I disse dager publiseres (nesten) daglig nye kampanjefilmer av The Lincoln Project, med ett mål for øye: Å sørge for at Donald Trump taper Presidentvalget i November. Opprettelsen av The Lincoln Project skjedde i form av en kronikk i New York Times den 17. desember 2019 med tittelen “We Are Republicans, and We Want Trump Defeated“.

Som utklippsbildet over viser, var denne kronikken skrevet av George T. Conway III, Steve Schmidt, John Weaver og Rick Wilson, som alle tidligere har arbeidet for og støttet republikanske valgkampanjer. I dette blogginnlegget vil jeg se nærmere på hvem de fire kronikkforfatterne og grunnleggerne av The Lincoln Project er.

George T. Conway III

Copyright: Chip Somodevilla/Getty Images

George Conway er advokat og gift med President Trump sin nære rådgiver Kellyanne Conway. Han vokste opp i det han selv omtaler som en liberal bastion i Massachusetts, og ble først en konservativ da han begynte å studere og Ronald Reagan var den 40. Presidenten i USA. Conway har (inntil nå) alltid stemt på de republikanske kandidatene, men kommer til å gi sin stemme til demokraten Joe Biden under Presidentvalget i November.

På 90-tallet var George Conway forøvrig en av advokatene som representerte Paula Jones i søksmålet mot President Bill Clinton etter påstander om seksuell trakassering (endte med forlik). Da jobbet han tett sammen med kjente konservative størrelser som Ann Coulter og Matt Drudge. På slutten av dette tiåret datet han (ifølge denne artikkelen fra Salon den 4. mars 2000) Laura Ingraham, som siden 2017 har hatt sitt eget program “The Ingraham Angle” på Fox News.

Etter at President Trump ble innsatt som USAs 45. President i januar 2017, gikk det ikke lang tid før daværende Justisminister Jeff Sessions tilbød George Conway stilingen som assisterende riksadvokat. Dette ville gi han ansvaret for å lede Sivilavdelingen i Justisdepartementet, og i utgangspunktet var han klar for å takke ja til tilbudet. Men som forklart her i episode 2 av podcasten “Republicans Defeating Trump” endret det hele seg da President Trump først sparket FBI-direktør James Comey den 9. mai, og deretter noen dager senere forklarte i et intervju med NBCs Lester Holt at sparkingen var knyttet til Russland-etterforskningen. Her er forøvrig lenke til hvordan legendariske Saturday Night Live gjenskapte det mye omtalte Lester Holt intervjuet.  Uansett, etter dette innsåg Conway at han ikke kunne være en del av denne administrasjonen, og annonserte (2. juni) at han ikke lenger var interessert i jobben som assisterende riksadvokat. Men det var først ett og et halvt år senere (16. november 2018) at Conway forklarte at grunnen til at han takket nei var at Trump-administrasjonen er “like a shitshow in a dumpster fire“.

Den 3. oktober 2019 publiserte The Atlantic en kronikk av George Conway med tittelen “Unfit for Office“. I denne kronikken forklarer Conway at Donald Trump sin narsissisme gjør han uegnet som President. En uke senere utbroderte Conway nærmere i podcasten til den tidligere føderale anklageren Preet Bharara (som ble avskjediget av President Trump i mars 2017): “Stay Tuned With Preet: Diagnosing Trump (with George Conway)“. Dette intervjuet gav forøvrig et sjeldent innblikk i hvem Conway er, da han til da hadde holdt en svært lav medieprofil. Men noen måneder senere dukket han opp flere ganger i CNN-studio i forbindelse med riksrettsaken som ble ført mot President Trump pga Ukraina. I klippet under får vi høre reaksjon til (blant annet) Conway etter at Trump nettopp er blitt frifunnet i Senatet:

Steve Schmidt

Copyright: Wikimedia commons/David Shankbone

Steve Schmidt er en kommunikasjonsrådgiver/strateg som har jobbet for en rekke politiske kampanjer. I 2001 var han talsmann for den nasjonale republikanske kongresskomiteen, og i 2002 ble han kommunikasjonsdirektør. Etterhvert ble Schmidt del av Bush-administrasjonen som Nest-assistent (Deputy Assistant) til President George Bush og rådgiver for Visepresident Dick Cheney. I 2004 ble han medlem av den strategiske planleggingsgruppen som skulle sørge for at Bush ble gjenvalgt. I 2005 og 2006 var han rådgiver for det Hvite hus og ansvarlig for nominasjonene av Samuel Alito og John Roberts til Høyesterett. Deretter (i 2006) forlot han det Hvite hus for å lede gjenvalgskampanjen til California-guvernør Arnold Schwarzenegger. I 2008 ble Schmidt en sentral brikke i John McCain‘s Presidentkampanje, og opplevde flere positive presseomtaler. Den 6. september 2008 skrev New York Times om “An Adviser Molds a Tighter, More Aggressive McCain Campaign“, og ni dager senere (15. september) kunne vi lese i Time at Schmidt “has a long and prosperous career ahead of him“. Forøvrig er Steve Schmidt kjent for å være den som fikk John McCain til å velge Sarah Palin som sin Visepresident-kandidat (i etterkant kan vi vel slå fast at dette neppe var hans klokeste råd), og i filmen Game Change (som handler om Presidentkampen i 2008) blir nevnte Schmidt spilt av den kjente skuespilleren Woody Harrelson.

John Weaver

Utklipp fra opptreden på MSNBC

John Weaver er en politisk konsulent som i over 30 år har jobbet for det republikanske partiet. Som ung student på 80-tallet lot han seg inspirere av President Ronald Reagan, og allerede i 1988 fikk Weaver ansvaret med å lede den politiske kampanjen for Bush-41 i Texas. Senere skulle han komme til å jobbe for John McCain sine Presidentkampanjer i 2000 og 2008, og ifølge denne wikipedia-siden ble Weaver “…described as one of McCain’s “closest advisers” and “an architect of McCain’s ‘Straight Talk Express“. I 2012 ble Weaver sjefsstrateg for Presidentkampanjen til Jon Huntsman, før han inntok en lignende rolle for Presidentkampanjen til John Kasich i 2016. Her er forøvrig en artikkel fra Texas Tribune som i 2011 skrev om Weaver’s planer om å arbeide for Jon Huntsman. I tillegg til arbeidet sitt for alle disse presidentkampanjene, har også John Weaver bidratt inn mot utallige guvernør- og kongressvalg.

I første episode av podcasten “Republicans Defeating Trump” kan Weaver fortelle at han ikke lenger har oversikt over alle de feriene, gebursdagene og andre familiesammenkomster han har gått glipp av, fordi han gjennom hele sitt liv (nesten) alltid har prioritert å jobbe for å fremme de republikanske og konservative tankene. Det gjør derfor inntrykk når han (etter 31 min av episoden) forteller om hvordan det var å innse at partiet du har kjempet for gjennom et langt liv plutselig er borte: “…and then you wake up one day.. you read the news.. it dawns on you… it was all a big fat lie, that we didn’t care about character, we didn’t care about responsibility, we didn’t care about the constitution or the rule of law, and we didn’t seem to care about a cogent national security policy or free trade or freedom..”

 

Rick Wilson

Copyright: Wikimedia commons/GRuban

Rick Wilson er en politisk strateg, mediakonsulent og forfatter. Han skrev i 2018 bestselgerboken “Everything Trump Touches Dies“, og har gjennom årene skrevet for en rekke medier som The Daily Beast, Politico, The New York Daily News, The Federalist, og The Independent Journal Review.

Da George Bush Sr ble USAs 41. President i 1988, ble Rick Wilson utnevnt av daværende forsvarsminister Dick Cheney til å jobbe i forsvarsdepartementet. Senere ble Wilson del av Rudolph Guiliani sin borgermesterkampanje i 1996, og fire år senere arbeidet han for å få samme Guiliani innvalgt som senator for New York. I 2016 jobbet forøvrig Wilson med Presidentkampanjen til Evan McMullin.

I klippet under (fra januar dette året) blir Rick Wilson intervjuet av Trevor Noah fra The Daily Show, og her redegjør Wilson i klare ordelag om hvorfor President Trump må bekjempes i November:

 

Siden opprettelsen i desember 2019, har The Lincoln Project laget en rekke minnerike filmsnutter for å overbevise Amerika om at nok er nok. Under følger mine favoritter (sortert etter publiseringsdato):

28. januar: We Are The Lincoln Project

14. februar 2020: Telling The Truth

21. april 2020: Ready

28. april 2020: Dystopia

4. mai 2020: Mourning in America

18. mai 2020: This Week

23. mai 2020: 100,000 dead Americans. One wrong President.

4. juni 2020: War Zone

5. juni 2020: Mattis

6. juni 2020: Leadership

6. juni 2020: Steps

9. juni 2020: Crowds

11. juni 2020: Flag of Treason