Det har nå gått litt over 9 måneder siden tidligere FBI-sjef Robert Mueller ble hyret inn som spesialetterforsker for å finne ut om USAs president Donald Trump fikk hjelp av Russland til å vinne valget i 2016. Jeg antar dere er mange som for lengst har falt av lasset når det gjelder å holde oversikten over hva Muller og hans team har avdekket så langt. Men ikke fortvil – gjennom denne bloggposten vil dere bli oppdatert på status i Russland-etterforskningen.

800px-Director_Robert_S._Mueller-_III
Robert Mueller, spesialetterforsker og tidligere sjef
for FBI (i 12 år!) som leder Russland-etterforskningen

Robert Mueller fikk jobben som spesialetterforsker av det amerikanske justisdepartementet på selveste nasjonaldagen i Norge, den 17. mai 2017. Bakgrunnen for oppnevnelsen var at President Trump noen uker tidligere hadde sparket daværende FBI-sjef James Comey. Til tross for at det Hvite hus først forklarte Comey-sparkingen med FBI-sjefens håndtering av saken med Hillary Clinton sine eposter, gav Trump en annen forklaring i et intervju med NBCs Lester Holt noen dager senere. Her bekreftet han at James Comey fikk sparken for å få slutt på Russland-etterforskningen, noe som fikk riksadvokat Rod Rosenstein til å utnevne spesialetterforsker Robert Mueller.

Det finnes også en alternativ versjon av intervjuet (fra klippet over), som folkene bak Saturday Night Live står bak – enjoy 🙂

 

Tilbake til Russland-etterforskningen. Oppnevningsbrevet til Mueller finner dere her, og det Mueller er bedt om å etterforske er følgende:

(i) any links and/or coordination between the Russian government and individuals associated with the campaign of President Donald Trump; and

(ii) any matters that arose or may arise directly from the investigation; and

(iii) any other matters within the scope of 28 C.F.R. § 600.4(a)

Merk: Når det gjelder sistnevnte punkt (iii), sier den aktuelle lovparagrafen (600.4) bl.a. dette: “The jurisdiction of a Special Counsel shall also include the authority to investigate and prosecute federal crimes committed in the course of, and with intent to interfere with, the Special Counsel’s investigation, such as perjury, obstruction of justice, destruction of evidence, and intimidation of witnesses; and to conduct appeals arising out of the matter being investigated and/or prosecuted“.

Her er det spesielt “obstruction of justice” ordene som står sentralt: Har President Trump prøvd å hindre Russland-etterforskningen? Mange vil hevde at sparkingen av Comey er “bevis” på dette. Det gjenstår å se hva Mueller konkluderer med.

Uansett, som oppnevningsbrevet til Mueller viser, har han fått relativt store fullmakter i jobben som spesialetterforsker. Og disse fullmaktene ser det ut til at han akter å gjøre bruk av – for tiden består Mueller-teamet av følgende 17 toppadvokater (de fleste har erfaring fra en rekke høyprofilerte saker i USA) :

 1. Zainab Ahmad; ekspert innen nasjonal sikkerhet
 2. Greg Andres; ekspert innen finanskriminalitet og organisert kriminalitet
 3. Rush Atkinson; ekspert innen finanskriminalitet og nasjonal sikkerhet
 4. Ryan Dickey; ekspert innen nasjonal sikkerhet og datakriminalitet
 5. Michael Dreeben; ekspert innen straffeprosessloven
 6. Kyle Freeny; ekspert innen finanskriminalitet
 7. Andrew Goldstein; ekspert innen finanskriminalitet og politisk korrupsjon
 8. Adam Jed; ekspert innen straffeprosessloven
 9. Scott Meisler; ekspert innen finanskriminalitet, nasjonal sikkerhet og straffeprosessloven
 10. Elizabeth Prelogar; ekspert innen straffeprosessloven
 11. James Quarles; ekspert innen finanskriminalitet og politisk korrupsjon + erfaring fra Watergate
 12. Jeannie Rhee; ekspert innen finanskriminalitet og politisk korrupsjon
 13. Brian Richardson; ny i Muellerteamet og spesialitet ukjent
 14. Brandon Van Grack; ekspert innen nasjonal sikkerhet og datakriminalitet
 15. Andrew Weissmann; ekspert innen finanskriminalitet og organisert kriminalitet
 16. Aaron Zebley; ekspert innen politisk korrupsjon og nasjonal sikkerhet
 17. Aaron Zelinsky; ekspert innen finanskriminalitet og organisert kriminalitet

Robert Mueller og hans team i Russland-etterforskningen

Status

I skrivende stund (per 24. februar 2018) – etter å ha arbeidet snart 10 måneder med denne saken – har Mueller sitt team siktet følgende 22 personer:


 • (1) George Papadopoulos, tidligere utenrikspolitisk rådgiver for Trumpkampanjen. I oktober 2017 sa Papadopoulos seg skyldig i å ha løyet til FBI.

600px-Papadopolous_Mugshot  George Papadopoulos


 • (2) Michael Flynn, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trumpkampanjen. I desember 2017 sa Flynn seg skyldig i å ha løyet til FBI.

800px-Michael_T_Flynn   Michael Flynn


 • (3) Paul Manafort, tidligere kampanjesjef for Trump. I oktober 2017 ble Manafort siktet for å konspirere mot USA, hvitvasking av penger, falsk forklaring og hemmelighold av utenlandske arbeidsgivere. Nå nylig i februar 2018 ble tiltalen mot Manafort utvidet til å gjelde skatteunndragelse og annen økonomisk kriminalitet. Manafort har så langt nektet skyld på alle punkter, og risikerer å måtte forbli i fengsel for resten av livet hvis han blir dømt (Manafort er snart 70 år).

manafort   Paul Manafort


 • (4) Rick Gates, tidligere assistent for Trumpkampanjen og langvarig junior businesspartner med Paul Manafort. Gates har vært siktet for det samme som Manafort (se punkt 3), men igår (23. februar) ble siktelsen mot Gates endret. Nå heter det seg at Gates har sagt seg skyldig i å ha løyet til FBI, samt til å ha konspirert mot USA. Sistnevnte erkjennelse kan virke dramatisk ved første øyekast, men ifølge denne artikkelen i Vox er den ikke så sjokkerende likevel.

gates.JPG   Rick Gates


 • (5-20) Tretten russere og tre russiske selskaper er siktet for å konspirere mot USA, og noen av dem er også siktet for identitetstyveri. Siktelsene er relatert til et russisk propagandaforsøk for å påvirke 2016-valget i USA. Av de involverte selskapene har vi The Internet Research Agency (ofte beskrevet som en “russisk trollgård”), samt to andre selskap som bidrog med finansiering. De siktede russerne omfatter 12 av The Internet Research Agency sine ansatte (Mikhail Bystrov, Mikhail Burchik, Aleksandra Krylova, Anna Bogacheva, Sergey Polozov, Maria Bovda, Robert Bovda, Dzheykhun Ogly, Vadim Podkopaev, Gleb Vasilchenko, Irina Kaverzina, og Vladimir Venkov), samt mannen som bidrog med de nødvendige økonomiske musklene fra sin plass i bakgrunnen – Yevgeny Prigozhin.

prigozhin   Yevgeny Prigozhin


 • (21) Richard Pinedo, mann fra California som har assistert russerne i identitetstyveri og som har sagt seg skyldig i siktelsen.

 • (22) Alex van der Zwaan, en London-basert advokat som har sagt seg skyldig i å ha løyet til FBI om sine kontakter med bl.a. Rick Gates.

Som denne oversikten viser, er det flere av de siktede som har innrømmet falsk forklaring til FBI. Dette omfatter blant annet George Papadopoulos, Michael Flynn og Rick Gates fra Trumpkampanjen. I klartekst betyr dette kun EN ting: De har skiftet side, og valgt å samarbeide med FBI. Hva de har å fortelle vil kun fremtiden vise oss, men blant ekspertene i tv-ruten spekuleres det i at spesielt Gates sine FBI-samtaler vil bli avgjørende. Gates har nemlig jobbet tett med Paul Manafort i alle år, og vil uomtvistelig kunne bidra til at Manafort må tilbringe sine siste år her på jorden i fengsel. Med andre ord vil det i aller høyeste grad være i Manafort sin interesse å gjøre en avtale med FBI – tilsvarende hva Papadopoulos, Flynn og Gates har gjort. I kraft av å ha vært Trumps kampanjesjef i store deler av 2016 bør Manafort kunne ha mye å komme med som Mueller og hans team ønsker å finne ut av.

Men hvilke forbrytelser er det egentlig Mueller og hans team etterforsker?

I løpet av det siste året har det vært drøssevis av spekulasjoner i media om status i Mueller-etterforskningen. Problemet for pressen har imidlertid vært at det ikke forekommer noen lekkasjer overhodet fra Mueller-teamet. De gangene man har hørt om hendelser/aktiviteter som Mueller-teamet bedriver, er når andre personer som Mueller-teamet møter i forbindelse med etterforskningen lekker til media. Samt de gangene når Mueller sitt team møter opp i retten med nye siktelser. I forbindelse med siktelsen av 13 russere og 3 russiske selskaper forrige helg, leverte Mueller-teamet inn en tettpakket begrunnelse på 37 sider. Siden denne er offentlig tilgjengelig for media, er det en del informasjon å hente i en slik siktelse…

Basert på det som er kommet frem det siste året, kan man konstatere at Mueller-teamet konsentrerer seg om minst fem ulike inngangsvinkler til Russland-sporet:

 1. Tidligere forretningsavtaler og hvitvasking av penger
  Det er mye fokus på forretningsavtaler og hvitvasking av penger relatert til Trumpkampanjens ansatte, som eksempelvis Paul Manafort og Rick Gates. Selv om denne delen av etterforskningen allerede har ført til siktelser av Manafort og Gates, forventes det at flere personer vil bli siktet for denne type forseelser. Ryktene forteller at Mueller’s team besitter mer enn 400,000 dokumenter som har med denne delen av etterforskningen å gjøre. Dette inkluderer blant annet noen tvilsomme transaksjoner som ble flagget av Citibank, og som gikk gjennom den russiske ambassaden i USA. Ambassaden skal visstnok ha forsøkt seg på et høyst unormalt uttak av 150,000 dollar i kontanter like etter valget i 2016.
 2. Russiske informasjonsoperasjoner
  Dette sporet handler om at russerne har brukt sosiale medier til å påvirke utfallet av 2016-valget. Spesielt facebook og twitter, med mange millioner falske kontoer som har spredt feilaktig propaganda (fake news) og løgner om blant annet Hillary Clinton.
 3. Datahacking
  I tillegg til de falske kontoene på sosiale medier (jfr punkt 2 over) har russisk etterretning bedrevet hacking av både demokratenes og republikanernes dataservere (men sistnevnte sine eposter eller dokumenter er aldri blitt publisert). I tillegg minnes vi at John Podesta, kampanjeleder for Hillary Clinton, fikk sine eposter hacket. Det faktum at Podesta sine eposter ble offentliggjort av Wikileaks kun få timer etter at skandalevideoen med Trump og Billy Bush dukket opp, nører opp under en teori om at det har vært samarbeid mellom både Trump-kampanjen, representanter fra den russiske regjeringen, og WikiLeaks.
 4. Russiske kampanjekontakter
  Dette er den delen av etterforskningen som mange er mest opptatt av: Har det vært direkte kontakt mellom medlemmer av Trumpkampanjen og Russland, i den hensikt å påvirke valget i 2016? En rekke personer tilknyttet Trumpkampanjen har enten løyet om sine Russland-forbindelser, eller “glemt” at de har møtt representanter fra det russiske statsapparatet. For eksempel har både justisminister Jeff Sessions, Michael Flynn og Jared Kuschner “glemt” flere møter med ambassadør Sergey Kislyak, og Donald Trump Jr. løy lenge om de fleste detaljer i forbindelse med det famøse Trump-tower møtet med advokat Natalia V. Veselnitskaya. Er dette kun rene tilfeldigheter? Eller skyldes “glemselen” at Trumpkampanjen faktisk samarbeidet med Russland for å vinne valget i 2016?
 5. Hindre rettferdigheten i å skje fyllest
  Dette punktet handler om hvorvidt President Trump bevisst har gått inn for å hindre/skade Russland-etterforskningen. Ifølge en artikkel i Politico fra 26. januar dette året er det sannsynlig at Mueller vil konkludere med at Trump faktisk har gjort seg skyldig i dette. Magasinet begrunner dette med følgende artikkel fra New York Times, som hevder at President Trump gav ordre om at Robert Mueller skulle sparkes forrige juni (etter kun noen få uker som spesialetterforsker for Russland-etterforskningen).

I lys av de fem punktene over kan vi konkludere som følger:

 • De 22 siktelsene så langt kan knyttes til enten punkt 1 (hvitvasking av penger; Gates, Manafort) eller punkt 2 (bruk av sosiale medier for å påvirke valget (=siktelsene av 13 russere og 3 russiske selskaper).
 • Det som gjenstår er punkt 3,4, og 5. I tillegg forventes det at flere vil tas for hvitvasking (punkt 1). Med andre ord: Det er fremdeles veldig mye som gjenstår i Mueller sin Russland-etterforskning!

Hva konklusjonen blir til slutt er det selvsagt umulig å si noe om nå. Men det er verdt å merke seg at Scott Dworkin, som har vært en av de ivrigste demokratene til å avdekke en potensiell Trump-Russland skandale, nylig tvitret at han tror Mueller-teamet vil komme til å sikte totalt 85 personer.

scott

Enn så lenge anbefaler jeg dere å se de knappe 8 minuttene som klippet nedenfor varer. Her blir nemlig legendariske Carl Bernstein intervjuet av CNNs Jim Sciutto, i forbindelse med forrige helgs siktelser av 13 russere og 3 russiske selskaper. Bernstein var tidligere ansatt i Washington Post og ble verdensberømt i forbindelse med Watergate-skandalen. Mannen vet hva han snakker om!