I en tid da de utfordrende klimarealitetene er i ferd med å feste seg hos folk flest, erkjenner stadig flere viktigheten av den jobben som forskerne ved Bjerknessenteret for klimaforskning bedriver. Så selv om det er Brann som vil skape de største overskriftene i Bergenspressen mandag morgen etter søndagskveldens gullkamp mot Rosenborg, vil nok de fleste av oss være enige i at det er nettopp Bjerknessenteret som er Bergens stolteste ansikt utad. Hver dag gjør forskerne her en særdeles uvurderlig innsats for å forstå og ikke minst formidle hvordan planeten vår responderer på klimagassutslippene rundt omkring i verden. Og at det er høy kvalitet på arbeidet til forskerne ved Bjerknessenteret hersker det ingen tvil om. I 2007 ble som kjent FNs klimapanel IPCC tildelt Nobels fredspris (sammen med den tidligere amerikanske visepresidenten Al Gore) for å skape og spre kunnskap om menneskeskapte klimaendringer, og en av de store bidragsyterne til klimarapportene som IPCC gir ut er nettopp forskere fra Bjerknessenteret for klimaforskning.

Men forskerne ved Bjerknessenteret for klimaforskning er ikke bare dyktige til å arbeide med klimaspørsmålene. De er også fremragende formidlere, noe som blant annet gjenspeiles med Meltzerprisene for fremragende formidling til Atle Nesje i 2006, Helge Drange i 2009 og Kikki Kleiven i 2016.

Det er imidlertid ikke verken den strålende forskningen eller den imponerende formidlingen jeg vil hylle i dette blogginnlegget, men derimot hvor flotte og gode rollemodeller menneskene ved Bjerknessenteret for klimaforskning faktisk er. Som lærer på Nordahl Grieg vgs har jeg ved flere anledninger kontaktet Bjerknessenteret for å spørre om de kan komme til skolen vår og gi elevene siste status om verdens klima, og hver eneste gang opplever jeg en helt nydelig miks av (1) Positivitet (de sier alltid ja) (2) Hurtighet (de svarer nesten alltid samme dag) (3) Fleksibilitet (de er klar til å stille opp når det passer oss på skolen best). Et godt eksempel er sjefen sjøl, professor Tore Furevik. Han har ved flere anledninger vært på Nordahl Grieg vgs og holdt svært gode og engasjerende klimaforedrag, og vi har også fått muligheten til å ta med Nordahl Grieg elever og besøkt Bjerknessenteret en rekke ganger de siste årene. Den rause måten ungdommene og vi lærere blir møtt på av forskerne ved Bjerknessenteret er noe vi i skolen setter svært stor pris på, og jeg tenker derfor dette klimaforskermiljøet fortjener all mulig ros og heder for den uvurderlige jobben de gjør med å møte og opplyse samfunnet rundt seg.

Selv om det nye skoleåret kun er 2 måneder gammel, har elevene mine allerede hatt gleden av å oppleve positiviteten til forskerne ved Bjerknessenteret ved en rekke anledninger. Fredag 24. august dette året besøkte VG2-elevene på Nordahl Grieg sin grønne innovasjonslinje Bjerknessenteret, og denne dagen fikk de høre et (som vanlig) veldig inspirerende foredrag av direktør Tore Furevik. Etterpå fikk elevene gå litt rundt i lokalene og snakke med andre forskere, som professor Tor Eldevik, forsker Marius Årthun og doktorgradstudent Anne Moree.  Ganske enkelt en svært lærerik og givende dag!

I september ble så naturfagsklassen min på VG1 invitert av seniorrådgiver Øyvind Paasche fra Bjerknessenteret til å gjennomføre et klimaforskningsprosjekt, og i den forbindelse fikk vi besøk på Nordahl Grieg vgs av postdoktor Meike Becker som gav ungdommene en god innføring i blant annet ulike klimagasser.

 

Forrige uke hadde så elevene gleden av å presentere arbeidet sitt på den årlige Bjerknesdagen 2018, og den gode tilbakemeldingen de fikk på arbeidet sitt gir både ungdommene og meg som lærer stor motivasjon til videre innsats i naturfag! Her er forøvrig lenke til en (kort) reportasje fra NRK Vestlandsrevyen 24. oktober.

Avslutningsvis noen viktige merknader: Det er selvsagt ikke bare Bjerknessenteret som som fortjener ros, også mange andre forskningsmiljøer ved bl.a. Universitetet i Bergen gjør en strålende jobb og bidrar mye inn mot bl.a. skoleklasser. Selv er jeg ansatt i en 20 % stilling ved Birkelandsenteret for romforskning, og personlig tenker jeg forskerne her også gjør en superbra innsats 🙂 Men siden jeg av naturlige grunner er veldig inhabil i forhold til Birkelandsenteret, tenker jeg vi vender tilbake til blogginnleggets hovedbudskap: Nemlig at forskerne ved Bjerknessenteret for klimaforskning ikke bare gjør en fantastisk jobb når det gjelder forskning og formidling – de er også forbilledlig herlige mennesketyper som det er en ren fornøyelse å jobbe sammen med når anledningene byr seg. De er imøtekommende, positive, de svarer raskt på alle henvendelser og fremstår rett og slett på en måte som inngir både tillit og respekt. Med slike fabelaktige forskere i førersetet ser jeg igrunnen lyst på muligheten til å løse verdens klimautfordringer!