De siste tiårene har det skjedd en revolusjon innen nyhetsformidlingen. Saker produseres fortløpende i de utallige digitale mediene som finnes, og gjennom fremveksten av sosiale medier er vi mange som har anledning til å være våre egne nyhetsredaktører. Det tenker jeg gir grobunn for at såkalte konspirasjonsteorier kan bli spredd i langt større grad enn tidligere. Og for de som ønsker en definisjon av ordet før jeg fortsetter: I følge Store Norske Leksikon er konspirasjonsteori “..en forklaringsmodell som går ut på at ting som er galt i verden skyldes at mektige grupper i hemmelighet sammensverger seg for å fremme sin egen, skjulte agenda“.

En av de mest spesielle konspirasjonsteoriene i disse dager er QAnon, som urovekkende nok ser ut til å bli en stadig mer synlig del av Trump-sirkuset.

20200225_trump-q-master_2000_dMother Jones illustration; Matt Rourke/AP; Frederic Legrand/COMEO; Mark Helenowski

Kort forklart handler QAnon teorien om at det visstnok finnes et kriminelt og satanistisk nettverk her i verden (også kjent som “den dype staten”) som styrer alt som skjer.

Det er flere som betrakter utviklingen av konspirasjonsteorien QAnon i forlengelsen av Pizzagate. For dere som ikke husker episoden: Den 4. desember 2016 møtte den 28 år gamle tobarnsfaren Edgar Maddison Welch opp på pizzarestauranten Comet Ping Pong i Washington D.C. Welch var bevæpnet med AR-15 og en pistol, og skulle redde barn fra pedofiliringen som Hillary Clinton og hennes valgkampsjef John Podesta drev sammen. Heldigvis var restauranten tom, og ingen kom til skade (selv om Welch fyrte av flere skudd).

Comet_Ping_Pong_Pizzagate_2016_01Copyright: Wikimedia Commons /Farragutful

Men hvorfor trodde Welch at Clinton og Podesta var del av en pedofiliring? Jo, han var blant de som ikke stoler på vanlige medier, og heller velger å høre på farlige konspirasjonsteoretikere som Mike Cernovich og Alex Jones.

En av de fremste ekspertene på QAnon er Travis View. Han har skrevet en rekke artikler i Washington Post om dette fenomenet, og produserer også podcasten Qanon Anonymous. Ifølge Travis View er essensen i konspirasjonsteorien at: “…there is a worldwide cabal of Satan-worshiping pedophiles who rule the world, essentially, and they control everything. They control politicians, and they control the media. They control Hollywood, and they cover up their existence, essentially. And they would have continued ruling the world, were it not for the election of President Donald Trump, who was elected to put a stop to the cabal, and whose struggles behind the scenes are being revealed by Q“.

Hvem denne Q er vet ingen. Kanskje er det en konkret person. Eller flere. Eller ingen ? Men uansett brukes visstnok bokstaven Q som symbol fordi folk som har adgang til topphemmelig informasjon i det amerikanske forsvaret har såkalt Q-klarering. Så i god konspiratorisk ånd legges det opp til at det finnes mektige støttespillere til QAnon langt inne i den dype staten, og jevnlig poster Q kryptiske meldinger til sine tilhengere på nettstedet 4chan.org.

Opprettelsen av QAnon konseptet knyttes til oktober 2017, og i den anledning er det verdt å se nærmere på et møte President Trump hadde med militærtopper denne måneden. For som reportasjen under viser, kom USAs 45 President med en kryptisk kommentar om at det var stille før stormen (“Calm before the storm):

Denne “stormen” er mye omtalt i QAnon-kretser og beskrives på følgende måte i denne wikipedia-artikkelen: “The Storm is an anticipated event in which thousands of people, members of the cabal, will be arrested, possibly sent to Guantanamo Bay prison or face military tribunals, and the U.S. military will brutally take over the country. The result will be salvation and a utopia on earth“.

De siste årene har QAnon bidratt til å spre en rekke falske påstander. Noen få eksempler på vannviddet som spres:

  • Nord-Korea sin leder Kim Jong-un er innsatt av CIA
  • Den tidligere lederen av demokratenes nasjonale komite, Debbie Wasserman Schultz, hyret en gjeng (MS-13) fra El Salvador for å myrde Seth Rich
  • Angela Merkel er barnebarn til Adolf Hitler
  • Barack Obama, Hillary Clinton, George Soros planlegger et kupp

I takt med utbredelsen av QAnon har vi dessverre sett at Trump-kampanjen omfavner konspirasjonsteoretikerne (og omvendt). President Trump setter nok pris på den rollen han har fått i teorien til QAnon om at det er han som skal redde verden fra den dype staten, og de gjør seg stadig mer bemerket på Trump sine valgarrangement.

q1

Her er utdrag fra en CNN-artikkel i 2018 med tittelen “QAnon is the one conspiracy theory to rule them all“: “If you watched any of President Donald Trump’s campaign rally in Tampa, Florida on Tuesday night, you likely caught a glimpse of people holding up signs with “Q” or “QAnon” printed on them. Those people are adherents of a broad-scale conspiracy theory that pits President Trump against a global elite seeking to murder him. Yes, you read that right“.

Ifølge denne 4-dager gamle artikkelen fra The Week viser det seg nå at hele 53 republikanere som hadde ambisjoner om kongressvalg til høsten har promotert konspirasjonsteorien til QAnon. “Heldigvis” viser det seg at 30 av disse kandidatene allerede er ute av racet.

Men er det egentlig så farlig at det finnes mennesker som velger å tro på dette våset som QAnon representerer? Og hvor mange er de egentlig? For å ta sistnevnte spørsmål først: Ifølge denne 1-dag gamle artikkelen i The Guardian regner man med at QAnon bevegelsen rommer omtrent 3 millioner mennesker (dette tallet er dog trolig et overestimat).

Så var det spørsmålet om hvor farlig bevegelsen er. Selv tenker jeg QAnon potensielt bidrar til to ulike typer farer. Den ene handler om faren for vold. Som Pizzagate-episoden fra 2016 avdekket, lot en vanlig tobarnsfar seg skremme såpass at han var klar til å skyte folk på en restaurant (fordi han trodde de var del av en pedofiliring som misbrukte barn). Det er jo nettopp denne voldsomme overbevisningen til folk som er hva som virkelig kan være farlig med konspirasjonsteorier, og det var sånn sett ikke veldig overraskende da The Atlantic den 14. mai dette året hadde en artikkel med tittelen “QAnon is a new American religion“. I denne artikkelen i Aftenposten fra 2018 med tittelen “Konspirasjonsteorien QAnon har tatt steget fra internetts mørke kroker til Trumps massemøter” kan vi lese følgende: “– Retorikken, engasjementet til dem som virkelig tror på det og en tilbøyelighet for vold, gjør at jeg tror at dette faktisk er skikkelig farlig, sier Saagar Enjeti, som dekker Det hvite hus for det konservative nettstedet The Daily Caller“.

Men i tillegg til faren for vold, er også en annen relevant fare at disse menneskene ikke tror på fagpersoner når det er viktig at de gjør nettopp det. Som i disse koronavirustider. I møtet med Covid-19 har QAnon gjort det meste av hva man kunne frykte. De har eksempelvis anbefalt folk å drikke blekemiddel, og hevdet at hvite er immune mens asiater lett blir smittet. Sistnevnte artikkel redegjør også godt for hvordan man har skiftet standpunkt underveis dette året. Til å begynne med mente QAnon at Covid-19 er en bløff som kun handler om å ødelegge President Trump sine sjanser til gjenvalg. Men da USA stengte grensene mot Europa og WHO oppgraderte Covid-19 til en pandemi, kom plutselig entuiasmen frem. For da trodde man at det var tid for massearrestasjoner av agenter for den dype staten. Dessuten var det en del religiøse som mente at vi nå såg starten på Guds herredøme på Jorden, før QAnon etterhvert konkluderte med at Covid-19 er en kinesisk biologisk utviklet våpen. Dessuten må det vites at Kina selvsagt samarbeider med demokratene.

Jeg vet ikke hva som er riktig, men magefølelsen sier at flere av menneskene i klippet nedenfor er potensielle QAnon-tilhengere. Hvordan folk ender opp med slike tanker og manglende vurderingsevner er for meg et stort spørsmål. Verden har utvilsomt fremdeles en lang vei å gå.