Denne uken har selvbetjeningskasser blitt gjenstand for nærmere analyse i Bergens Tidende. Først ute var kunde Oskar Moen, som i en kronikk den 30. oktober gjorde det klart at han var lei av å bruke slike selvbetjeningskasser. Som Oskar så treffende sier i innlegget sitt: “Jeg har ikke valgt å delta på dette tullet”. I etterkant av Moens kronikk kom det så et nytt innlegg av butikkmedarbeider Kristine Frotvedt i dag (2. november), hvor hun understreker at “Nei, jeg mister ikke jobben fordi du velger å gå i selvskanningskassen“. I lys av de to innleggene tenker jeg dette igrunnen er rette anledning for meg å fortelle min “selvbetjeningskasse-historie”, sånn at alle sider av problematikken kommer frem. So here it goes….

For ca 8 måneder siden, en gang i slutten av mars 2023, besøkte jeg (atter en gang) min kjære lokalbutikk på Os, nemlig Meny som ligger sentralt plassert nær et av tunnelløpene for den nye E39 mellom Svegatjørn i Bjørnafjorden og Rådal i Bergen kommune.

Meny, Os. Foto: Kenneth Svenningsen

Jeg vil legge til at på dette tidspunktet i mars 2023 hadde jeg bodd på Os i snart 2 år, og denne Meny-butikken hadde etter hvert blitt min faste nærbutikk hvor jeg handlet flere ganger i uken. Og ikke bare det; jeg var blitt en ivrig bruker av selvbetjeningskassene. Ikke minst fordi jeg elsker å høre på podcaster på mobilen, noe som man ikke bør gjøre når man blir ekspedert i en vanlig kasse. Men når man velger selvbetjeningskassene kan jo alt skje i ens eget tempo, og det å høre podcaster mens matvarer skannes blir da fullstendig uproblematisk 🙂 Konklusjon: På dette tidspunktet (mars 2023) da jeg påny entret min lokale Menybutikk, var premissene lagt på forhånd: (1) Jeg ville komme til å bruke penger på matvarer (noe Meny ville tjene på) og (2) jeg ville komme til å bruke selvbetjeningskassene (noe Meny enda en gang ville tjene på, samt at jeg som kunde ville oppleve komfort).

So far, so good.

Men da jeg denne dagen skulle forlate butikken, skjedde det noe som endret mitt forhold til både selvbetjeningskasser og Meny Os for alltid. Til å skildre hendelsene, tenker jeg det enkleste er å sitere epost-utvekslingen som etterhvert oppstod disse dagene mellom meg og kjøpmannen til Meny Os.

Epost 1: Fra Arve til Meny sin kjøpmann
Tittel: Negativ hendelse på Meny mandag 27/03

Epost 2: Fra Meny sin kjøpmann til Arve

Epost 3: Fra Arve til Meny sin kjøpmann

Epost 4: Fra Arve til Meny sin kjøpmann
Tittel: Korreksjon “feilbetaling”

Epost 5: Meny sin kjøpmann til Arve\

Epost 6: Fra Arve til Meny sin kjøpmann