Bilde: Hemmelighetsstemplede dokumenter funnet hjemme hos tidligere President Donald Trump i forbindelse med en FBI-ransakelse den 8. august 2022.

For en knapp måned siden (mandag 8. august) ble tidligere President Donald Trump sitt hjem i Florida ransaket av FBI. Vanligvis vil en slik ransaking gå stille og rolig for seg, uten at offentligheten blir gjort kjent med hendelsen. For praksis til det amerikanske Justisdepartementet er at etterforskninger holdes hemmelige frem til en eventuell siktelse.

Men takket være Trump selv ble ransakelsen gjort kjent allerede samme dag, etter at eks-Presidenten tvitret om det hele på sitt eget nettsted Truth Social. Siden den dagen har vi fått stadig bedre innsikt i saken, blant annet gjennom flere rettstvister mellom Trumps advokater og Justisdepartementet. I dette blogginnlegget vil jeg presentere hvordan saken står i dag, og de fleste fakta er hentet fra følgende rettsdokument som Justisdepartementet sendte retten for noen få dager siden (31. august). Men før vi begynner – en liten advarsel: Dette ser veldig stygt ut for Trump!

Historien begynner like i kjølevannet av det famøse 6. januar opprøret forrige vinter. Etter at USAs 45. President forlater det Hvite hus den 20. januar 2021, blir han kontaktet av USAs Nasjonalarkiv (National Archives and Records Administration). Sistnevnte hevder at de mangler en rekke dokumenter fra Trumps periode som President. USA har nemlig en lov kjent som “Presidential Records Act of 1978” som blant annet slår fast at Nationalarkivet skal overta alle dokumentene til en President når denne har fullført perioden sin. For disse dokumentene tilhører ikke en President, men derimot selve Presidentembedet.

Ikke overraskende er Trump motvillig til å gi tilbake dokumenter til Nasjonalarkivet. Det skal gå et helt år før dette faktisk skjer. Og når dette skjer i januar 2022, oppdager man at de 15 boksene med materiale fra Trumps Mar-a-Lago hjem også inneholder en rekke hemmelighetsstemplede dokumenter, inkludert Top Secret dokumenter. Seriøst? Topp hemmelige dokumenter hjemme hos Trump privat? Nasjonalarkivet erkjenner at de ikke har noe valg og kontakter Justisdepartementet/FBI.

I USA deles hemmelighetsstemplede dokumenter inn i tre nivå: Konfidensielle, hemmelige og topp hemmelige. Konfidensielle (Confidential) er laveste nivå, og er informasjon som vil kunne skade nasjonal sikkerhet hvis den avdekkes. Hemmelig (Secret) er informasjon som kan forårsake alvorlig skade til nasjonal sikkerhet, mens topp hemmlig (Top Secret) kan gjøre eksepsjonell alvorlig skade på nasjonal sikkerhet. Sistnevnte er ofte tilskrevet kodeordet SCI (Sensitive Comparmented Information) som innebærer at man kun kan se på dokumentet i spesielle rom (og der man må levere fra seg mobil og klokke før du entrer rommet). Dokumentene som Nasjonalarkivet hadde mottatt i 15 bokser inneholdt ikke bare alle typer hemmelighetsstemplede dokumenter, de låg også tilsynelatende tilfeldig plassert mellom aviser og magasiner.

Etter at Nasjonalarkivet nå kontakter Justisdepartementet/FBI om hva de har oppdaget, prøver Trump og hans folk å hindre FBI i å ta en titt på de 15 boksene med dokumenter. Det utvikler seg til en liten retts”krig” denne våren, hvor FBI i midten av mai omsider får klarsignal til å gjennomgå materialet. Funnet er mildt sagt skremmende: 184 hemmelighetsstemplede dokumenter, hvorav 67 er konfidensielle, 92 er hemmelige, mens 25 er topp hemmelige. Hva skal Trump med dette?

I rettsdokumentet jeg lener meg på i dette blogginnlegget er Justisdepartementet nå uklare på hvorfor de på dette tidspunktet VET at det fremdeles er flere dokumenter hos Trump. Det skyldes nok at de har en eller flere personer på innsiden av Trumps krets, som gir de uunværlig informasjon som hemmelig kilde. Uansett har Justisdepartementet nok oversikt til å presse Trump for mer materiale, og etter noen nye rettsrunder blir det klart at man kan hente de resterende dokumentene den 3. juni. Så denne junidagen tropper 3 FBI agenter og en advokat fra Justisdepartementet opp i Trumps Mar-a-Lago residens, og de får overlevert 38 hemmelighetsstemplede dokumenter (derav 17 topp hemmelige). I tillegg får de en skriftlig bekreftelse fra Trumps advokater om at alt materialet nå er overlevert. Advokatene skriver følgende:

Based upon the information that has been provided to me, I am authorized to certify, on behalf of the Office of Donald J. Trump, the following:

a. A diligent search was conducted of the boxes that were moved from the White House to Florida;

b. This search was conducted after receipt of the subpoena, in order to locate any and all documents that are responsive to the subpoena;

c. Any and all responsive documents accompany this certification; and

d. No copy, written notation, or reproduction of any kind was retained as to any responsive document.
I swear or affirm that the above statements are true and correct to the best of my knowledge.

I forbindelse med besøket på Mar-a-Lago får de 3 FBI agentene og advokaten fra Justisdepartementet også titte på lageret hvor dokumentene visstnok har vært lagret. Men; de får ikke ta en titt i boksene som fremdeles er der. Dette kommenteres i rettsdokumentet:

..the FBI agents and DOJ attorney were permitted to visit the storage room. See D.E.
1 at 5-6. Critically, however, the former President’s counsel explicitly prohibited government
personnel from opening or looking inside any of the boxes that remained in the storage room,
giving no opportunity for the government to confirm that no documents with classification
markings remained.

Etter besøket på Mar-a-Lago den 3. juni, hvor Trumps advokater har overlevert en skriftlig erkæring på at alt materiale er levert tilbake, viser rettsdokumentet som Justisdepartementet sendte retten for noen få dager siden at virkeligheten er en annen. Påny forklarer ikke Justisdepartementet hvorfor de vet at Trump-gjengen lyger, men vi kan iallefall lese følgende:

Through further investigation, the FBI uncovered multiple sources of evidence indicating that the response to the May 11 grand jury subpoena was incomplete and that classified documents remained at the Premises, notwithstanding the sworn certification made to the government on June 3. In particular, the government developed evidence that a search limited to the Storage Room would not have uncovered all the classified documents at the Premises. The government also developed evidence that government records were likely concealed and removed from the Storage Room and that efforts were likely taken to obstruct the government’s investigation.

Så den 5. august går FBI til retten og ber om ransakelsesorde med grunnlag i tre potensielle lovbrudd (hvorav de to første er knyttet til amerikanske spionasjelover):

  • 18 U.S.C. § 793 (Willful retention of national defense information)
  • 18 U.S.C. § 2071 (Concealment or removal of government records)
  • 18 U.S.C. § 1519 (Obstruction of federal investigation)

Dommeren gir de “GO” og tre dager senere gjennomfører FBI en ransakelse som avdekker mer enn 100 hemmelighetsstemplede dokumenter, inkludert 3 de finner på kontorpulten til Trump.

Hva som kommer til å skje fremover gjenstår å se. Standup-komikere som Jimmy Fallon har uansett noen flotte og herlige dager 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=0z6Nvf0hyDU

Enn så lenge tenker jeg vi kan stille oss noen spørsmål jeg tenker flere undres over.

Spørsmål 1: Hvorfor har Trump beholdt hemmelighetsstemplede dokumenter?

Den “snilleste” forklaringen er at Trump er en psykopat som elsker å vise frem at verden er i uorden, og at han har full oversikt. Jeg tenker det gleder han stort å hente frem “Top Secret” informasjon når festen til Trump-gjengen nærmer seg midnatt og alle har det som best.

Den mer sannsynlige forklaringen, og som hans tidligere advokat Michael Cohen har redegjort klart for i sin podcast Mea Culpa, er at Trump trenger disse dokumentene for å beskytte seg selv. Hvis/når det Amerikanske Justisdepartementet kommer til Trump og sier at “vi sikter deg for dette og dette”…, ja, da kan Trump svare med at det eksisterer en rekke Top Secret dokumenter ut i det fri (hos støttespillere hos Trump), og hvis Justisdepartementet fastholder anklagene mot Trump, ja, da vil landets hemmeligheter bli spredt for alle vinder.

Til sist har vi den “mørke” forklaringen, nemlig at Trump selger statshemmeligheter til land som Saudi Arabia, Iran, Russland etc.. mot penger.

Spørsmål 2: Risikerer Trump å bli tiltalt?

Så langt har Trump vist en bemerkelsesverdig evne til å unnslippe alle søksmål og siktelser. Men når det gjelder hemmelighetsstemplede dokumenter sitter jeg med en følelse at tingene ikke er helt de samme lenger. Eksempelvis ble menig Bradley Manning dømt til 35 år i fengsel for å ha lekket hemmelige dokumenter til Wikileaks.

På den særdeles TRUMP-vennlige tv-kanalen “Newsmax”, ble dommer Andrew Napolitano (påny en svært Trump-vennlig fyr) nylig intevjuet vedr denne saken med hemmeligstemplede dokumenter. Interessant nok var Napolitano klar på at Trump trolig vil bli siktet i denne saken i etterkant av USAs mellomvalg i begynnelsen av november: