For noen dager siden skjedde det “utenkelige”; et demokratisk fritt land i Europa (Ukraina) i det herrens år 2022 blir invadert og angrepet av sin sterke storebror (Russland). I skrivende stund pågår krigshandlingene for fullt, og hva utfallet av denne meningsløse tragedien vil bli er umulig å spå. Men vi er mange som har latt oss imponere av Ukraina sin president de siste dagene. Volodymyr Zelenskyj fremstår med verdighet og klarhet, og hans modige lederskap skaper nytt håp hos en befolkning som står ovenfor en tilsynelatende uovervinnelig fiende.

Hvem er egentlig denne Volodymyr Zelenskyj ?

Zelenskyj ble født i 1978 i Kryvyj Rih, en by i det sentrale Ukraina på størrelse med Vestlandets hovedstad Bergen. Deler av oppveksten bodde han i Mongolia, og morsmålet til Zelenskyj er russisk. Det var faktisk først i 2017 han begynte å lære seg ukrainsk.

Kryvyj Rih. Bilde: Igor Kvochka / Wikimedia.

Selv om Zelenskyj har gjennomført en juridisk utdannelse, har han ikke praktisert advokatgjerningen. I stedet har han i mange år fulgt sin lidenskap for underholdningsbransjen. Under studietiden var han aktiv innen teater og revy, og i 2006 deltok han i den ukrainske versjonen av “Skal vi danse”. 5 år senere var han med i den russiske versjonen av X-faktor.

I 2015 var så Zelenskyj med i en komedie med tittelen “Folkets tjener”, og her spilte han en rolle som han senere skulle oppleve på alvor. I komedien går han nemlig fra å være en fraskilt historielærer som bor hos foreldrene sine, til å bli valgt som president.

I den virkelige verden var Zelenskyj i 2017 med på å stifte partiet “Folkets tjener”, og han lanserte deretter sitt kandidatur til presidentembetet nyttårsaften 2018. Noen måneder senere, i mai 2019, ble han valgt til Ukraina sin president etter å ha fått mer enn 73 % av stemmene.

To måneder senere, i juli 2019, ble så Zelenskyj og hans integritet testet for alvor. Det som skjedde var at daværende President i USA, Donald Trump, ringte Zelenskyj for å be om to tjenester:

  • For det første ønsket USAs 45. President at Ukraina skulle etterforske mulige stjålne eposter fra det Demokratiske partiet i USA, og om en server med disse epostene (Crowdstrike) befant seg i Ukraina.
  • Videre ønsket President Trump at Ukraina skulle etterforske Hunter Biden, sønn av nåværende President Joe Biden.

Til å presse Zelenskyj, hadde President Trump i forkant av samtalen stanset en militær hjelpepakke til Ukraina, verdt over 391 millioner dollar. Budskapet var klart; gjør som vi ønsker, og landet ditt får pengene.

De fleste ville nok valgt minste motstands vei, og gjort som den amerikanske presidenten ønsket. For et nytt demokrati som Ukraina er det selvsagt utrolig viktig å ha det aller beste forholdet til USA, så det at Zelenskyj nektet å følge President Trumps direktiver forteller mye om det moralske kompasset og integriteten som den unge Presidenten i Ukraina besitter. I stedet førte denne hendelsen som kjent til den første riksrettsaken mot USAs 45. President. Og selv om Donald Trump ble frikjent av Senatet, var det likefullt ikke alle hans partikolleger som aksepterte utpressingen av Ukraina sin President:

Etter at Russland denne uken startet sine skammelige angrep mot Ukraina, stod amerikanske myndigheter klare til å hjelpe President Zelenskyj med å forlate landet for å unngå å bli fanget eller drept. Se f.eks denne artikkelen i Washington Post med tittelen: “U.S. stands ready to evacuate Zelensky, Russia’s ‘target No. 1’“. Men Zelenskyj takket nei, og uttalte (ifølge AP): “Kampen er her”. Han skal også ha sagt at han trenger ammunisjon og ikke “skyss”. Deretter la han ut denne videoen.

Europa er vitne til dramatiske hendelser i disse dager. Jeg håper inderlig at gode mennesker som Ukraina sin President, Volodymyr Zelenskyj, med sin integritet og moralske kompass, er de som vil stå igjen som vinnerne til slutt. Alternativet er så aldeles tragisk å tenke på.

Helt til slutt: I sin innsettelsestale 20 mai 2019 sa Volodymyr Zelenskyy noen ord som jeg tenker forteller alt om hvilket strålende menneske han er:

“I really do not want my pictures in your offices, for the President is not an icon, an idol or a portrait. Hang your kids’ photos instead, and look at them each time you are making a decision”.