I skrivende stund er det opptøyer i flere amerikanske byer, etter at den 46-år gamle afroamerikaneren George Floyd for 4 dager siden døde etter å ha blitt pågrepet av Minneapolis-politiet. En film som viser hvordan den ene politibetjenten presser kneet sitt mot nakken til en liggende Floyd i nærmere 8 minutter har sjokkert en hel verden. Den liggende mannen forteller flere ganger at han ikke kan puste, og på slutten begynner han å rope på moren sin (som er død).

11467703Foto: AFP

Denne hendelsen føyer seg dessverre inn i et mønster over veldig mange år med utstrakt politibrutalitet mot afroamerikanere, som forteller at USA fremdeles har en lang vei å gå før man vil få bukt med rasismen i landet. Det er svært forståelig at mange amerikanere i dag er rasende, men vi ønsker alle fredelige protester. I så måte tenker jeg at det Hvite hus ikke har vist seg fra sin beste side denne fredagen. Meldingen under ble sendt ut for 6 timer siden, og som dere ser er den ikke automatisk tilgjengelig (fordi det er blitt brukt ordbruk som oppmuntrer til vold).

dethvitehus

Innbyggerne i staten Minnesota (hvor denne ukens politidrap fant sted), har dessverre opplevd lignende horrible saker tidligere. For eksempel for 4 år siden, da den 32 år gamle afroamerikaneren Philando Castille ble stoppet av politiet og deretter skutt (fremfor øynene på sin kjæreste og datter). I etterkant ble politimannen som skjøt Philando Castille frikjent av juryen, noe som fikk Trevor Noah på The Daily Show til å sette søkelyset på galskapen som utspiller seg foran øynene våre. De 5 minuttene nedenfor bør alle ta seg tid til å se, men en liten advarsel: Klippet inneholder drapet på Philando Castille, og det er rett og slett en grusom scene.

Et annet forferdelig eksempel på politivold er hendelsen i New York i 2014, hvor 43-år gamle Eric Garner ble drept etter å ha blitt holdt fast rundt halsen mens han roper “I can’t breathe” (se bilde under). Det tok forøvrig hele fem år før politimannen som drepte Garner, Daniel Pantaleo fikk sparken. Pantaleo ble heller aldri brakt foran retten (en storjury valgte å ikke sikte han i desember 2014).

Staten Island Man Dies after cops chokehold him

Så hvordan skal man gå frem for å løse dette grunnleggende rasismeproblemet i USA? På bildet under ser vi den amerikanske fotballspilleren Colin Kaepernick.

Bilde3

Før den tredje sesongoppkjøringskampen i 2016 til laget hans, San Francisco 49ers, satte Kaepernick seg ned på kne under avspillingen av den amerikanske nasjonalsangen, for å protestere mot politibrutalitet og rasisme. Dette fortsatte han med videre gjennom sesongen, noe som skapte sterke og polariserte reaksjoner i USA. Noen støttet han, mens andre oppfattet det hele som respektløst. Etterhvert ble det stadig flere som gjorde det samme som Kaepernick. Nedenfor ser vi Miami Dolphins-spillerne Jelani Jenkins, Arian Foster, Michael Thomas og Kenny Stills knele under nasjonalsangen foran en kamp i 2016.

70093392Foto: AP Photo/Stephen Brashear, File 

Men selv om det å sitte seg ned på kneet under nasjonalsangen må sies å være en veldig fredelig form for protest, har ikke demonstrantene møtt mye sympati hos USAs 45 President:

Bilde2De siste årene har det blitt færre hendelser hvor folk sitter seg ned under nasjonalsangen, da de store og mektige organisasjonene (eksempelvis NFL) har gått til ulike grep for å hindre slike demonstrasjoner. Men senest under Super Bowl i februar (kanskje den største årlige hendelsen i USA), opplevde vi at flere profilerte kjendiser, som Jay-Z og Beyoncé, valgte å sitte under nasjonalsangen.

Sommeren 2018, da demokraten Beto O’Rourke stilte på et valgmøte i Texas (han kjempet mot republikaneren Ted Cruz for å vinne Senatorvalget i november samme år), ble han spurt om sine tanker rundt dette å sitte seg ned under nasjonalsangen. Jeg anbefaler dere å se dette 4-min lange klippet, dette er kloke og veloverveide ord som alle har godt av å høre: