Så skjedde det igjen – det som aldri skal skje: 14. februar dette året ble 17 ungdommer skutt ned og drept ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, USA. Denne skoleskytingen var den dødeligste siden Sandy Hook – massakren i 2012, og den 18. gangen i 2018 at det er blitt utløst skudd på eller like ved amerikanske utdanningsinstitusjoner (ifølge organisasjonen Everytown for Gun Safety).

pia-guerra-017683a6

Copyright: Den kanadiske kunstneren Pia Guerra

Men midt i alt det tragiske, opplever vi denne gangen at ungdommene tar til motmæle. Aktivisme har erstattet raseri. Et hundretalls overlevende fra Parkland-skytingen har startet kampen for å endre USAs våpenlover. Den som kanskje har imponert mest er studenten Emma Gonzalez, som virkelig har våget å utfordre den sittende presidenten og den mektige våpenorganisasjonen NRA. I dette klippet ser vi henne i aksjon under et anti-våpen rally i Fort Lauderdale, Florida.

emma

Noe av det som har opprørt ungdommene mest er det faktum at drapsvåpenet, et halvautomatisk gevær av typen AR-15, kan kjøpes på lovlig vis i USA når man er fylt 18 år (drapsmannen var 19 år). Dette våpenet er tidligere brukt i en rekke massakrer i USA. Til sammenligning må man være 21 år for å kjøpe et håndvåpen eller alkohol. Florida-ungdommen krever nå strengere våpenlover, og etter en uke med flere medieutspill samt en skuffende bussreise til Tallahassee (hvor statens politikere ikke tillot noen debatt om våpenlovene), kulminerte det hele med onsdagens folkemøte i byen Sunrise, Florida. Her fikk de overlevende møte en rekke politikere i tillegg til representanter fra NRA. Alt ble behørig dekket på CNN, ogi etterkant kan vi konstatere at frontene nå er som vanlig steile i verdens mektigste land.

Mens ungdommen og demokratene ønsker strengere våpenlover, står det andre grunnlovstillegget fjellstøtt hos republikanerne og NRA. Dette grunnlovstillegget handler om personers rett til å eie og bære våpen til privatbruk. I tillegg til det rent juridiske, vil dessuten mange fra høyresiden hevde at de tragiske skoleskytingene ikke skyldes for mange våpen, men heller det faktum at elever på amerikanske skoler er for dårlig beskyttet. I den forbindelse har USAs president Donald Trump de siste dagene foreslått å bevæpne ca 20 % av lærerne:

Trump

Personlig må jeg innrømme at jeg sliter med å forstå høyresidens ønske om lærerbevæpning. I min naivitet har jeg tenkt at det er en sammenheng mellom de mange våpnene som er i omløp i USA og alle drapene. For meg høres det logisk ut at strengere våpenkontroll vil gi færre masseskytinger.

Men alle er ikke enige med meg, og i forrige uke ble jeg møtt med følgende påstander fra en facebookvenn: “ USA har ikke et våpenproblem. Sammenhengen mellom tilgang til våpen og antall drap er ikke eksisterende. Det er langt mer dyptliggende årsaker enn våpen som gjør at noen velger å begå slike grufulle handlinger. Jeg kunne ønske man faktisk var interessert å finne årsaken og mulige løsninger på problemet, snarer enn å fronte lettvint ideologisk symbolpolitikk“.

I etterkant denne tilbakemeldingen erkjenner jeg at jeg egentlig aldri har undersøkt hvorvidt USA faktisk har et våpenproblem. Jeg har bare tatt det for gitt, med tanke på de uttallige rapportene om skoleskytinger og annen våpenrelatert kriminalitet. I resten av dette blogginnleggget vil jeg derfor sjekke om min facebookvenn har rett i at det han skriver om at USA ikke har et våpenproblem, og at det ikke eksisterer noen sammenheng mellom tilgang til våpen og antall drap.

La oss begynne med å se på hvordan våpenrelaterte dødsfall i USA samsvarer med andre land. En studie av Erin Grinshteyn og David Hemenway fra “The American Journal of Medicine” har undersøkt nettopp denne problematiken. Artikkelen heter “Violent Death Rates: The US Compared with Other High-income OECD Countries, 2010“. Konklusjonen fra studien er at det er 10 ganger mer sannsynlig at amerikanere blir drept av våpen enn folk i andre I-land. Under gjengis en tabell fra artikkelen som viser dette:

tabell-usa

Ok. Vi konstaterer at amerikanere har større sjanse for å bli drept av våpen enn andre. Men har det nødvendigvis noe med antall våpen å gjøre?

Ja, det kan se ut sånn. Dr. Joshua Tewksbury, professor ved Natural History to Global Ecology, Tewksbury Lab, har utarbeidet følgende graf som viser sammenhengen mellom antall våpen (per 100 personer) og våpenrelaterte dødsfall. Resultatene viser en noenlunde lineær sammenheng. Dette antyder at jo flere våpen som er i omløp i et samfunn, dess flere våpenrelaterte dødsfall. Vi registrerer at USA er plassert høyt oppe til høyre, noe som betyr at landet dominerer stort både når det gjelder våpen og dødsfall.

guns-and-death-rates

Men hva om vi undersøker forholdene internt i USA mellom de ulike statene? Nedenfor er gitt en kurve som baserer seg på data fra “Injury Prevention” og “The Centers for Disease Control and Prevention”. Det er magasinet Mother Jones som har satt sammen kartet, som viser at stater med flere våpen har en tendens til å ha mer dødsfall knyttet til våpenbruk.

mother_jones_gun_deaths_by_state.png

Men mens våpenkriminaliteten dominerer stort, er det interessant å merke seg at landet ikke utmerker seg spesielt når det gjelder “vanlig” kriminalitet. Jeg viser her til figuren nedenfor, som bygger på data fra Jeffrey Swanson ved Duke University.

swanson_slide1

Ja, jeg er enig i at jeg kunne gått mer i dybden når det gjelder statistikk, men siden bildet som avtegnes er så entydende velger jeg å konkludere som følger: Den generelle kriminaliteten i USA er på linje med andre, sammenlignbare land, men når det gjelder våpenkriminalitet har USA et kjempeproblem! Og for å få en nedang i våpenrelaterte dødsfall må antallet våpen som florerer i samfunnet reduseres. Med andre ord: USA trenger en strengere våpenkontroll.

Dessverre er dette svært vanskelig å få til i et land hvor våpenorganisasjonen NRA har hatt et lammende grep om mulige våpenreformer i flere tiår. Bildet nedenfor illustrerer galskapen: Vi ser her et brev som NRA nylig har sendt ut til aktuelle politikere i Wisconsin som stiller til valg i 2018.

DWmbZGOWkAA-a7z.jpg large

I dette brevet bes kandidatene gi tilbakemelding til NRA om hvor de står når det gjelder det andre grunnlovstillegget. Alt handler om å identifisere hvem som støtter dagens våpenlover, og hvem som søker reformer. Førstnevnte gruppe kan vente seg massiv pengestøtte fra NRA til å drive valgkamp, mens sistnevnte vil møte knallhard motstand.

Under onsdagens folkemøte ble Senator Marco Rubio fra Florida konfrontert med NRA-donasjoner fra overlevende Cameron Kasky etter Parkland-skytingen. Den unge mannen prøvde å presse Rubio til å love at han ikke lenger ville akseptere donasjoner fra NRA, men som dette klippet viser ville ikke den erfarne senatoren love noe slikt.

NRA har rett og slett en enorm makt i USA når det gjelder våpenlover, og i praksis “eier” NRA mange av de republikanske politikerne. Som denne artikkelen viser brukte NRA 54 millioner dollar for å sikre republikansk seier i 2016-valget, og av disse ble litt over 30 millioner dollar brukt for å sikre at Donald Trump vant valget. Så det er kanskje ikke så overraskende at USAs president tvitret følgende i går:

trump2

Men Trump, republikanerne og NRA er ikke alene. “Trump”kanalen Fox News svikter som kjent aldri, og i dette innslaget fra Daily Show viser Trevor Noah hvordan man i Fox News evner å komme med alle mulige forslag for å få ned dødsfallene relatert til våpen (uten å snakke om den åpenbare elefanten i rommet: våpenlovene).

Det finnes imidlertid en måte å vinne over NRA på – nemlig at demokratene vinner stort i midtvalgene som finner sted til høsten – sånn at man tar tilbake makten i Huset (og kanskje også Senatet?). Jeg krysser fingrene for at en blå valgvind blåser over USA ved inngangen til november.

Helt til slutt: Australia opplevde på 80- og 90 tallet en rekke massakrer, noe som til slutt førte til strengere våpenlover og omsider et farvel til de mange våpenrelaterte dødsfallene. I dette klippet prøver noen av USAs fremste satirikere å få politikerne til å erkjenne at USA må gjøre det samme.