mye fremme i dagen. Lenke til podcasten.

Tazte Priv

Dette er en humorpodcast som består av 12 radiosendinger fra 2004 med Bård Tufte Johansen og Harald Eia (samt Espen Ecbo som vikar i en av episodene). For alle dere som savner programmer som Lille Lørdag og Åpen Post, her er humor for sjelen! Flust med godbiter 🙂 Lenke til podcasten.

The Rachel Maddow Show

Dette er en podcast som kommer ut på de 5 hverdagene i uken, og som tar for seg amerikansk politikk (sett fra venstresiden). Programleder Rachel Maddow har en doktorgrad i statsvitenskap, og har ledet «The Rachel Maddow Show” på MSNBC i over 10 år. Med årene har dette programmet blitt stadig mer populært, og i mai 2017 nådde det 1.plassen i seertall (når man ser bort fra sportsprogrammer). Til forskjell fra de fleste andre programmer som dekker amerikansk politikk, har Rachel Maddow veldig få gjester. Store deler av programmet hennes er en eneste lang fortelling, hvor hun sørger for at vi lyttere ser de store sammenhengene. Ofte når jeg hører en ny sending med Rachel Maddow opplever jeg at jeg spør meg selv: Hvorfor snakker hun om dette? Og så går det 10-15 minutter og plutselig ser jeg hvor hun vil hen. Kort oppsummert: Rachel Maddow er en svært begavet programleder og journalist, og dette er en podcast jeg anbefaler på det aller sterkeste.

Nedenfor er et klipp på litt over 26 minutter fra en sending hun hadde like før helgen, hvor hun gjør sitt ytterste for å få landets President til å ta grep i kampen mot koronaviruset. Jeg anbefaler selvsagt hele klippet, men hvis dette blir litt mye, så bruk iallefall noen minutter på å se avslutningen (fra ca 22:30). Lenke til podcast.

Deconstructed

Dette er en podcast fra The Intercept som tar opp aktuelle saker i amerikansk samfunn og politikk. Podcasten ledes av den fargerike britiske journalisten Mehdi Hasan, som har en egen evne til å bruke et mangfoldig språk. I siste episode av Deconstructed uttaler blant annet Hasan følgende om USAs 45. President relatert til den pågående koronakrisen: “You have a narcissistic, egomaniacal, megalomaniacal, amoral, compassion-free, soulless, self-obsessed pretend-president, who from the very beginning put his own personal and political interests above the welfare of the nation he’s supposed to be leading; over…” Osv… Så for alle oss som noen ganger kjenner på maktesløshet i forhold til hvordan President Trump bygger ned demokratiet i USA, kan Hasan sine sendinger gi nytt håp og energi. I denne nevnte siste episoden på Deconstructed, diskuteres det om hvorvidt Donald Trump risikerer å bli straffeforfulgt etter sin presidentperiode på grunn av håndteringen av den pågående koronakrisen. Bakgrunnen for denne diskusjonen er en lengre twittertråd for noen uker siden signert tidligere statsadvokat Glenn Kirschner, hvor sistnevnte innledet med følgende: «Can we talk about one of the few topics I may actually know too much about homicide, specifically, whether Donald Trump may have criminal exposure for some level of negligent homicide or voluntary/involuntary manslaughter for the way he’s mishandled the coronavirus crisis?». Lenke til podcast.