Det har vært en aldeles strålende start på Presidentskapet til Joe Biden. Etter at den tidligere Visepresidenten ble innsatt som USAs 46. President den 20. januar dette året, har den eldste mannen som noensinne har inntatt det Hvite hus stått for noe av den mest banebrytende politikken vi har sett fra de kanter. Det hele toppet seg denne uken, da Joe Biden gjorde det klart at USA støtter en plan om å oppheve patentbeskyttelse på koronavaksiner.

Fascinerende nok med sterk støtte fra Norge, som inntil nylig var imot (trolig fordi regjeringen tok det for gitt at USA ville være motstander av å røre patentrettigheter). For å sitere SV-leder Audun Lysbakken i denne to-dager gamle Dagbladet-artikkelen fra 6. mai: “Det er opprørende at de rike landene i månedsvis har blokkert en oppheving av patentene i verdens handelsorganisasjon (WTO). Norge har en nøkkelrolle som leder for TRIPS-rådet og har spilt en svært pinlig rolle i denne saken (…) Her har Norge havnet i en situasjon der Joe Biden og USA er mye bedre til å vise solidaritet med verdens fattige enn Norge. Det må være en alvorlig tankevekker for regjeringen, sier SV-lederen”.

De store vaksineprodusentene gikk alle kraftig ned på børsen etter at nyheten ble kjent, noe som i mitt hode understreker storheten fra USAs 46. President. Vår alles Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, ble naturligvis begeistret etter at nyheten ble kjent, og uttalte følgende til NTB: “Dette er en svært god nyhet for verden og for alle land som har begrenset tilgang på vaksiner. Dette vil også hjelpe oss i Norge og Europa fordi pandemien raskere vil kunne komme under kontroll”.

Nakstad var ikke alene om å juble over USAs beslutning. Ifølge generalsekretær Henriette K. Westhrin i Norsk Folkehjelp vil nå flere fattige land få tilgang på Covid-19 vaksiner, og til NTB sa generalsektretæren følgende: “Dette er de beste nyhetene vi har fått på lenge”.

En lignende reaksjon var å finne hos Redd Barna, som omtalte nyheten som en “game-changer” i den globale kampen mot pandemien.

USAs endrede patentholdning kan bli sentral i den globale kampen mot pandemien, mener Norsk Folkehjelp og Redd Barna. Her et vaksineringssenter i Mumbai i smitteherjede India. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB

Noe av det første Joe Biden foretok seg etter innsettelsen som USAs 46. President var å melde landet inn igjen i Parisavtalen, og nå i april samlet han 40 verdensledere til en klimakonferanse der han informerte om at USA vil kutte 50-52 % av sine klimagassutslipp innen år 2030 (sammenlignet med 2005).

Videre har han meldt USA inn igjen i verdens helseorganisasjon, WHO, og samtidig foretatt viktige grep for å bekjempe den pågående pandemien:

  • USA vil bidra med 4 milliarder dollar til et internasjonalt samarbeid mellom WHO og diverse partnerorganisasjoner for å sikre en rettferdig vaksinedistribusjon globalt.
  • USA vil donere 60 millioner vaksinedoser til fattige land.
  • En kontroversiell regel innført av den forrige Presidenten om å nekte utenlandske hjelpeorganisasjoner pengestøtte hvis de hjelper kvinner med å ta abort (eller informerer om muligheter for å gjennomføre et slikt inngrep) er fjernet.
USAs 46. President har meldt USA inn igjen i både Parisavtalen og WHO. Foto: Tom Brenner/Reuters/NTB

Når det gjelder USAs krigføring internasjonalt, har Biden lovet å videreføre den forrige Presidentens politikk om å trekke amerikanske tropper ut av Afghanistan, og dette vil ifølge Biden gjennomføres innen 11. september i år.

På den hjemlige fronten har videre Joe Biden bidratt til å få vedtatt en enorm krisepakke verdt 1900 milliarder dollar. Noe som tilsvarer ti norske statsbudsjetter! Krisepakken innebærer blant annet at 280 millioner amerikanere (de som har minst) vil motta en sjekk fra staten på rundt 1400 dollar (ca 12000 kr). Videre vil det gis penger til ledighetstrygd og barnetrygd, og ifølge tall fra Institute on Taxation and Economic Policy vil den fattigste femtedelen av amerikanerne få økt inntektene sine med 33 %.

For tiden arbeider Biden med å få vedtatt en enorm gigantsatsning på infrastruktur, som blant annet innebærer en omstilling til en grønnere økonomi. I en tale i Pittsburgh, Pennsylvania, den 31. mars i år, presenterte Joe Biden sine tanker om satsingen på infrastruktur, og her uttalte han følgende: “– Jeg er overbevist om at om femti år vil folk se tilbake og si «dette var øyeblikket da Amerika vant fremtiden», sier han”. Selv tenker jeg at Biden fort kan få rett. USAs 46. President har gjort en formidabel innsats for å få USA på rett kjøl igjen denne våren, og det blir spennende å følge med videre på hva som skjer.

Enn så lenge anbefaler jeg klippet under for å vise hvilken god og empatisk personlighet USAs 46. President er: