Den 5. november 2024 finner det neste Amerikanske Presidentvalget sted. Hvis Donald Trump er på stemmeseddelen til republikanerne og vinner, er det over og ut for “the land of the free”. Da vinner fascismen frem over demokratiet, og alt som kan gå galt vil gå fullstendig til he&/¤#%. Både med USA og resten av verden.

(Scott Olson / Getty Images)

Men jeg har fremdeles et berettighet håp om å slippe en slik situasjon. Takket være USAs kvinner og ikke minst de unge selv. Dette kommer vi mer tilbake til snart. Men først;

I USA finner Presidentvalget sted hvert fjerde år, mens mellomvalgene (til blant annet Representantenes hus og 1/3 av Senatet) skjer både samtidig med Presidentvalget; samt midt i en Presidentperiode. Utover det kan det også finne sted viktige delstatsvalg ved andre tidspunkt, noe som har vært tilfelle denne uken. Og resultatene har vært svært oppmuntrende for demokratene, som de siste 24 timer har vunnet viktige slag i både Virginia, Ohio og Kentucky. Det fascinerende er dog at de fleste meningsmålinger på forhånd forventet republikansk suksess. Så hva skjedde?

VIRGINIA

I Virginia heter guvernøren Glenn Youngkin. Han representerer det republikanske partiet, og er blant ungfolene i USAs partipolitikk med sine knappe 56 år. Av mange er Youngkin sett på som en mulig Presidentkandidat i fremtiden, og målet før valget denne uken var klart: Youngkin håpet at republikanerne skulle vinne tilbake Senatet i Virigina (som demokratene til nå har hatt flertall i). Da ville man sitte med makten i alle tre “kamre”: Virginias “House of Delegates” (tilsvarende “Representantenes hus” nasjonalt), Virginias Senat, samt Guvernørstolen til Youngkin selv. Med en slik maktfordeling var Youngkin klar til å banke gjennom et abortkonsept han selv mente var et fornuftig kompromiss; Abortforbud etter uke 15; med unntak for voldtekt, incest, samt hvis kvinnens liv er i fare (for tiden har Virginia et abortforbud etter uke 26).

Men; guvernør Glenn Youngkin fikk ikke ønsket sitt oppfylt. Snarere tvert imot. For demokratene gjorde det såpass bra at de beholdt flertallet sitt i Virginia sitt Senat, samt at de vant makten i Virginia “House of Delegates”. Og USAs kvinner er ikke “fornøyd” med abortforbud etter 15 uker. De vil styre det hele selv, sammen med legen sin. Noe som selvsagt er den eneste logiske beslutningen et samfunn kan komme til.

OHIO

I Ohio fikk velgerne muligheten til å stemme ja eller nei til selvbestemt abort, og med rundt 95 % av stemmene opptalt er det klart at ja-siden har vunnet en soleklar seier:

KENTUCKY

I “knallrøde” Kentucky, hvor republikanerens majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, kommer fra, vant demokraten Andy Beshear en særdeles sjokkerende seier i 2019-valget. Men det hendte mens daværende President Donald Trump herjet som verst, og de fleste hadde derfor forventet at republikanerne ville ta tilbake guvernørembedet denne uken. Men den gang ei, Andy Beshear “kept his ground” og vant med 52,5 % av stemmene mot GOP-motstanderen Daniel Cameron, som nylig hadde fått offentlig støtte fra ingen ringere enn Donald Trump.

FARVEL TIL “ROE VS WADE”

Det siste året har vi stadig vekk fått høre i media at i en tenkt Presidentduell mellom Donald Trump og Joe Biden ligger førstnevnte best an. Gjennom denne høsten har også meningsmålingene vært svært positive til republikansk valgsuksess. Men med fasiten i hånd etter demokratenes suksess i Viriginia, Ohio og Kentucky, tenker jeg det kan være lurt å gå litt tilbake i tid; nærmere bestemt til den ulykksalige dagen 24 juni 2022. Da slo Amerikansk Høyesterett fast at den legendariske Roe vs Wade dommen, som har fungert som rettsikkerhet for amerikanske kvinners rett til selvbestemt abort i 50 år, ikke lenger skal bestemme hva de enkelte delstatene i USA kan foreta seg. Og vips startet GOP med å innskrenke og etterhvert gjøre det helt umulig å foreta en abort i en rekke deltstater. Som denne artikkelen fra starten av 2023 forteller: Seks måneder etter den historiske abortdommen av Høyesterett, har 24 delstater i USA enten forbudt abort eller de planlegger å gjøre det.

Men; mens republikanerne forbyr abort, vinner demokratene valg. Det begynte allerede i forbindelse med mellomvalget i USA november 2022. “Alle” meningsmålinger fortalte om en enorm rød bølge som skylte over landet og som ville gi republikanerne 30-40 seters flertall i Representantenes hus. Men dette skjedde aldri. Riktignok vant GOP det minste kammeret, men med knappest mulig margin og uten litt “gerrymandering” i New York ville det neppe skjedd. I denne artikkelen prøver man å analysere hva som skjedde: “What happened to the Red Wave?“.

Siden mellomvalget 2022 har en rekke jevne enkeltvalg som har funnet sted endt med samme resultat: Seier til den demokratiske politikeren! Gårsdagens valg i blant annet Viriginia, Ohio og Kentucky følger i samme spor. Det smått fascinerende er at meningsmålingene sliter med å følge opp; i følge en analyse av anerkjente FiveThirtyEight.com av 38 enkeltvalg denne høsten har demokratene gjort det 10 % bedre enn meningsmålingene tilsa. Kan noe av grunnen være at kvinner generelt er dritt lei av at noen gretne gamle politikergubber tilsynelatende vet bedre enn hva både kvinnene selv og legen deres mener? Og med tanke på at det demokratiske partiet støtter kvinners rett til å bestemme selv, mens en rekke profilerte republikanere nærmest “slåss” om å få være den verste mørkemann mulig, tenker jeg at nettopp abortsaken kan være den som bidrar til en blå demokratisk vind over USA i årene som kommer. Det hele forsterkes av at de unge ser med skrekk på utviklingen i dagens USA, og rykker til for å stemme og skape den fremtiden de selv ønsker? I den anledning er det verdt å merke seg at når det gjelder velgere mellom 18 og 29 år i konservative Ohio, stemte hele 77 % av ungdommene for retten til selvbestemt abort.

Men hvorfor fanges det ikke opp av meningsmålerne? Jeg har en mistanke om at det er to grunner til dette: (a) Når det gjelder kvinnene som er forbannet på grunn av abortstriden, tenker jeg en langt større andel av disse (enn hva tilfellet er med andre grupper) møter opp i valglokalet. Altså: Meningsmålerne tar ikke høyde for hvor sint kvinnene er for at de faktisk ikke får bestemme over egen kropp. De er såpass sinte at de ikke bare sier det til meningsmålere, de møter også opp og stemmer demokratisk (fordi det kun er det demokratiske partiet som har fokus på retten til selvbestemt abort).

Når det gjelder de unge, tipper jeg meningsmålerne sliter med å finne de. Ingen har fasttelefoner, og de er stadig vekk på nye sosiale medier. Men utover det er de en gruppe mennesker som ser urettferdigheten i at gamle gubber skal bestemme over en kvinne sin kropp.

I det neste Presidentvalget i USA den 5. november 2024, kan hele verden gå i ruiner. Men det hele kan også hende på mest mulig vakkert vis, gjennom at kvinner og de unge tar makten tilbake til folket!

Allison Bailey/NurPhoto via Shutterstock
Allison Bailey/NurPhoto via Shutterstock