Siden innsettelsen av USAs 45. president har landet vært i fritt fall, og for tiden pågår minst 17 etterforskninger (som vi kjenner til) som involverer sjefen i det Hvite hus. Hva er det som skjer i USA? I dette blogginnlegget vil jeg prøve å forklare hva jeg mener er galt med dagens USA, og som gjør at nr 45 fremdeles får lov til å kalle seg President.

Først noen fakta om “the land of the free”:

  • For øyeblikket befinner ca 15000 barn seg i bur langs USAs sørlige grense (The Guardian, 22 Des 2018).
  • De siste årene har det skjedd flere uheldige rasistiske episoder. Eksempelvis opptøyene i Charlottesville fra august 2017, hvor Presidentens “lederskap” gjorde den kjente CNN kommentatoren Van Jones så oppbrakt at stemmen brast og tårene rant i et intervju med Anderson Cooper (ca 11 min ut i dette you tube klippet). Merk forøvrig at Van Jones er en person som alltid prøver å forene et splittet Amerika, og senest for en uke siden roste han Presidenten for reformer innen kriminalomsorgen.
  • To grupper som er blitt utsatt for omfattende kritikk fra Presidenten de siste årene er (1) etterretningsmiljøene og (2) journalister. Med tanke på at begge disse gruppene har fokus på fakta, er det interessant å merke seg at Presidenten så langt har ytret 7546 falske eller misledende påstander gjennom sine 700 dager i det Hvite hus (Washington Post, 21 Des 2018)
  • I lys av overnevnte punkt er følgende aktuelle eksempel særdeles illustrativ: I oktober ble den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi drept i Istanbul, og ifølge amerikansk etterretning er dette kronprins Salman i Saudi-Arabia sitt verk. Siden Khashoggi har vært en hyppig frilanser for The Washington Post har saken blitt dekket stort i USA, og mange er forundret over at Presidenten tilsynelatende ikke tror på sin egen etterretningstjeneste (NPR, 20 Nov 2018). I stedet rettes skytset mot den frie (?) presse gjennom de mange “fake news” tvitringene, senest i forbindelse med all kritikken Presidenten har fått etter beslutningen om å trekke amerikanske tropper ut av Syria (Vox, 20 Des 2018).

Listen over kunne vært lenger. Mye lenger. Men poenget er uansett at USA i dag har store problemer, og hvordan har man kommet i denne situasjonen?

Jeg tror mye kan forklares i det uheldige “samspillet” mellom følgende faktorer:

  • Rasisme
  • Fox News
  • Politikere fra det republikanske partiet
  • USAs 45. President

Først en personlig betraktning: Jeg elsker USA! Et fantastisk land hvor jeg har hatt gleden av å både studere, jobbe og bo i flere år. USA sine 50 stater gir et herlig mangfold i både kultur, klima, opplevelser og mennesketyper. Men jeg erkjenner samtidig at det å være hvit og fra Norge gir større muligheter enn hvis man er mørkhudet og fra et av disse landene som Presidenten i starten av dette året omtalte som “Shithole countries”. Rasisme er dessverre et stort problem i deler av det amerikanske samfunnet, noe som belyses i denne NBC News artikkelen for tre dager siden. Og med tanke på at den hvite flertallsbefolkningen ikke lenger vil være et flertall rundt år 2050 (New York Times, 22 Nov 2018), kan dypdykket i rasisme som Presidenten har bedrevet siden han kom ned rulletrappen sommeren 2015 og annonserte sitt presidentkandidatur forklares med å spille på menneskers frykt for det ukjente. I dette tilfelle en verden hvor man ikke lenger utgjør flertallet i sitt eget land, ikke ulikt Eurasia-tankene til den norske terroristen fra 2011.

Så har vi Fox News, som dukket opp i mediefloraen i 1996. Fox News er kjent som en amerikansk nyhetskanal for høyresiden (= Republikanerne), og har strålende seertall (TVNewser, 28 Nov 2018). Men: Mange av programvertene har de siste årene bedrevet ren propaganda for den nåværende Presidenten. Jeg sier dette med sørgmodig hjerte, for i utgangspunktet mener jeg journalister gjør en utrolig viktig jobb som samfunnets fjerde statsmakt. Men dessverre er det slik at kjente Fox News profiler som Sean Hannity, Tucker Carlson, Laura Ingraham og Jeanine Pirro har abdisert fra sannheten. I stedet serverer de sine mange seere en alternativ virkelighet hver eneste kveld, noe som bidrar til at USA i dag er et svært splittet land. Mens den ene halvparten forholder seg til journalistikk i form av CNN, NBC, MSNBC, ABC osv.., sverger den andre halvparten troskap til galskapen fra Fox News. Det finnes et par millioner eksempler på dette, jeg nøyer meg med noen få:

Eksempel 1: For noen få uker siden gikk den tidligere advokaten til Presidenten, Michael Cohen, til en føderal dommer og innrømmet at han og Presidenten hadde brutt finansvalglover. Dette var selvsagt en stor nyhet som nesten alle mediene dekket:

Fox.PNG

Eksempel 2: Den 21. august dette året ble Presidentens tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, dømt til fengsel, noe som ble dekket av nesten alle medier.

Fox2.PNG

Eksempel 3: I forkant av det amerikanske mellomvalget i november dette året, var hovednyheten på Fox News at en “karavane med terrorister” var på vei mot USA fra sør- og mellom-Amerika. Men allerede morgenen etter valget forsvant fokuset på denne “gigantiske trusselen.

Det finnes dessverre utallige flere eksempler, men jeg tenker vi går videre til det republikanske partiet (GOP), som i dag er i en svært miserabel forfating. Først; la meg gjøre det klart at jeg i utgangspunktet ikke deler de tradisjonelle GOP “verdiene”. De er tilhenger av stor makt til enkeltpersoner og så lite makt som mulig til myndighetene. Det betyr i praksis at GOP er motstander av offentlig helseforsikring til alle, de ønsker minst mulig regulering knyttet til våpenspørsmål, de fleste republikanere kan plasseres i kategorien “klimafornektere”, og de er ikke glad i at arbeidere organiserer seg. Men: Den virkelige tragedien de siste årene er at de fleste republikanske politikere har latt være å si ifra når galskapen utspiller seg rett foran øynene våre. Og la det være helt klart: Dette handler ikke om at jeg misliker politikken til GOP (noe jeg innrømmer at jeg gjør), men at de faktisk kombinerer en elendig politikk med en elendig moral. Til forskjell gjør demokratene det jeg forventer av våre folkevalgte, noe som blant annet førte til at den demokratiske senatoren Al Franken trakk seg i desember 2017 på grunn av anklager om seksuell trakassering. Til sammenligning er fremdeles republikaneren Jim Jordan i Representantenes hus, selv om det har fremkommet urovekkende beskyldninger om kjennskap til overgrep. Men altså: Republikanerne sliter med å stå opp for de amerikanske grunnverdiene, noe som har fått det tidligere republikanske kongressmedlemmmet Joe Scarborough (som nå er vert for MSNBCs “Morning Joe”) til å slakte sine partifeller ved x antall anledninger de siste årene. I den forbindelse anbefales dette debattinnlegget fra i sommer, og ikke minst den siste “Morning Joe” episoden fra Boxing Day. Hør dette klippet (ja, jeg vet episoden varer i over 50 minutter, men hør iallefall gjennom de første 10-11 minuttene) og tenk gjennom hvilken verden vi nå lever i!

Og til slutt har vi Presidenten selv, som i skrivende stund har bidratt til at deler av statsapparatet nå er stengt på grunn av hva media kaller en “Trump Shutdown”. Måten dette har skjedd på er svært illustrativt for “samrøret” som jeg mener forklarer USAs problemer i disse tider. Saken er den at alt virket å være i orden for en uke siden; Senatet vedtok et budsjett enstemmig (etter at visepresident Mike Pence hadde fortalt politikerne at Presidenten ville godkjenne avtalen), men dagen etterpå endret alt seg etter at nr 45 hadde sett nyhetsdekningen på Fox News. Så plutselig endte vi i en situasjon hvor deler av statsapparatet er stengt, og de mange omstendighetene er så absurde at jeg ikke orker å dvele mer med de her. Men for å prøve å oppsummere hovedproblemet med dagens USA: Vi har et nyhetsmedium (Fox News) som daglig serverer en virkelighet som ikke er reell, og som nører i rasisme og frykt. Dette støttes opp av en President som stadig vekk tvitrer om fake news hos hardtarbeidende og ærlige journalister i f.eks CNN. I et USA hvor mange hvite folk frykter en fremtid hvor de ikke lenger tilhører flertallet, oppleves budskapet fra Fox News og Presidenten som kjærkommen støtte. Og siden republikanske politikere er redd for å miste støtte blant sine velgere, tør de ikke si ifra (for da vet de at Trump ber velgerne om å “gi beskjed”, noe den republikanske politikeren Mia Love kan skrive under på). Ja, jeg vet denne oppsummeringen er både forenklet og i sin natur nokså banal, men jeg vil likevel hevde at den (utrolig nok) gir et godt bilde på problemene i dagens USA.