Det er nå kun knappe 90 dager til det neste Presidentvalget i USA. På bakgrunn av hvordan den nåværende Presidenten har skikket embedet sitt siden innsettelsen i januar 2017, er det flere som frykter for demokratiets fremtid i Amerika hvis President Trump gjenvelges til fire nye år. Det har ført til at en rekke konservative grupperinger har kommet på banen det siste året, for å advare mot hva som foregår i det Hvite hus. En av disse er The Lincoln Project, som ble opprettet gjennom en kronikk i New York Times den 17. desember 2019 med tittelen: “We Are Republicans, and We Want Trump Defeated“.

TrumpTLP17des2019

Som utklippsbildet over viser, var denne kronikken skrevet av George T. Conway IIISteve SchmidtJohn Weaver og Rick Wilson, som alle tidligere har arbeidet for og støttet republikanske valgkampanjer. Jeg har tidligere blogget om hvem disse fire kronikkforfatterne og grunnleggerne av The Lincoln Project er.

Gjennom de siste månedene opplever jeg at The Lincoln Project har blitt en stadig viktigere maktfaktor i det politiske dramaet som utspiller seg foran øynene våre hver dag, og jeg vil nå se nærmere på hva det er de gjør som forhåpentigvis vil bidra til at Joe Biden vinner Presidentvalget den 3. november.

Erfaring og kompetanse på ulike områder

En viktig del av konseptet til The Lincoln Project er den massive produksjonen av kampanjefilmer, noe jeg kommer nærmere tilbake til nedenfor. Men først noen ord om den erfaringen og kompetansen de besitter. Som forklart over (samt i mitt tidligere blogginnlegg) har alle arbeidet for republikanske valgkampanjer. De vet dermed hva det dreier seg om, og ikke minst hvordan man henvender seg til en typisk republikansk velger. Rick Wilson har flere ganger illustrert dette veldig bra i podcasten han lanserte denne våren sammen med demokraten Molly Jong-fast: “The New Abnormal“. Ifølge Wilson er et vanlig problem for demokrater at de ønsker å få med alle nyanser i en sak, i en slik grad at vanlige velgere ikke orker å følge med lenger. Det gjelder derfor å selge et enklest mulig budskap, noe de bevisst gjør i alle kampanjefilmene de produserer.

Under er et intervju som Trevor Noah fra The Daily Show hadde med Rick Wilson i januar dette året. I denne samtalen omtales President Trumps mantra fra forrige valg (“Build the wall”) som et eksempel på hvordan man på en enkel måte kan henvende seg til velgere (uten å bruke tid på alle de nyansene som en slik setning innebærer).

 

Rick Wilson er forøvrig bosatt i Florida, og har gang på gang de siste månedene understreket at når meningsmålinger forteller at Joe Biden leder med 10 prosentpoeng i solskinnstaten, ja, da er det i praksis nokså likt. Rett og slett fordi Wilson vet at det vil komme til å skje en rekke hendelser som handler om å gjøre det vanskelig for velgere å stemme. Rent konkret hva Wilson sikter til her er jeg ikke helt sikker på, men  han har jobbet i kulissene i Florida ved en rekke anledninger, og kjenner metodene som benyttes. Ett eksempel kan være å ha færre stemmemaskiner i distrikter med overvekt av demokratiske velgere. Uansett, i stedet for å drive med spekulasjon og gi vann til rene konspirasjonsteorier, tenker jeg det er positivt for Joe Biden-kampanjen å ha en mann på sin side som kjenner de mørke sidene ved det politiske spillet (slik jeg oppfatter at Rick Wilson gjør).

En annen sentral person i The Lincoln Project er advokaten George Conway, og på en av de siste podcastsendingene sine ble det sagt at nevnte Conway har en spesiell rolle i tiden fremover: Han vil nemlig bistå en rekke advokater som står klare til å få rettsvesenet til å gripe inn når republikanerne den påfølgende tiden kommer med sine forevntede triks knyttet til stemmeundertrykking. Merk: Jeg har ikke tenkt å bruke mye plass på å drøfte fenomenet i dette blogginnlegget, og nøyer meg med å oppsummere hva folk flest tenker om dette: Hvis det er dårlig oppmøte ved valg, favoriserer det republikanere, mens stort oppmøte favoriserer demokratene. Derfor prøver republikanere å komme med ulike tiltak for å gjøre det mer vanskelig å stemme. Noe altså The Lincoln Project står klar til å motarbeide.

Kampanjefilmer

Helt siden opprettelsen for litt over et halvt år siden, har The Lincoln Project produsert en rekke kampanjefilmer. Men mens det i begynnelsen kunne gå uker mellom hver ny film, kommer det nå (nesten) daglig nye filmer. Disse korte videosnuttene på rundt 1 minutt er omtrent alltid knyttet til siste døgns hendelser, og det er hovedsaklig to målgrupper (ifølge uttalelser de har kommet med på sin egen podcast):

Målgruppe 1: Usikre velgere i vippestater. Kampanjefilmer fra The Lincoln Project kjøres på konservative tv-stasjoner i sentrale vippestater som eksempelvis Michigan, Wisconsin, Florida, Pennsylvania, Arizona og North Carolina.

Noen eksempler på slike filmer rettet mot usikre velgere:

 

 

 

 

Målgruppe 2: President Trump. Disse kampanjefilmene kjøres utelukkende i Washington D.C. (eventuelt også Florida), og da fortrinnsvis på Fox News, for å fange oppmerksomheten til USAs nåværende President. Hensikten med disse filmene er å oppskake mannen sånn at han bruker det neste døgnet på alt annet enn å tenke på sin motstander Joe Biden.

Noen eksempler på slike filmer rettet mot President Trump:

 

 

 

I tillegg til disse to “hoved”-målgruppene, har også The Lincoln Project benyttet anledningen til å angripe andre relevante personer knyttet til President Trump når de har følt at det var på sin plass. En mulighet de fikk for noen uker siden, da Trump-kampanjen ved Ivanka Trump lanserte en annonse om at folk som hadde mistet jobben burde prøve å få seg en ny jobb. Det gjorde at de umiddelbart produserte filmsnutten “Find something new” (se nedenfor), noe som visstnok gjorde Jared Kushner så rasende at han startet en kampanje for å diskreditere The Lincoln Project. Her er to lenker til noen artikler i New York Post de siste dagene: Lincoln Project co-founder met with Trump for campaign role in 2016 og The Lincoln Project is just another way for hacks to milk (liberal) donors.

Ifølge uttalelser på sin egen podcast, er The Lincoln Project veldig komfortable med negativ medieoppmerksomhet. For – som de understreker på nevnte podcastepisode: Det er ikke The Lincoln Project som stiller til valg. Derfor må bare Trump-kampanjen kjøre på videre hvis de ønsker det. Velgere flest får ikke med seg denne “støyen”, de har kun fokus på Trump eller Biden.

 

I tillegg til kampanjefilmer for å bistå Joe Biden i Presidentkampen,  er også The Lincoln Project opptatt av å knuse det de omtaler som Trumpismen, sånn at den aldri oppstår igjen. Det gjør at de også kjemper for at demokratene skal vinne Senatet (viktigheten av å vinne Senatet har jeg tidligere blogget om i innlegget “Det amerikanske Senatsvalget 2020 – viktigere enn Presidentvalget?“), og de har derfor produsert en rekke filmer mot republikanske senatorer som er på valg i sårbare stater.

Noen eksempler på slike filmer:

 

 

 

I tillegg til disse kampanjefilmene (lenker til alle filmene finnes på you tube her), har The Lincoln Project laget en egen podcast som nå kommer ut ca 2 ganger i uken. For to dager siden ble 72-år gamle Rita intervjuet, noe som førte til en minnerik samtale mellom den tidligere Trump-supporteren og Ron Steslow fra The Lincoln Project. Disse 30 minuttene anbefales på det sterkeste.

Videre har de gjennomført to digitale folkemøter hvor de svarer på spørsmål fra seerne, det siste denne uken.

 

 

Det blir utvilsomt en spennende valghøst i USA, og jeg tror og håper at bidraget fra The Lincoln Project vil hjelpe Joe Biden i kampen for å bli USAs 46. President.

 

 

0