J. Scott Applewhite/AP

Denne sommeren har vi vært vitne til en rekke forbløffende kongresshøringer i regi 6. januar komiteen, og disse har avdekket at President Trump spilte en langt mer aktiv rolle i opptøyene enn hva vi har visst fra før. I den anledning kan jeg anbefale blogginnlegget “Vil President Trump ende opp i fengsel?“.

I natt kl 02 norsk tid (prime time i USA) finner den (foreløpig) siste 6. januar høringen sted, og påny forventes det mye dramatikk. Tema denne gangen er de 187 minuttene da President Trump valgte å følge tv-sendingene fremfor å forsvare kongressbygningen. Selv om nye “skandaler” forventes å bli avdekket, er det allerede en god del vi vet fra denne dagen. Deriblant om to sentrale episoder som involverer Secret Service.

Den første av disse ble gjenfortalt under vitnemålet til Cassidy Hutchinson, tidligere assistent til Trumps stabssjef Mark Meadows. Hun kunne fortelle at etter President Trump sin tale ved The Ellipse (en park like sør for Det hvite hus) om morgenen den 6. januar, ba han visstnok Secret Service om å kjøre han til Kongressbygningen, sånn at han kunne være sammen med tilhengerne sine der. Da de nektet å gjøre dette, skal Trump først ha prøvd å gripe rattet, for så å ta kvelertak på sjåføren.

Cassidy Hutchinson under sitt dramatiske vitnemål foran 6. januar komiteen den 28.juni 2022. FOTO: Reuters/Evelyn Hockstein

Under høringen understreket Hutchinson at hun ikke hadde vært personlig vitne til det som hadde skjedd, men da de var tilbake i Det hvite hus (etter Trumps tale), møtte hun på to oppskakede Secret Service menn som fortalte henne om opplevelsen de nettopp hadde hatt med President Trump. Disse to var Tony Ornato og Bobby Engel, og kun timer etter vitnemålet til Cassidy Hutchinson, kom rapportene om at Ornato og Engel tilbakeviste hennes gjenfortelling av hendelsen! (?) De skulle visstnok være klar til å vitne under ed på at den nevnte hendelsen aldri hadde skjedd, men i skrivende stund har de ikke gjort dette (mon tro hvorfor…). I stedet har en politimann stått frem og støttet vitnemålet til Hutchinson, gjennom å fortelle at han personlig observerte at President Trump var i et slags basketak med Secret Service.

Må innrømme at jeg finner det foruroligende hvis man i USA ikke skal kunne stole på Secret Service agenter. Selv fant jeg vitnemålet til Cassidy Hutchinson svært troverdig, og hun er den eneste av de omtalte aktørene som har vitnet under ed. I etterkant har det også kommet frem en del interessant informasjon om overnevnte Tony Ornato. For det første var han faktisk ikke Secret Service agent den 6. januar 2021, da han hadde hatt permisjon siden desember 2019 for å jobbe under Trump som “White House Deputy Chief of Staff for Operations”. Videre viser det seg at Tony Ornato bærer med seg en “Troubling History With the Truth”, ifølge journalist Carol Leonnig fra Washington Post.

Hm…. Hadde man bare hatt noe materiale som kunne underbygget hva den eller den andre sier… MEN; det har man vel – for det finnes jo noe som heter tekstmeldinger man kan få utskrifter av!

Det fører oss hen til siste ukens saga om Secret Service og meldingene som ble slettet! Det hele begynte for ca 10 dager siden, da kongressen mottok et brev fra generalinspektør Joseph Cuffari (disse generalinspektørene finnes det flere av og en av deres oppgaver er å se til at ulike deler av statsforvaltningen gjør jobben sin etter boken). Ifølge Cuffari hadde han for lenge siden bedt Secret Service om en rekke dokumenter, inkludert alle tekstmeldinger for 5. og 6. januar 2021. Men tekstmeldingene var ikke lenger å oppdrive, de hadde blitt slettet! Og ikke bare det, de hadde blitt slettet ETTER at han hadde bedt om de: (CNBC, 20. juli) “The inspector general, Joseph Cuffari, had previously told congressional committees that the messages had been deleted after his office had asked the Secret Service for electronic communications records tied to the Capitol riot“.

I etterkant har det vist seg at generalinspektør Cuffari ikke var den eneste som ønsket seg tilgang til disse tekstmeldingene – hele 4 kongresskomiteer sendte brev til Secret Service i dagene like etter 6. januar 2021 og understreket behovet for at Secret Service tok vare på all dokumentasjon og materiale fra disse dramatiske dagene i amerikansk historie.

“Uheldigvis” ble imidlertid tekstmeldingene fra de relevante dagene slettet i forbindelse med at Secret Service ønsket å oppgradere programvaren sin. Noe som skjedde etter at Secret Service hadde blitt bedt om å ta vare på alt materialet. Så dermed har man ikke mulighet til å verken verifisere eller avkrefte historien om President Trump som tar kvelertak på Secret Service fordi han ikke får skyss til kongressbygningen. Eller andre interessante episoder vi foreløpig ikke kjenner til.

Det er uansett en annen episode denne dagen hvor slike tekstmeldinger kunne vært svært nyttige. Etter at opprørerne klarte å storme kongressbygningen, har vi alle sett film av visepresident Mike Pence som rømmer en bakvei sammen med teamet sitt.

Mike Pence og teamet sitt på flukt fra opprørerne den 6. januar 2021. Bilde: CNN

Det som nå skal ha skjedd, er at de er på vei mot en Secret Service bil, og denne vil ta med seg Pence. Men da stanser Pence og sier at han IKKE forlater kongressbygningen. Kan grunnen være at Pence frykter at Secret Service er med på “kupplanene” til Trump, som i dette tilfellet innebar å holde Pence vekke fra Kongressen resten av dagen slik at valgstemmene ikke ville blitt sertifisert i henhold til loven? I så fall ville det ført USA ut i en konstitusjonell krise, og hvem vet hvordan historien da ville utfoldet seg. Her kunne dog mye vært løst hvis Mike Pence hadde stått frem og vitnet selv, men det er en helt annen historie.

En ting er uansett sikkert; denne saken med Secret Service er langt fra over. Da historien først dukket opp for litt over en uke siden, tok det noe tid før folk skjønte sprengkraften i saken. Men de siste dagene har det hele vokst i styrke, og flere ber Justisdepartementet om å undersøke hvorvidt noe kriminelt har funnet sted.

En av de mest kritiske røstene er programleder Lawrence O’Donnell, som i siste utgave av “The Last Word With Lawrence O’Donnell” retter søkelyset på nåværende Secret Service sjef James Murray. Denne Murray skal ha blitt innsatt av Trump i 2019 (etter at USAs 45. President hadde blitt “varm i trøyen”), og Lawrence mistenker at Murray fikk jobben fordi han sa seg villig til å være trofast mot Trump. Står Murray bak slettingen av tekstmeldingene?

På morgenshowet Morning Joe er også konklusjonen klar: Secret Service har aldri i verden slettet tekstmeldinger med en tilfeldighet. Dette må betraktes som en kriminell handling og etterforskes ASAP!

Jeg tenker vi kan konkludere med at disse tidene forblir spennende for oss som er engasjert i amerikansk politikk. Om kun noen få timer er det duket for “finalen” i 6. januar høringene, og den pågående Secret Service saken ser ut til å potensiale til å levere fremover.