I det siste har Hennes & Mauritz fått mye negativ oppmerksomhet i massemediene og på sosiale medier. H&M har en nettbutikk der de selger klær, og de har selvsagt bilder av klærne. Problemet oppstod tidligere i januar dette året da H&M skulle selge hettegensere med teksten “coolest monkey in the jungle” (“Kuleste apen i jungelen” på norsk).

dj4convfxhaiedob9owvFoto: Faksimile H&M

H&M brukte en 5 år gammel gutt som modell, det som får folk til å reagere er at denne modellen er svart. Mange viste sin misnøye på twitter og facebook, og i Sør-Afrika har demonstranter vandalisert flere H&M butikker. Flere viktige samarbeidspartnere har også avsluttet samarbeidet med H&M. H&M skriver at de beklager, og har fjernet bildene fra nettbutikken og trukket genseren fra markedet.

fb_1515402187_800x420

wkd

Det er mer enn nok av blogginnlegg og tweets som snakker om hvor forferdelig rasistisk H&M er, derfor skal vi prøve å vise en annen side av saken i dette blogginnlegget.

Det første spørsmålet vi må stille oss selv er: Hva er rasisme?

Det er mange ulike definisjoner på nøyaktig hva rasisme er, men det betyr i grove trekk at man behandler mennesker annerledes på grunn av hudfarge eller kultur.

H&M bruker mange modeller med ulik bakgrunn og hudfarge i sine nettbutikker, og de mener det var helt tilfeldig at denne modellen ble valgt til denne genseren. Kanskje var det tilfeldig, det er ikke lett for oss å si noe sikkert om det.

Modellen, fotografen, produsenten, H&M ledelsen og foreldrene til modellen har alle godkjent bildet før det ble produsert. Til tross for at alle disse og flere har sett bildet har ingen av de tenkt på at det er rasistisk på noen måte. Jeg mener dette er akkurat det vi som prøver å oppnå, H&M har sett en kul genser på en gutt, uten å tenke på hvilken farge denne gutten har på huden, er ikke dette det motsatte av rasisme? Jeg mener at det er de som raser på twitter om dette som er problemet. De som ser på dette bildet og med en gang kobler sammen ordet “Monkey” med hudfargen på modellen er mye mer rasistiske enn H&M som ikke bryr seg om hudfargen på modellen.

Dersom det hadde vært en hvit gutt som brukte den genseren tror jeg ingen hadde reagert på det, med andre ord er det greit at en hvit gutt bruker denne genseren, men det er ikke greit hvis en svart gutt bruker den. Jeg mener at dersom en hvit gutt kan bruke en genser, så burde også en svart gutt kunne det! Nå har H&M ansatt det de kaller en “global leder” som skal passe på at slike ting ikke skjer igjen. Det øyeblikket kleskjeder må begynne å tenke på hvilken hudfarge modellene har, er ikke et godt øyeblikk for likeverd og nedkjemping av rasisme. Målet vårt bør være at kleskjeder kan ansette alle modeller uten å tenke et eneste sekund på hvilken farge den modellen har på huden.

Mange er også sint på moren til den 5 år gamle modellen, og hele familien måtte flytte til hemmelig adresse fordi de fryktet for egen sikkerhet. Jeg kan se for meg at gutten var veldig stolt av å være modell, og han syntes nok at bildene ble fine, men nå er alt det ødelagt av folk som roper ut om rasisme.

Enkelte mener at H&M bevist tok bilder som kunne tolkes som rasistiske fordi “all reklame er god reklame”. De mener at når ting har roet seg ned vil det eneste folk husker om saken være at det var noe med H&M, og dermed er det en vellykket reklame. Dersom dette er tilfellet får H&M akkurat det de vil ha når kjendiser sprer saken over sosiale medier og massemediene henger seg på.

Konklusjonen er altså at dersom H&M gjorde dette dette med vilje så burde vi ikke gi dem oppmerksomheten de vil ha. Dersom H&M snakker sant og det var helt tilfeldig så er det ikke rasistisk i det hele tatt, faktisk det helt motsatte. Uansett om det var bevist eller ikke så er det siste man bør gjøre å sette fokus på det i sosiale medier. Folk som tror de kjemper for likeverd ved å rope ut om slike ting i sosiale medier bidrar faktisk til mer rasisme. Morgan Freeman sa en gang: “How are we going to get rid of racism? Stop talking about it!” og jeg mener han har helt rett. Dersom H&M hadde drevet med grov forskjellsbehandling mellom svarte og hvite ved å for eksempel bare selge klær til hvite kunder, da hadde det selvsagt vært viktig å stå opp for likeverd, men å lage masse bråk rundt en litt upassende genser blir helt feil. Jeg håper at fremtidige generasjoner vil kunne bruke lignende gensere uten at noen assosierer det med rasisme.