Etter at Donald J. Trump ble innsatt som USAs 45. president, har den ene vannvittige nyheten etter den andre strømmet mot oss fra det forjettede land Amerika. Ja, begivenhetene har vært så utrolige og til tider sinnsyke at vi har alle blitt noe numme for galskapen som rår.

DfOJ3AgU8AEG0bT.jpg large

Så det som de siste månedene har funnet sted ved USAs sørlige grense har nok gått under radaren for de fleste av oss. Men det burde det ikke, for DETTE er hendelser som ALLE trenger å høre om.

Kort fortalt er situasjonen denne: Hvis du er asylsøker eller har kommet deg ulovlig over grensen, blir du automatisk fengslet og holdt i varetekt til innvandringsmyndighetene bestemmer om du får bli eller ikke. Siden det ikke er lov å holde barn i slike varetekter, vil eventuelle unger du har bli tatt fra deg og plassert i egne interneringsleire. For å sitere USAs nåværende justisminister Jeff Sessions: “If you are smuggling a child then we will prosecute you, and that child will be separated from you as required by law. If you don’t like that, then don’t smuggle children over our border.” I en artikkel fra The Guardian 5. juni d.å. kan vi lese at det yngste barnet som er skilt fra foreldrene er ett år, og NRK kan melde at ifølge FN er “flere hundre barn blitt plassert i interneringsleirer som minner om fengsler i en annen delstat enn der foreldrene er”.

Den ene triste historien etter den andre florerer nå i amerikanske media, som denne fra abcNews om en kvinne fra Guatemala som ble skilt fra sin 5-år gamle datter på grensen  mellom USA og Mexico.

DfxL9qKX4AEor0M.jpg large

Den kjente morgenverten til MSNBC, Joe Scarborough, tok denne uken opp en særdeles rystende side ved interneringen, nemlig at grensevaktene ofte forteller foreldrene at barna deres må bli med fordi de skal dusjes. Og så blir barnet aldri returnert til foreldrene. For å sitere Scarborough: “I know children are being marched away to showers, marched away to showers. Being told they are — just like the Nazis said that they were taking people to the showers and then they never came back”.

Df0l3lmW4AA-Cvl.jpg large
Joe Scarborough, morgenvert på MSNBC

Jeg skulle ønske at det som er skrevet i dette blogginnlegget ikke var sant. Men virkeligheten er dessverre pur ondskap noen ganger. Så da talkshow-verten Stephen Colbert skulle innlede kveldens “The Late Show” med noen morsomheter for noen dager siden, gikk det ikke lang tid før han ble alvorlig (se fra 00:53 i klippet under).