Mine ambisjoner om å få grønne fingre fortsetter med uformisket styrke i 2024, noe som blant annet innebærer at jeg dyrker kortreist mat for tredje året på rad. Nedenfor følger siste status for hvordan det går med årets produksjon.

Brokkoli, squash og tomater

En åpen kasse med jord på terrassen er delt mellom brokkoli (venstre) og squash (høyre), og som bildet under avdekker, ser de to plantene ut til å trives veldig bra.

I løpet av ca 4 uker har begge plantene vokst jevnt og trutt, selv om det har vært en del netter med temperaturer ned mot kun 10 grader C. Det at brokkoli trives med litt kjølige temperaturer har jeg lært av min flinke kusine Lisbeth, men selv om også squash’en klarer seg bra, er det tydelig at den blir ekstra fruktbar med høye temperaturer. For i et drivhus jeg har på den samme terrassen, har jeg også dyrket squash, og i løpet av samme tidsperiode har de blitt nesten dobbelt så store som nabosquash’en i den åpne kassen. I skrivende stund er de faktisk i ferd med å vokse seg gjennom taket på drivhuset (se venstre på bildet under) !

Jeg har også dyrket en del tomater i dette drivhuset, og må nok vurdere å fjerne noen squash for at tomatene skal kunne vokse skikkelig opp (høyre).

Paprika

Men; En plante som tydeligvis sliter mer under kjølige forhold er paprika. For i motsetning til brokkoli og squah, sliter denne med å vokse seg stor. Trenger nok en skikkelig varmeperiode i snarlig fremtid for at denne skal overleve.

Heldigvis kan det fort ende opp med kortreist paprika på matfatet denne sommeren likevel, for på bildet under (til høyre) ser dere en paprika som ble dyrket så tidlig som i februar dette året, i forbindelse med en temadag om bærekraft på min arbeidsplass Nordahl Grieg vgs:

Her kan vi omsider se (venstre) noen paprika vise seg frem, så for å sikre god utvikling i tiden fremover har nå planten fått VIP-plass i et stuevindu.

Agurk

Den samme hedersplassen i et stuevindu gjelder agurken under, en plante som jeg erfaringsmessig vet trives dårlig med kjølige netter:

Tomater

Utover dette har jeg en del unge tomatplanter innendørs, som foreløpig trenger noen flere uker før de kan plasseres ut:

Ellers kan det nevnes at jeg også har tre tomatplanter jeg har fått av min gode kollega Anne på NGV, og en av disse nyter for tiden livet på terrassen:

Sukkererter

Den siste planten med egen jordkasse på terrassen er sukkererten, og som forventet har den det veldig bra. Sukkererten er erfaringsmessig en plante som er lett å dyrke, og det er allerede blitt produsert flust med sukkererter (venstre) som kan høstes i snarlig fremtid:

Jordbær

Jordbærplantene er som vanlig godt igang med å produsere mange bær:

Poteter

Jeg har også stor tro på potetdyrkingen, som finner sted i en jordkasse på hageplenen, samt i to bøtter:

Plommer

Årets plommesesong virker lovende, det er iallefall nok av godbiter å finne på mitt tradisjonelt fruktbare plommetre:

Epler

Når det gjelder epler, har jeg nettopp plantet tre nye trær, og to av disse ser ut til å gjøre jobben sin:

Rips og solbær

Som vanlig ser innhøstingen av rips og solbær ut til å bli bra:

Gulrøtter

Avslutningsvis noen ord om gulrøttene. Tidligere år har jeg mislykkes med disse, trolig fordi jeg har vært for grådig og prøvd å dyrke for mange på et lite område. I år har jeg forhåpentligvis lært, så opplegget har vært som følger: Først har jeg dyrket et begrenset antall frø i melkekartonger, og så har jeg nå satt de ut i en egen jordkasse på plenen.

Merk: De er nettopp utplassert, så mengden grønne planter over jorden er begrenset. Men som bildet viser har jeg i noen tilfeller beholdt deler av melkekartongen, mens andre steder har vi fjernet melkekartongen helt. Poenget er at jeg er blitt tipset om at ved bruk av melkekartong utplassert slik, kan vi bedre beskytte mot skadedyr. Så jeg prøver litt av hvert, for å erfare hva som lønner seg best.