Det neste Presidentvalget i USA er kun knappe 5 måneder unna. Tirsdag 3. november vil det avgjøres om President Trump får fornyet tillit, eller om Joe Biden vil ende opp som USAs 46 President. I dette blogginnlegget vil jeg se nærmere på hvem som ligger best an til å gå seirende ut av denne duellen. Men først noen ord om det amerikanske valgsystemet:

Presidentvalget i USA gjennomføres gjennom 51 enkeltvalg (de 50 amerikanske delstatene + District of Columbia). Gjennom disse blir det kåret valgmenn til det såkalte valgmannskollegiet. Antall valgmenn varierer, og baserer seg på folketallet i den enkelte staten på grunnlag av den siste folketellingen (gjennomføres hvert 10. år; 2000, 2010, 2020 osv..). Totalt består valgmannskollegiet av 538 valgmenn, noe som innebærer at det gjelder å vinne minst 270 valgmenn for å ha flertall.

På bildet under vises en kartskisse over antall valgmenn fra de ulike delstatene i USA (+ Washington, D.C.) som vil gjelde for det kommende 2020-valget. Fargene i skissen er ment å vise forskjeller i antall valgmenn for enkeltstater sammenlignet med 2008-valget (som baserte seg på folketellingen i 2000). Oransje indikerer nedgang, blå en økning, mens grå betyr ingen endring i antall valgmenn.

Electoral_College_2012.svg

De delstatene som kommer til å få mye oppmerksomhet i tiden fremover er de såkalte “vippestatene”, hvor det er vanskelig å spå hvem som vil vinne av demokratene og republikanerne. Men før vi ser nærmere på disse, kan det jo være greit å avklare hvilke stater som regnes som “sikre stater for Joe Biden” og “sikre stater for President Trump”. Merk: I teorien kan selvsagt begge Presidentkandidatene vinne (eller tape) alle statene, så å operere med “sikre” stater er naturlig nok et upresist konsept. I listene nedenfor vil dere se at jeg opererer med 12 vippestater (i tråd med analysesiden FiveThirtyEight). Dette er dog langt flere vippestater enn hva de fleste eksperter opererer med (det vanlige er 5-7).

16 “sikre” stater for Joe Biden (= 191 valgmenn totalt):

 • Washington (12 valgmenn)
 • Oregon (7)
 • California (55)
 • New Mexico (5)
 • Hawaii (4)
 • Illinois (20)
 • Maine (4)
 • Vermont (3)
 • New York (29)
 • Maryland (10)
 • New Jersey (14)
 • Delaware (3)
 • Washington, D.C. (3)
 • Connecticut (7)
 • Rhode Island (4)
 • Massachusetts (11)

23 “sikre” stater for President Trump (= 191 valgmenn totalt)

 • Idaho (4)
 • Montana (3)
 • Nord-Dakota (3)
 • Sør-Dakota (3)
 • Nebraska (5)
 • Wyoming (3)
 • Utah (6)
 • Alaska (3)
 • Kansas (6)
 • Oklahoma (7)
 • Texas (38)
 • Missouri (10)
 • Arkansas (6)
 • Louisiana (8)
 • Indiana (11)
 • Kentucky (8)
 • Vest-Viriginia (5)
 • Sør-Carolina (9)
 • Georgia (16)
 • Alabama (9)
 • Mississippi (6)
 • Tennessee (11)
 • Arizona (11)

Det gir oss følgende 12 vippestater (= 156 valgmenn totalt):

 • Colorado (9)
 • Minnesota (10)
 • Nevada (6)
 • New Hampshire (4)
 • Ohio (18)
 • Virigina (13)
 • Iowa (6)
 • Wisconsin (10)
 • Michigan (16)
 • Pennsylvania (20)
 • Nord-Carolina (15)
 • Florida (29)

Siden jeg ender opp med 191 “sikre stater” for både utfordrer Joe Biden og President Trump, innebærer det at den av de som kan hente hjem minst 79 valgmenn i de 12 vippestatene over vil kunne innta det Hvite Hus i januar 2021. Men det beror jo selvsagt på at man vinner de såkalte “sikre” statene også, noe som det ikke er noen garanti for. I denne ferske artikkelen på FiveThirtyEight spekulerer man i om Joe Biden vil ha mulighet til å vinne Arizona, Georgia og Texas (tilsynelatende “sikre republikanske stater”).

Så hvordan er status nå som vi er knappe 5 måneder unna valget? Et godt verktøy å bruke i denne anledning er nettsiden til 270towin.com. For å sitere fra Wikipedia:

270towin.com is a nonpartisan American political website that projects who will win United States presidential elections and also allows users to create their own electoral maps. It also tracks the results of United States presidential elections by state throughout the country’s history.”

Ifølge siste oppdaterte resultat fra denne nettsiden ligger utvilsomt utfordrer Joe Biden godt an: Han har faktisk allerede 272 valgmenn som sannsynlig sikre stemmer, mens det tilsvarende tallet for President Trump er på 126. De resterende 140 valgmennene er såkalte “tossup” (resultatene kan gå begge veier). Konklusjon: USAs sittende President har en jobb å gjøre i tiden fremover for å sikre gjenvalg, det er sikkert.

valg2020