Det har vært en særdeles innholdsrik uke i USA (sett med politiske briller), etter at spesialetterforsker Robert Mueller avsluttet sin etterforskning forrige fredag den 22. mars 2019.

I dette innlegget vil jeg se nærmere på følgende tre momenter:

  • Mueller-rapporten
  • De mange pågående Trump-etterforskningene
  • Adam Schiff sitt episke innlegg i kongressen torsdag 28. mars

 

  1. Mueller rapporten:

Fredag i forrige uke (22 mars) informerte justisminister William Barr om at spesialetterforsker Robert Mueller hadde levert inn sin rapport etter 22 måneders arbeid (Mueller ble utnevnt på selveste 17. mai i 2017). 2 dager senere (søndag kveld norsk tid) sendte så Barr et dokument på 4 sider til kongressen med hovedkonklusjonene til Mueller-teamet.

I dette dokumentet oppsummerer Barr at spesialetterforsker Mueller hadde fokusert på følgende to spørsmål:

a) Konspirerte Trump-administrasjonen med Russland?
b) Har President Trump gjort seg skyldig i såkalt “obstruction of justice” (dvs hindre en pågående etterforskning)?

Når det gjelder spørsmål (a), skriver Barr: «[T]he investigation did not establish that members of the Trump Campaign conspired or coordinated with the Russian government in its election interference activities». Med andre ord: Trump frikjennes.

Når det gjelder spørsmål (b), kan vi blant annet lese at «while this report does not conclude that the President committed a crime, it also does not exonerate him».

Siden denne nyheten ble kjent, har debatten rast i USA. De aller fleste (alle?) er enige om at det er bra for landet at Trump frikjennes for konspirasjon med Russland.

Men: Spørsmålet om hvorvidt President Trump har gjort seg skyldig i såkalt “obstruction of justice” har skapt stor debatt. Ikke minst fordi Justisminister Barr (i manges øyne) fikk jobben NETTOPP fordi han sendte et brev til det Hvite hus hvor han argumenterte for at en President ikke kan gjøre seg skyldig i “obstruction of justice” (https://edition.cnn.com/2019/03/24/politics/barr-memo-mueller/index.html). De fleste “eksperter” mener mangelen på en anbefaling fra Mueller om hvorvidt det er begått “obstruction of justice” skyldes at nevnte Mueller trolig mener at det kun er den amerikanske kongressen som kan avgjøre dette spørsmålet (i tråd med hva som skjedde på 70-tallet under Watergate, samt slutten av 90-tallet med Bill Clinton/Monica Levinsky). Så når justisminister William Barr i sitt 4-siders referat skriver at han personlig har konkludert at President Trump IKKE skal siktes for “obstruction of justice”, er dette noe som har provosert amerikanerne svært mye. De fleste mener at Barr har stilt seg foran straffeskytteren og sagt at “jeg er sjefen, denne ballen skal IKKE i mål”.

Jeg har i skrivende stund en twitterliste på 350 samfunnsaktører i USA som jeg følger med interesse, og samme dag som Muellerrapporten ble levert til Justisdepartementet (forrige fredag) tvitret den anerkjente amerikanske journalisten Virginia Heffernan følgende melding (som hun skal ha fått fra en kilde i Justisdepartementet):

D2SrrAbWkAAOldm.jpg large

To dager senere, søndag 24. mars (dagen da Barr etterhvert skulle komme til å poste sitt berømmelige “Barr-brev”) sendte samme Heffernan ut følgende twittermeldinger fra samme kilde som to dager tidligere:

D2clFWsXgAELk6n.jpg large

D2cW9_FWoAEHtpf.jpg large

D2cwSOnX4AAPXmV.jpg large

Så som dere sikkert forstår, følger jeg nøye med på hva denne Virgina Heffernan sender ut i tiden fremover… 😉

I kveld (fredag 29. mars) skriver forøvrig norske medier at det amerikanske justisdepartementet om noen uker vil utgi Mueller-rapporten. Dette skjer visstnok etter STORT press mot justisminister William Barr, etter at det de siste dagene er blitt kjent at Mueller-rapporten er på minst 400 sider! Så hvordan kan Justisminister Barr forklare at alle disse sidene kan oppsummeres i et kort 4-siders notat?

Men: “Make no mistake”: Justisminister Barr kommer NEPPE til å gi ut hele rapporten. Her handler alt om å beskytte Presidenten. Så jeg tipper at mye fremdeles vil være skjult gjennom såkalte “redactions” (hvor avsnitt mørklegges). I den anledning tenker jeg det kan være nyttig å høre gårsdagens intervju med USAs tredje mektigste: Demokraten Nancy Pelosi, som gjennom å være Speaker i Representantenes hus er nr 3 i landet etter President Trump og Visepresident Pence.

 

2. De mange pågående Trump-etterforskningene

Når det gjelder fremtiden til President Trump, må jeg skuffe eventuelle tilhengere av den tidligere reality”stjernen”: President Trump vil resten av livet måtte kjempe mot drøssevis av etterforskninger. Denne berømmelige Mueller-etterforskingen, som “alle” har snakket om i flere år nå, har hatt et veldig snevert mandat og kun sett på mulig konspirasjon med Russland. For å sette ting i perspektiv: I høst ble vi kjent med en mystisk sak som etterhvert ble kjent som “Mueller Mystery company”. Dette handlet om at Mueller sitt team krevde dokumenter fra et selskap i et annet land, noe sistnevnte nektet. Det spesielle var at under hele prosessen har landet og selskapet vært holdt hemmelig for offentligheten, og spekulasjonene har vært omfattende om hvem dette kan være. Nå som Mueller har avsluttet sin etterforskning, trodde de fleste at det ukjente selskapet/landet ville bli avdekket, men senest denne uken ble det klart at nye etterforskere fra DC (som har tatt over etter Mueller-teamet) fortsetter rettsdramaet. Dere kan lese mer her. Status nå er at dette ukjente selskapet har tapt i alle rettsprosesser mot Mueller-teamet, og nå sist  i amerikansk høyesterett (som avslo å behandle saken), og dermed er striden avgjort. Selskapet MÅ rette seg etter kravet om innsyn. Hva dette handler om er som kjent fremdeles ukjent, men spekulasjonene går bl.a. på et selskap fra Kuwait. Og det forklarer i så fall hvorfor Mueller har gitt ansvaret videre: For som nevnt over: Mueller ble gitt et oppdrag om å etterforske konspirasjon mellom President Trump og Russland. Hvis Trump har bedrevet konspirasjon i f.eks Midtøsten, er IKKE dette innen Muellers mandat, og kan forklare at han derfor har sendt saken videre til andre etterforskere i det amerikanske justisdepartementet. Alt dette vil kun tiden vise. Men det som uansett er klart er at antallet saker som President Trump fremdeles er invovlert i er skremmende stort. For å sitere fra en artikkel i Time denne uken: “There are more than a dozen other investigations and lawsuits looking into the President, his businesses, his family and his associates“. Dere finner en oversikt over all galskapen i den nevnte artikkelen. For å si det med tall: Selv om Mueller-rapporten har frikjent President Trump for konsirasjon med Russland, betyr det bare at 7 % av Donald Trump sine juridiske utfordringer er over. Fremdeles gjenstår 93 %…

 

3. Adam Schiff sitt episke innlegg i kongressen torsdag 28. mars

Til slutt har vi det episke innlegget til demokratenes leder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, den godeste Adam Schiff.

800px-Adam_Schiff_official_portrait

Først: Til dere som ikke kjenner dramaet og persongalleriet så godt, kan jeg informere om at den nevnte Adam Schiff de siste årene har kjempet en knallhard kamp hver dag for å avdekke om President Trump har hatt uheldige bånd til fremmede makter. Schiff har stadig vekk stilt opp i det ene tv-intervjuet etter det andre, og i mine øyne har han fremstått med høy integritet og like høy kompetanse. Og ja, jeg innrømmer det gladelig, jeg nærer den aller største respekt for Adam Schiff. En strålende mann og politiker! Hadde alle vært som han hadde verden sett lys ut 🙂

Men: Hans republikanske motstandere har ikke vært like imponerte (som undertegnede), og etter at Justisminister William Barr sendte ut sitt (famøse?) 4-siders brev på søndag, har republikanerne en etter en krevd at Adam Schiff (som nå leder etterretningskomiteen i Representantenes hus etter demokratenes seier i mellomvalget) skal trekke seg. De mener han har forhåndsdømt President Trump, og i forbindelse med en høring i komiteen på torsdag 28. mars informerte republikanerne om et mistillitsforslag mot Schiff. Men til deres store overraskelse (og til alle oss andres glede) svarte Schiff med tidenes episke innlegg om President Trumps korrupte regime, som har gått non-stop på CNN, MSNBC og andre tv-kanaler det siste døgnet. De fleste er nå (i etterkant) enige om at Schiffs tale har snudd de siste dagers drama fullstendig på hodet: I stedet for at folk snakker om at Trump er “frikjent” for konspirasjon med Russland, er nå oppfattelsen at Trump-kampanjen utvilsomt har gjort veldig mye suspekt, og at folket MÅ FÅ SE HELE MUELLER-RAPPORTEN! Så for å konkludere: Det politiske dramaet i USA lever videre i beste velgående, og mens vi venter på flere nyheter, tenker jeg alle bør se det som vil gå ned i historien som et episk svar på de korrupte republikanerne og deres diktator Donald Trump. Jeg sier bare: Heia Adam Schiff! 🙂 Her er lenke til dagens sending på Morning Joe (ledet av den tidligere REPUBLIKANSKE kongressmannen Joe Scarborough). Dramaet med Schiff begynner etter ca 45 sekunder. Enjoy! 🙂