Illustrasjon: VG/Roar Hagen.

Først noen ord om krigens ofre; som i skrivende stund er Ukrainas innbyggere selvsagt. Krig er helvete på jord, noe videoklippet nedenfor understreker:

Men også den vanlige mann og kvinne i Russland er ofre av galskapen, da det meste tilsier at folk flest i Russland ikke har forstått rekkevidden av det som skjer (delvis på grunn av landets propagandamaskineri). Dette inkluderer også landets soldater. En rekke mediereportasjer de siste dagene antyder at mange av de russiske soldatene har trodd at de ville bli møtt med jubel når de inntok Ukraina.

I 1999 ble Vladimir Putin Russland sin president, og siden den gangen har han i praksis vært sjef for landet hele tiden (selv om han hadde en midlertidig periode som statsminister mellom 2008 og 2012 for å tekke landets grunnlov, som den gangen satte krav til hvor mange år du kunne være President). Men i det herrens år 2022 er det knapt noen lenger som våger å be Putin følge landets lover, mannen gjør utvilsomt som han selv vil.

Putin har bakgrunn som KGB-agent siden 1975, og har i lang tid vært betraktet som en usedvanlig skarp og dyktig leder. Men det er mye som tyder på at han nå har foretatt noen uforståelige feilgrep, og dermed risikerer å måtte si farvel til den internasjonale scenen. Invasjonen/angrepet mot Ukraina har nemlig satt Russland i en “umulig situasjon”; økonomiske sanksjoner fra en omtrent samlet verden, samt utestenging av Russland innen det meste av idretten. Plutselig får ikke lenger de mye omtalte oligarkene anledning til å nyte jet-set tilværelsen i verdens storbyer, og den uungåelige inflasjonen i det russiske samfunnet vil få den vanlige mann/kvinne i Russland til å bokstavelig talt gå amok. Jeg tenker presset mot Putin i tiden som kommer vil bli bare større og større, og ser igrunnen ingen mulighet for at mannen kommer seg gjennom denne krisen. Iallefall ikke så lenge han tviholder på sin galskap.

Hvordan kunne Putin feilberegne situasjonen rundt Ukraina så til de grader? Kanskje det skyldes en kombinasjon av Covid-19 og alder. Førstnevnte har gjort President Putin mer og mer paranoid (noe vi alle har vært vitne til med disse sinnsyke langbordene for å unngå smitte). Og i tillegg er det mye som tyder på at Putin med økende alder har fått diverse sykdomsbilder å forholde seg til (men som ingen tør å gjøre han oppmerksom på).

Hva skjer den ulykksalige dagen Ukraina faller og Putin får sin mye etterlengtede “triumf” mot President Zelenskyj? Jo, det internasjonale presset med økonomiske sanksjoner forblir intakt, og sakte men sikkert vil situasjonen i Russland bli mer og mer håpløs. Det er selvsagt forferdelig at “uskyldige” russere må lide for Putins galskap, men sånn er nå engang livets spilleregler. På ett eller annet tidspunkt vil raseriet i den russiske befolkning bli stor nok til at de gjennomfører det etterlengtede kuppet og avsetter President Putin. De siste ukers hendelser markerer uten tvil begynnelsen på slutten for Putins fascistiske regime.

Roar Hagen / VG