I disse dager innledes den årlige russefeiringen, og de neste ukene regner jeg med at det vil dukke opp en rekke medieartikler hvor fyll, vold og sex er hovedingredienser. Folk har sikkert aldri opplevd noe verre enn årets russekull, og burde ikke egentlig hele russetiden flyttes til etter eksamen?

Men sannheten er faktisk den at dagens 18-19 åringer er særdeles bra mennesker, og jeg vil nå trekke frem tre momenter til å underbygge dette.

Punkt 1: Rause og empatiske

For 5 uker siden samlet russen ved de tre videregående skolene Nordahl Grieg (min skole), Sandsli og Stend inn over 450,000 kroner til Kreftforeningen. Ganske enkelt helt strålende! I etterkant publiserte Anne Lise Ryel, Generalsekretær i Kreftforeningen, et takkeinnlegg hvor hun blant annet skrev: “En ekstra stor honnør til russen ved Stend, Sandsli og Nordahl Grieg videregående skoler med aksjonsleder Tiril Tertnes Nystad, Anna Brun og Sofie Nilsen i front. Russen står for over 80 prosent av det vi samler inn, de gjør en kjempejobb!”

gq6hu3vhb0ooyh86dpp92vyhag055zg
(Fanaposten): Sofie Nilsen (t.v.) og Mathilde Charlsen. Foto: Privat

Punkt 2: Hardtarbeidende og ambisiøse

Mens vi som var russ på 90-tallet trolig minnes en tid hvor det ikke var spesielt populært å være skoleflink, kan jeg opplyse om at tidene utvilsomt har endret seg. I dag er de fleste ungdommene opptatt av å jobbe hardt og oppnå gode resultater, og russen er intet unntak. Et “utslag” av dette er at jeg knapt kan minnes noen minneverdige russestunt i min tid som lærer ved Nordahl Grieg vgs siden åpningen av skolen i 2010. Det mest “crazy” noen har gjort disse årene er å spise is under en pult mens undervisningen foregår, og jeg tenker det sier det meste 😉

Punkt 3: Gode og omsorgsfulle

Dette skoleåret er jeg fysikklærer for 29 elever på vg3, og hvis denne gjengen reflekterer årets russekull, får jeg problemer med å finne nok superlativer til å beskrive hvor bra jeg mener elevene er. I tillegg til å jobbe hardt og ambisiøst (punkt 2 over), evner de å bidra (hver på sin måte) til en trygg og god atmosfære som ligger forholdene best mulig til rette for best mulig læring. Kort fortalt: Elevene er fantastiske, og jeg føler det er et privilegium å få være lærer for sånne flotte ungdommer vi har nå i 2019.

Så for å oppsummere: Jeg håper og ønsker at årets russekull skal få kose seg med en velfortjent feiring nå som den offisielt er igang i disse dager. Og hvem vet, kanskje storsamfunnet denne våren vil la ungdommene feste i fred mens vi andre kan fokusere på viktigere ting. Som f.eks det faktum at USAs nåværende president er i ferd med å undergrave landets eget demokrati? Men selv om riksrettshøringer skulle bli en realitet i løpet av de neste ukene, tenker jeg vi alle vet hva som skjer i (deler av) medie-Norge straks en russebil med 7 ungdommer fra en perifer utkant i Norge publiserer en vulgær/tvilsom russelåt… What emoji. Shock emotion. Surprise emoticon. Vector illustration smile icon.