Hver dag sammenligner man seg med de såkalte “forbildene”, og de filtrerte sidene i sosiale medier. I 2018 er ungdommen preget av filter på snap for å bli smalere, photoshop for å få vekk delene av seg som ikke er akseptert i samfunnet, og et enormt press som kan resultere i blant annet spiseforstyrrelser.

sophieelise
Utklipp fra forsiden til Sophie Elise sin blogg. Skjermdump 02.02.18.

TV2 lanserte nylig serien “Sophie Elises verden”, hvor bloggeren Sophie Elise forteller om sin historie og den siden av henne som sjelden blir vist i sosiale medier. Det er viktig at vi som “blir kjent med” social influencerne hver dag setter krav. Vi må kritisere de som bidrar til presset, og de som er med på å fjerne negative normer og kroppspress, må hylles.

Kim Kardashian Fragrance Launch
Bilde av Instagramforbildet Kim Kardashian.
Copyright: Glenn Francis, http://www.PacificProDigital.com

Daglig på Instagram ser unge jenter forbilder som Kim Kardashian med stor rumpe og tynn midje, uten å være klar over at ingenting er ekte. Dette kan gi et forvrengt bilde på hva kropp er, som kan føre til spiseforstyrrelser. Typisk for spiseforstyrrelser er at man har et forvrengt bilde av kropp, og man innser ikke problemet før det er for sent. Spiseforstyrrelser kan være alt ifra å spise seg sykelig tynn, sykelig overvektig, eller trene så mye at man ødelegger seg selv. Sophie Elise er en av de som har operert puppene, rumpen, leppene osv., men hun er ærlig om operasjonene. Derimot skal vi ikke legge skjul på at noen ungdommer kan føle presset til å operere kroppen sin, slik som Sophie Elise. Vi mener at det er bra Sophie Elise er åpen og ærlig om operasjonene, sånn at leserne hennes kan forstå at det de ser ikke er hele sannheten. Det er nemlig ikke alle som er åpen om operasjoner, slik som Kim Kardashian West, hvor legen har fortalt om rumpeoperasjoner som Kim benekter. Når et forbilde som Kim Kardashian West benekter operasjoner og sier at alt er naturlig og trening, er det med å føre til et forvrengt skjønnhetsideal, spesielt for de mest sårbare, nemlig unge jenter. Løsningen er ikke å operere kroppen etter samfunnets skjønnhetsideal, men å bli fornøyd med sin egen kropp.

Anoreksia_binary_505450_full_articleSpiseforstyrrelser. Foto: Scanpix

Spiseforstyrrelser kommer ikke bare av seg selv, idealene om hvordan det er riktig å se ut kommer gjennom en gjentatt påvirkning i fra sosiale medier. Derfor er det viktig at vi har noen talspersoner som kommer frem i media og viser siden bak filteret. Sophie Elise ønsker i sin nye serie å vise seerne sine hva som er ekte. Hun viser blant annet strekkmerker og arr fra tidligere operasjoner, og er ærlig om at hun tidligere har retusjert bilder, noe som skal hylles. Sophie Elise er ikke den eneste som ønsker å vise hva som virkelig ligger bak de hundre bildene av den “perfekte” kroppen på bloggen.

malin-nesvollSkjermdump (02.02.18) fra youtube-videoen “Passer ikke inn” med Malin Nesvoll.

En annen talsperson er Malin Nesvoll som i videoen “Passer ikke inn”, publisert november 2017, drar ut for å kjøpe bukser i klesbutikker som norske ungdommer handler i hver dag. Hun viser hvordan det er å handle når man ansees som “plus-size”. Hun forteller også om gullbarbien, som er en pris for negativ kropps påvirkning på ungdommer. I denne videoen får man vite den harde realiteten i reklamebransjen. Det har blitt tabu å være noe annet enn en “small.”

ulrikke
Ulrikke Falch. Bilde: Pressefoto

Sist, men ikke minst, har vi blant de viktige forbildene i media, Ulrikke Falch. Ulrikke Falch har en instagram konto hvor hun hyppig legger ut bilder og videoer fra situasjoner i livet mange kan kjenne seg igjen i, som nesten ingen andre deler. Hun har vært åpen over at hun selv ikke følt seg bra nok på grunn av blant annet “influencers” som fronter produkter for å forbedre deg selv.

Vi trenger talspersoner, og ekte forbilder, for å redusere antall ungdommer med spiseforstyrrelser og forvrengte bilder på hva en normal kropp er. I første omgang er det ekstremt viktig at vi alle får et mye sunnere bilde på hva kropp er og at alle kropper er forskjellige. Talspersoner, som ungdommer “blir kjent med” gjennom sosiale medier hver dag må komme frem og ta mer ansvar. Statistikken på antall ungdommer med spiseforstyrrelser må gå ned, og det må bli mer fokus på den ufiltrerte siden. La 2018 bli starten på en positiv utvikling i normer og kroppsidealer, og la oss starte med å være ærlig om hva som er falskt og ikke, slik som Sophie Elise.