Denne uken (14.-16. februar) ble framtidskonferansen arrangert for 8. året av Nordahl Grieg vgs. Helt siden skolen startet opp skoleåret 2010/11 har det vært tradisjon å sette av noen dager midt i februar til å heve blikket og se inn i fremtiden. Workshops, foredrag og fellesarrangement erstatter den ordinære timeplanen, og elever og lærere lar seg inspirere og engasjere i skjønn forening.

Temaet på årets Framtid 2018 var “Kampen om virkeligheten: Fake, fakta eller fiksjon?”, og til å holde åpningsappellen onsdag formiddag hadde vi gleden av å få besøk av Dyveke Buanes, distriktsredaktør i NRK Hordaland.

28056169_1957489330947338_2279268964608008973_nDistriktsredaktør i NRK Hordaland, Dyveke Buanes. Copyright: NGVmedia

I lys av konferansens tema snakket Buanes blant annet om den lille byen Veles i Makedonia, hvor produksjon av falske nyheter har blitt en innbringende næring. Det var heller ikke mulig for henne å komme utenom den som kanskje klarest personifiseres med begrepet “fake news”, nemlig USAs president Donald Trump.

På åpningen til Framtid 2018 dukket også det unge stjerneskuddet dePresno opp, og han imponerte forsamlingen på nærmere 1000 personer med de fire flotte låtene sine Paper Thin, Hide and SeekWanderers og Souvenir.

28059068_1957489214280683_2154510444279886507_nDet unge stjerneskuddet dePresno. Copyright: NGVmedia

En sentral del av framtidskonferansen er de mange workshopene som lærerne ved skolen utvikler i ledige stunder gjennom skoleåret (forut konferansen). I år kunne elevene velge mellom 30 forskjellige og ikke minst spennende workshop: I “Fake It To Make It” skulle elevene lære gjennom spill hvordan falske nyheter spres og selges på nettet. På løgndetektor-workshopen fikk elevene lage løgndetektorer med Arduino og sensorer. Og “Falske bilder” handlet om at elevene skulle lære å manipulere seg selv eller andre personer inn i en sammenheng som ikke er sann (ved hjelp av Photoshop). En fullstendig liste over alle de mange workshop’ene finner dere her og her.

27858090_1957688110927460_3691254251852232169_nVG1-elevene Bettina og Siri lager løgndetektor. Copyright: NGVmedia

Onsdag ettermiddag var det nettopp arbeid i workshop’ene som stod på programmet, i tillegg til et foredrag om IT-sikkerhet ved Vegard Kjerstad fra Atea.

27972727_1957688587594079_7616940116199995746_nVegard Kjerstad fra Atea. Copyright: NGVmedia

Torsdag fortsatte moroa med engasjerende workshop’s og spennende foredrag. Først ute blant våre inviterte gjester denne dagen var Maren Aas Nakken, Splay, som snakket om “Youtube og Influencere: Hva skjer når unge Youtubere bygger egne merkevarer med flere hundretusener av følgere?”

27867455_1958753977487540_8766470638858703508_n
Maren Aas Nakken fra “Splay”. Copyright: NGVmedia

Senere på dagen holdt NRKs Sigrid Sollund foredrag om “Hersketeknikker – nyttige og nådeløse”, mens NRKBetas Anders Hofseth snakket om “Falske nyheter, propaganda og påvirkningsoperasjoner. Medias rolle i en ny og kaotisk virkelighet”.

 

Anders Hofseth og Sigrid Sollund, NRK. Copyright: NGVmedia

Fredagen begynte påny med arbeid i workshop, og deretter foredrag av Jill Walker Rettberg fra Universitetet i Bergen som snakket om “Et samfunn styrt av algoritmer”.

28058691_1959986967364241_5586287639518767840_nJill Walker Rettberg, UiB. Copyright: NGVmedia

Deretter var det duket for en avsluttende panelsamtale i skolens skoletorg med fire mennesker som bruker sosiale media for å si noe viktig, nemlig Helsesista (Tale Krohn Engvik), Ingeborg Senneset fra Aftenposten, BTs Mathias Fischer og Stormberggründer Steinar J. Olsen.

 

Mathias Fischer (oppe til venstre), Helsesista (oppe til høyre), Steinar J. Olsen
(nest øverst til høyre) og Ingeborg Senneset (nederst). Copyright: NGVmedia

De fire paneldeltagerne var flinke til å reflektere rundt sin bruk av sosiale medier, og hadde flere interessante innspill. Blant annet kunne Helsesista fortelle at hun utelukkende hadde kun gode erfaringer med sosiale medier. Dette innsåg hun er såpass uvanlig at hun nå hadde begynt å gå til psykolog for å være forberedt den dagen når ting snur og folk vender seg mot henne. Både Mathias Fischer og Ingeborg Senneset tok opp det faktum at de nettsakene som oftest/lettest deles på nett er artikler som folk kjapt tar stilling til og er enige i. Som eksempelvis en sterkt innvandrerkritisk artikkel, gjerne produsert av et mindre seriøst nettsted. Denne type saker vil typisk bli langt oftere delt enn artikler fra “seriøse” medier som Bergens Tidende og Aftenposten. Mathias Fischer reflekterte også rundt faren med å glemme at man kommuniserer til ALLE sine følgere, når han befinner seg midt i en twitterfeide med en kjenning, og kanskje ytrer seg på en uheldig måte fordi han vet at mottageren tåler det. Men hva tenker da alle de tusenvis av andre følgerne som leser den samme twittermeldingen? Stormberggründer Steinar J. Olsen kommenterte dette med at man fort kan bli for personlig på sosiale medier, og fortalte at han alltid hadde hatt et såpass bevisst forhold til dette at bl.a. barna hans var fullstendig skjermet fra offentligheten.

Paneldebatten varte i ca 1 time og var både engasjerende og givende, ikke minst takket være de to suverene debattlederne Mathias Jamt (VG2) og Nora Aarseth (VG3). Her er videolenke til hele paneldebatten.

 

Mathias Jamt (VG2) og Nora Aarseth (VG3). Copyright: NGVmedia

Etter paneldebatten var det duket for noen kulturinnslag i form av taler og sang, før Torbjørn Wiik (VG1) kunne erklære Framtid 2018 for historie og ønske riktig god helg.

Helt nederst på denne siden vil dere finne en rekke bilder fra avslutningen. Men jeg kan ikke fullføre dette blogginnlegget uten noen velvalgte ord om NGVmedia. Det har seg nemlig slik at elever som utdanner seg ved linjen «medier og kommunikasjon» får en reell anledning til å jobbe som journalister gjennom arbeid for skolens eget mediehus NGVmedia. Hver gang det skjer interessante hendelser, som for eksempel denne årlige framtidskonferansen, er NGVmedia på plass og dekker hendelsene mens de samtidig evner å ha et kritisk blikk på alt som skjer. Nettopp dette fokuset på å være kritiske er hva som gjør NGVmedia så bra! For det er jo gjennom kritisk journalistikk at man skaper troverdighet. Et godt bilde på hvordan NGVmedia fungerer kom godt til uttrykk for tre år siden, en knapp uke før Framtidskonferansen i 2015. Artikkelen het «Framtidsgreier» og handlet om at ingen førsteklassinger ved skolen den gangen visste hva Framtidskonferansen gikk ut på. Med andre ord: Et solid spark på leggen til oss lærere fra kritiske MK-elever. En av headlinerne i artikkelen sa det rett ut:»Dårlig kommunikasjon fra lærerne«. Jeg tenker selv at dette er veldig bra! Elevene kjenner seg trygge nok til å utøve god journalistikk i praksis, og de lar seg ikke lokke til å juble hemningsløst over denne Framtidskonferansen (selv om vi er mange lærere som gjør det).

Finnes det egentlig noen lignende mediehus drevet av ungdommer på denne måten? Jeg kjenner ikke til noe slikt, og må benytte anledningen til å skryte uhemmet av avdelingsleder Astrid Aas og lektor Joachim Laberg ved Nordahl Grieg vgs (+alle andre som har bidratt) for å skape dette unike mediehuset.

Under årets framtidskonferanse har NGVmedia laget et konsept som heter “I sofaen med Amalie” hvor reporter Amalie R. Hansen intervjuer forskjellige gjester. Resultatet har blitt veldig bra, og her er lenke til noen av intervjuene:

I sofaen med Amalie – Helsesista

I sofaen med Amalie – Ingeborg Senneset

I sofaen med Amalie – Sigrid Sollund

I sofaen med Amalie – Alexander Lundervold

I sofaen med Amalie – Maren Aas Nakken

I sofaen med Amalie – dePresno

I sofaen med Amalie – Dyveke Buanes

I sofaen med Amalie – Astrid Aas og Nora Aarseth

 

De flotte bildene i dette blogginnlegget er det elever tilhørende NGVmedia som har tatt, og jeg anbefaler alle til å besøke enten facebooksiden deres eller hjemmesiden.

Helt til slutt: En stor takk til fagleder Margreta Tveisme ved Nordahl Grieg vgs, som gjerne regnes som framtidskonferansens “mor”. Da skolen startet opp for 8 år siden hadde Margreta en brennende ønske om en konferanse som skulle være på elevenes premisser, som skulle gi de muligheten til å reflektere over dagens samfunn, og hvor man også vendte blikket inn mot fremtiden. Sammen med gode kolleger og flotte elever tenker jeg Margreta kan ta helg med god samvittighet: Framtid 2018 ble en stor opplevelse og noe vi vil minnes i lang tid fremover!

 

Bilder fra avslutningsarrangementet på Framtid 2018. Copyright: NGVmedia