I skrivende stund er det kun 133 dager igjen til det neste Presidentvalget i USA, og demokratenes kandidat Joe Biden vurderer fremdeles hvem han vil velge som sin Visepresident. Det eneste sikre så langt er at denne personen vil være en kvinne, da Biden valgte å bekrefte dette under en nominasjonsdebatt på CNN den 16. mars i år:

Det finnes en rekke gode kandidater som Joe Biden kan velge mellom, men min personlige favoritt er utvilsomt Kamala Harris. Hun var lenge med i kampen for å bli demokratenes Presidentkandidat, men trakk seg i vinter etter å ha slitt økonomisk i lengre tid.

Kamala Harris er en 55 år gammel kvinne, og Senator fra California. Hun er datter av innvandrere fra India og Jamaica, og i 2016 ble hun den andre mørkhudete kvinnen som noensinne hadde blitt en del av Senatet. De siste årene har hun vist seg som en av de mest effektive politikerne til å holde maktpersoner ansvarlig gjennom gode og effektive spørsmål under høringer i kongressen, noe denne “herlige” utspørringen av daværende kandidat for Høyesterett, Brett Kavanaugh, demonstrerer. Eller dette klippet fra høringen med Justisminister William Barr den 1. mai i fjor . Ifølge Vanity Fair så sløyet Harris Justisminister Barr som en fisk: “Kamala Harrius guts Barr like a fish, leaves him flopping on the deck“.

Hovedgrunnen til at hun er blant de politikerne som behersker slike høringer best, er hennes bakgrunn som statsadvokat i California. Men nettopp denne bakgrunnen har lenge vært kilde til den sterkeste kritikken mot Harris, da hun tidligere var kjent som en knallhard aktor som ikke viste noen nåde mot de som hadde havnet i politiets søkelys. Mange demokrater mener at USA har lidd under “mantraet” om at man må være “tough on crime”, og i en tid hvor det demonstreres over hele USA og vi hører rop om at man må “Defund the Police” kan det sånn sett virke noe kontraproduktivt for Joe Biden å gå for henne som Visepresident. Det som imidlertid taler til hennes fordel, er at hun ser ut til å forstå og evne å orientere seg i det landskapet som nå brettes ut i Amerika. Kamala Harris har den siste tiden vært svært aktiv og klar i sin kamp mot politibrutalitet, noe som nylig fikk Shaun King til å tvitre følgende:

kamala

For dere som ikke kjenner denne Shaun King, kan jeg informere om at han er en borgerrettsaktivitst som har en sentral rolle i Black Lives Matter – bevegelsen. King har lenge vært en stor beundrer av Bernie Sanders, og hans innflytelse blant de mest radikale på venstresiden er betydelig (hans tilhengerskare på twitter har for lengst passert millionen). Når derfor Shaun King gir tommelen opp for Kamala Harris, bør det være et klart signal til Biden-kampanjen om å gå for nettopp henne som Visepresident.

I klippet under fra 8. juni dette året redegjør Kamala Harris for sine tanker rundt “Defund the Police” bevegelsen på MSNBC programmet The View:

Forøvrig kan det nevnes at da Kamala Harris startet opp sin Presidentkampanje for ett og et halvt år siden, var det med slagordet “For the People“. Noen uker senere fikk så hennes talepunkt om at “We are better than this” (med referanse til dagens administrasjon i det Hvite hus) gjenklang i den berømmelige høringen med tidligere Trump-advokat Michael Cohen den 27. februar 2019. For da hadde daværende komiteleder Elijah Cummings en herlig kommentar etter 2:00 i dette klippet hvor han konkluderte med at noen hadde “tatt” hans talepunkter om at “We are better than this” – i praksis en hyllest av Kamala Harris.

Helt til slutt: For ca ett år siden startet debattene blant de demokratiske Presidentkandidatene, og det er fremdeles mange som minnes hvordan Kamala Harris høvlet over Joe Biden (se klippet under). Jeg håper Biden ser tilbake på denne opplevelsen som et “bevis” for Harris sin kompetanse, og at han velger henne som sin makker til å vinne mot Trump/Pence i Presidentvalget til høsten.