For to dager fikk vi de triste nyhetene om at den amerikanske politikeren Elijah Cummings er død. Han har slitt med helseproblemer de siste årene, og døde denne uken på Johns Hopkins-sykehuset i Baltimore, 68 år gammel.

Elijah Cummings ble tidlig del av den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen, og har siden 1996 vært medlem av den amerikanske kongressen. De siste årene har han ledet kontrollkomiteen i Representantenes hus, og Cummings har kjempet utrettelig for alle de som virkelig trenger en hjelpende hånd. Som denne CNN-artikkelen avdekker, var noe av det siste Cummings gjorde før han døde å signere to dokumenter i kampen for å hjelpe innvandrere med alvorlige helseproblemer til å kunne bli i USA (og få den medisinske hjelpen de er avhengig av).

Det er utrolig mye fint å si om legenden Elijah Cummings, men jeg tenker filmklipp noen ganger forteller mer enn hva språket makter. Så nedenfor har jeg samlet noen av de øyeblikkene som gjør at et samlet tverrpolitisk USA i disse dager hyller giganten fra Baltimore. Og helt til slutt har jeg lagt inn twittermeldingene fra republikaneren Trey Gowdy, som de siste ukene har vært i mediebildet fordi Trump-administrasjonen ønsker hans tjenester (i forbindelse med den pågående riksrett-etterforskningen). Gowdy er en republikaner tvers gjennom, men brukte gårsdagen til å hylle demokraten Cummings. Ikke i en twittermelding men i 8 (!) påfølgende twittermeldinger!

Klipp 1: Høring i forbindelse med at innvandrerbarn settes i bur og ikke får tilgang til nødvendige toalettsaker:

 

Klipp 2: Rasismeutfordringer i forbindelse med Michael Cohen – høringen (45s tidligere advokat). Dramatikken begynner fra 1:20…  Merk: Dette er et klipp som viser Cummings’ evne til å forene “fiendene” i et politisk USA som er mer splittet enn noensinne.

 

Klipp 3: Avslutningen av Michael Cohen – høringen. Jeg anbefaler alle å se dette 8 min lange klippet. Det tar virkelig av ca halvveis, og blir bare sterkere og sterkere! Dette klippet forteller alt om hvorfor Cummings har fått legendestatus i det politiske USA.

 

Klipp 4: Cummings forteller hvordan faren reagerte da han ble del av den amerikanske kongressen.

 

Klipp 5: Reaksjoner etter Cummings død fra The Damage Report

Klipp 6: Reaksjoner etter Cummings død fra Morning Joe

Klipp 7: Reaksjoner etter Cummings død fra The View

 

Avslutningsvis de 8 twittermeldingene som “fienden” i form av republikaneren Trey Gowdy sendte ut i går:

trey1

trey2

trey3

trey4

trey5

trey6

trey7

trey8