Det republikanske partiet i USA opplever for tiden en eksistensiell krise, som i verste fall kan bidra til å utslette the Grand Old Party (GOP). I skrivende stund blir alle som uttrykker skepsis til tidligere President Trump plassert på sidelinjen, mens partiets nye konspirasjonsteoretikere i kongressen ønskes velkommen med åpne armer. Personlig tenker jeg det vi nå ser i GOP kan oppsummeres med ett ord: Forkastelig! Hvordan endte partiet i denne absurde situasjonen?

Historisk tenker jeg spesielt to hendelser på 90-tallet har spilt en viktig rolle. I 1995 ble republikaneren Newt Gingrich leder av Representantenes hus, og med han i ledelsen ble det brått slutt på at man skulle prøve å oppnå kompromisser partiene imellom. I stedet gikk Gingrich til åpen krig mot daværende President Bill Clinton, og det hele ble starten på en svært turbulent periode hvor en rekke budsjettforslag ble blokkert og hvor tverrpolitiske samarbeid hadde svært dårlige arbeidsvilkår. Her er lenke til en artikkel i The Atlantic om Newth Gingrich med tittelen: “The Man Who Broke Politics“.

Den uheldige utviklingen fra midten på 90-tallet har dessverre fortsatt frem til idag, uten at man har lykkes i å gjenskape den tidligere evnen til gode politiske kompromisser. Kort fortalt innebærer det at hvis man skal vinne frem i GOP sine nominasjonsvalg, må man forplikte seg til å være tro mot GOP-“doktrinen” og holde seg langt unna kompromisser med politiske rivaler

Videre ble nyhetskanalen Fox News opprettet (1996), og denne plasserte seg i det konservative politiske landskapet. Isolert sett er det selvsagt helt uproblematisk med medier som tilhører enten den konservative (eller den liberale) siden, men problemet med Fox News har vært at dette mediet har utviklet seg til å bli en politisk aktør som ikke alltid forholder seg til sannheten. De siste årene har Fox News vært delt i en nyhetsavdeling som har fulgt Vær Varsom-plakaten, og en tilsvarende “meningsavdeling” med folk som Sean Hannity, Tucker Carlson, Laura Ingraham, Jesse Watters, Jeanine Pirro, Mark Levin osv.. som dessverre IKKE bryr seg om noen Vær Varsom-plakat. Sistnevnte gruppe har ikke noe med journalistikk å gjøre, men de opptrer dessverre på en måte som gjør at folk oppfatter de som ekte representanter for den fjerde statsmakt.

De påfølgende 20 årene etter Gingrich sin periode som Speaker og opprettelsen av Fox News, fant det sted en rekke ting som bør inngå i en grundig analyse av hvor GOP står idag, inkludert finanskrisen i 2008, Tea Party-bevegelsen, den første svarte Presidenten, og bruken av gerrymandering. Men i dette noe forkortede blogginnlegget velger jeg nå å rette fokus mot da Donald Trump kom ned rulletrappen i 2015 og annonserte sitt Presidentkandidatur. På denne tiden var det ikke mange som hadde troen på eiendomsmogulen fra New York, ikke minst fordi han vel egentlig aldri har vært en republikaner. Tidligere hadde Trump bidratt økonomisk til valgkamper for både Hillary Clinton og Kamala Harris, og hans mange støtende uttalelser gjorde han tidlig svært upoulær og rent ut forhatt hos sine nye partifeller i det republikanske partiet.

Her er et CNN-intervju med den republikanske senatoren Lindsey Graham fra desember 2015, hvor Donald Trump hudflettes for det forferdelige mennesket han er:

Men etter hvert som nominasjonskampen i 2016 skred frem, ble det tydelig at Trump traff en nerve hos folket, og som historien forteller skulle han etterhvert vinne det 58. Presidentvalget i USA mot Hillary Clinton. På det tidspunktet var hele det republikanske partiet blitt en del av Trump-showet, og alle hyllet mannen. Akkurat det er forsåvidt noenlunde forståelig, all den tid det gir mening at et politisk parti samler seg om personen som vinner lederkampen. Merk dog at jeg skriver noenlunde, for det skjedde ting under valgkampinnspurten i 2016 som nok fikk en del republikanere til å tenke både to og tre ganger om hvorvidt Trump var riktig mann. På sensommeren angrep GOP sin Presidentkandidat en Gold Star familie, noe som naturligvis vakte stor oppsikt: “Donald Trump Criticizes Muslim Family of Slain U.S. Soldier, Drawing Ire” (New York Times, 31/07/16).

Og noen måneder senere ble den berømmelige “Access Hollywood tape” publisert, noe mange tenkte ville være slutten for Presidentkampen til Donald Trump:

Men som vi vet fra historiens gang endte det hele med at Donald Trump vant Presidentvalget i USA i november 2016, og da var det bare for alle oss skeptikere å håpe at embedet i det Hvite hus ville forandre mannen og gjøre han verdig oppgaven. Det skjedde imidlertid ikke. Etterhvert som tiden skred frem, forekom den ene uakseptable Trump-hendelsen etter den andre. Siden det er alt for mye galskap til å liste opp samtlige punkter, har jeg nedenfor nøyd meg med noen få momenter:

  • Charlottesville, 2017: Renspikket rasisme.
  • Grensen mot Mexico, 2018: Immigrantbarn i bur.
  • Hele Trumps Presidentperiode 24-7: Stadige angrep mot media og sannheten.
  • Hele Trumps Presidentperiode 24-7: Gjentatte tilfeller av latterligjøring av kvinner.
  • 2020: Håndteringen av Covid-19

Min påstand: Hadde et samlet republikansk parti stått opp mot President Trump i forbindelse med hver av disse punktene, ville kanskje partiet fremdeles hatt makten idag. Men: Man turde ikke si noe, av frykt for hva President Trump ville skrive på twitter eller si under en av de mange sprø pressekonferansene. De få som ytret noen forsiktige kritiske bemerkninger, ble effektivt slått ned av både republianske kongressmedlemmer og ikke minst konservative medier som Fox News.

Etterhvert ble oppslutningen rundt President Trump nærmest parodisk, noe de siste månedene har demonstrert til fulle. For hva velger GOP å gjøre når deres mann taper Presidentvalget i november 2020 mot demokraten Joe Biden? Jo, de slår ring om “the big lie” og nikker anerkjennende når Donald Trump hevder at det har forekommet store mengder valgjuks. Sammen med enda mer ekstreme medier på høyresiden enn Fox News (OANN og Newsmax) blir republikanske velgere foret med påstander om at Biden har stjålet valgseieren. Det hele kulminerer som kjent på mest dramatiske vis når MAGA-supportere stormer kongressbygningen den ulykksalige dagen 6. januar 2021.

I skrivende stund venter vi på en ny riksrettsak mot tidligere President Trump, mens FBI for tiden driver den reneste menneskejakten på opprørerne som kom sekunder unna å drepe en rekke kongressmedlemmer. En gruppe som kaller seg Just Security har satt sammen videoklippet under for å vise samspillet mellom det som USAs 45 President sa til tilhengerne sine den 6. januar, og hvordan ordene ble oppfattet:

Man skulle tro at et angrep mot kongressbygningen, som den skjebnesvangre dagen var full av kongressmedlemmer som formelt skulle godkjenne Presidentvalget, ville være nok til at GOP brøt med Donald Trump. Men neida, de som i disse dager utsettes for represalier er de som har stått frem og sagt at nok er nok. Som eksempelvis Liz Cheney (i skrivende stund nr 3 av GOP-lederne i Representantenes hus):

Klippet under er to dager gammelt, og viser Trump-loyalisten Matt Gaetz som hamrer løs mot Liz Cheney i et velgermøte:

Man kan spørre seg hva GOP-lederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy, foretar seg. Jo, han velger å dra ned til tidligere President Trump i Florida og gi han full støtte. Noe som ikke imponerer den legendariske kommentatoren John King hos CNN:

Og mens lederskapet i GOP fortsetter å logre for tidligere President Trump, åpner de opp for nye kongressrepresentanter som med all respekt er klin kokos. Et slikt tilfelle er Marjorie Taylor Greene, som tilhører den obskure kulten QAnon. I klippet under ser vi hvordan hun har hånet en ung gutt som overlevde en skolemassakre for noen år siden, samtidig som GOP har gitt henne en sentral plass i utdanningskomiteen i kongressen.

Selv om jeg har svært lite til overs for det republikanske partiet, kan jeg se hvorfor enkeltpolitikere velger å gjøre de valgene som de gjør. Man er livredde for å bli utsatt for mobben til den tidligere presidenten, og med tanke på hvordan konservative medier angriper de som ikke er lojale til Trump, er det på en måte forståelig at man blir med på ferden. Men samtidig er det jo nettopp i slike tider at ekte ledere må kunne vise seg verdige. Jeg er sikker på at hvis hele det republikanske lederskapet hadde gått sammen for å bli kvitt Donald Trump, hadde dette kunne lyktes kjapt og effektivt. Det handler kun om mot. Noe som dessverre ikke eksisterer i dagens GOP.

Det er ikke alltid enkelt å vite hva man bør si til MAGA-supportere som fremdeles følger tidligere President Trump i alt han sier og gjør. Men jeg tenker denne facebookvideoen fra Occupy Democrats bør høres av alle GOP-tilhengere ASAP! NB: Takk til Vivian Kjersett for tips!

For å oppsummere: Det politiske landskapet i USA i starten av 2021 ser svært sårbart ut. Måtte President Joe Biden og Visepresident Kamala Harris lykkes i å bringe fornuften tilbake i det Amerika vi alle elsker.