I skrivende stund pågår det nærmere 10 seriøse etterforskninger av USAs 45 President, og i dag tok det for alvor fyr i en av dem: På en pressekonferanse for noen timer siden kunne statsadvokaten i New York, Letitia James, fortelle at hun nettopp hadde levert inn et sivilt søksmål mot Donald Trump, familien hans og Trump-organisasjonen. Litt lenger nede vil jeg oppsummere saken gjennom å vise til de mange twittermeldingene som James også har publisert i kveld.

Men først; akkurat denne saken – som handler om at Trumpfamilien har bedrevet massiv skattejuks i New York, startet for ca 3 1/2 år siden. Eller nærmere bestemt den 27. februar 2019.

Denne dagen ble Trump sin tidligere advokat Michael Cohen “grillet” i den amerikanske kongressen. Og mens de fleste politikerne brukte taletiden sin på å fortelle Cohen hvor idiot han hadde vært/evt fremdeles var, viste en av de yngste demokratene, Alexandria Ocasio-Cortez (også kjent som AOC) hvordan man går frem i denne type høring. Med sine kloke og veloverveide spørsmål fikk hun Cohen til å berette om en ukultur i Trump-verdenen hvor man fortalte omgivelsene hvor utrolig mye eiendommer og tilsvarende var verdt når man trengte å låne penger fra banker, mens man i samtaler med skattemyndighetene snakket de samme tingene ned.

Her er klipp fra AOCs taletid med Cohen denne februardagen for 3 1/2 år siden:

Etter å ha sett denne sekvensen utspille seg på tv-skjermen, forstod New York sin statsadvokat Letitia James at “her har vi en jobb å gjøre”. Så hun igangsatte en etterforskning, som nå kan både ruinere den tidligere Presidenten, samt bringe han nærmere en oransje fangedrakt. For selv om hennes søksmål er utelukkende sivil (og altså ikke kriminell), fortalte hun på dagens pressekonferanse at hun har bedt det berømte politiavsnittet kjent som Southern District of New York, samt IRS (amerikanske skattemyndigheter) om å vurdere kriminelle tiltalepunkter mot USAs tidligere President. Nedenfor følger twittermeldingene hun har sendt i etterkant av dagens pressemelding 🙂

Så hva tenker mon tro en kar som Michael Cohen denne onsdagskvelden? Hm.. han virker ganske fornøyd 😉