Det siste døgnet har en rekke toneangivende norske medier publisert nyheten om at Steve Bannon har sagt seg villig til å vitne om kongress-stormingen 6. januar i fjor. Ifølge VG (se nyhetsbulletin under) har tidligere President Trump gitt Bannon “grønt lys til å vitne om hendelsen”:

TV2 har en lignende sak med tittelen “Trump-alliert skal vitne om Kongress-stormingen“, og utdyper nærmere bakgrunnen for det hele gjennom både et avsnitt med tittelen “Fikk tillatelse av Trump” og senere i artikkelen med følgende tekst:

Trump har tidligere beordret sine allierte til ikke å samarbeide med granskningskomiteen, og har brukt utøvende privilegium som begrunnelse. Dette innebærer at USAs president har rett til å holde tilbake intern informasjon, spesielt knyttet til konfidensiell kommunikasjon som involverer presidenten selv eller hans nærmeste hjelpere.

De siste dagene har det imidlertid dukket opp flere vitner som arbeidet i Trump-administrasjonen under stormingen, og den tidligere presidenten skal ha blitt frustrert for at ingen av hans egne forsvarere har talt for komiteen, ifølge avisen The New York Times.

– Vårt standpunkt overfor komiteen forblir uendret, men president Trump vil at Bannon skal fortelle komiteen sannheten, skriver Costello”.

Seriøst VG og TV2, er dette i tråd med god nyhetsformidling? Eller er dette nettopp den type “medielatskap” som fører til medieforakt? Jeg skriver “medielatskap” med hermetegn, for jeg antar at samtlige politiske journalister i både VG og TV2 forstår hva som er problemet med “nyheten” deres.

Før jeg forklarer galskapen, la meg illustrere det hele med følgende fiktive nyhet: Hva om du ikveld leser på VG eller TV2 sine plattformer at Trygve Slagsvold Vedum neste uke blir ny statsminister, fordi Kong Harald er lei av å lese om dårlige meningsmålinger for regjeringen. Kong Harald har derfor gitt grønt lys til Vedum om å overta etter Støre.

På samme måte som at vi skjønner dette ikke !!! gir noen mening (Kong Harald kan ikke blande seg inn i hvordan regjeringen fordeler ansvarsoppgavene sine), vet alle som følger politikken i USA på nært hold at tidligere President Trump ikke har noe makt når det gjelder eventuelle vitnemål fra Steve Bannon. Det finnes riktignok noe som heter “executive privilege” og som handler om at en President kan holde noe informasjon hemmelig, hvis det er til beste for Presidentembedet. Og nettopp dette med “executive privilege” er hva Trump later som han har med sitt siste meningsløse utspill vedr Bannon. MEN: Siden Bannon verken var ansatt for Trump i tiden forut 6. januar i fjor, samt at det nå er President Joe Biden som i praksis avgjør hva som dekkes av “executive privilege”, vet ALLE (inkludert VG og TV2) at utspillet til Trump kun handler om EN ting; han vil at media skal fremstå det slik at han (Trump) styrer showet. Og VG/TV2 går rett i fellen, gratulerer!

Siden jeg nå er såpass negativ til media, vil jeg påpeke at Dagbladet (i motsetning til de to andre nevnte) gjorde en ok jobb med saken. Selv om de ikke plukket galskapen fullstendig fra hverandre (slik jeg skulle ønske), sørget de iallefall for å opplyse leserne om følgende: “Bannon har hevdet at han ikke må møte fordi han er underlagt presidentens fritak, såkalt «executive privilege». Dette har komiteen tidligere avvist fordi Bannon hadde fått sparken fra Det hvite hus i 2017“.

Hva burde så en journalist skrive om denne saken? Selvsagt mye som er mulig, nedenfor følger ett forslag fra undertegnede som iallefall sørger for å opplyse leserne, snarere enn å lure de:

“Den tidligere amerikanske presidenten gir tilsynelatende Steve Bannon “grønt lys” til å vitne om hendelsen foran 6. januar komiteen, i et forsøk på å fremstå som den som styrer showet. Men siden Trump ikke kan gi noe “executive privilege” for Bannon, fremstår det hele som en siste desperat handling før 6. januar komiteen gjennomfører sine siste høringer nå i juli. Forøvrig er det helt urealistisk å se for seg Bannon fremfor 6. januar komiteen i en åpen offentlig høring, da det utvilsomt vil først bli forlanget av Bannon å vitne uten tilskuere (i likhet med alle andre vitner, en måte som sikrer at ingen går “amok” under høringen og sier noe uventet, da det vil føre de i vansker med tanke på at de allerede har gitt vitnemål under ed). Alle personer som møter komiteen med ærlige hensikter har ingen problemer med et slikt opplegg, men vi har ingen grunn til å tro at Bannon er en slik person”.

OPPSUMMERING: Siste døgns nyhet hos VG/TV2 er at Steve Bannon vil vitne om kongress-stormingen, og at Trump gir “grønt lys” til det hele. For den vanlige borger fremstår dette som at både Bannon og Trump virker ansvarlige. Noe som er ekstra “provoserende”, all den tid ALLE (både VG og TV2s politiske journalister + undertegnede) VET at dette ikke kommer til å skje. Trump har ingen innvirkning på hva som skjer, og Bannon vil aldri vitne foran 6. januar komiteen (OG ALLE VET DET!!!).

Kjære VG/TV2; neste gang USAs 45 President ønsker å disse verdens media, foreslår jeg at dere ikke går på kroken, men heller retter dere rak i ryggen og gjør som den gode gamle SV-dronningen Hanna Kvanmo utvilsomt ville gjort: